úterý 21. dubna 2020

Chytrá hračka / Kuličková dráha pro nejmenší děti

Matějka poslední týdny zajímá pohyb věcí. Víc než kdy dřív. Líbí se mu pozorovat, jakou akci vyvolal nějaký jeho čin. Je fascinovaný balónky všeho druhu, jak se kutálí, jak padají z výšky, jak letí. Líbí se mu dráha autíčka, které pružinou vystřelí kupředu. A totálně ho hypnotizuje kuličkodráha. Ještě před nouzovým stavem někde v kolektivu okukoval u cizích dětí jednoduchou plastovou kuličkovou dráhu, v Montessori máme pro změnu kouzelný zvukostrom. Sedí, stojí, kouká a s každým patrem, které kulička překoná, kývne hlavou, jakože jo. Před několika dny se u nás zabydlela tato barevná spirálová věž značky Quercetti a opravdu žasnu, kolik radosti může pár plastových skluzavek udělat třídětné smečce. Tady se jen dokazuje, jak je dětská fantazie dokonalá.


Quercetti je italská značka, která vyrábí kvalitní a bezpečné hračky pro malé děti. Oceňuju, že je vyrábí doma, v Itálii, takže žádná Čína, ač by k tomu barevný plast mohl lehce svádět. Naše první seznámení s touto značkou proběhlo na Vánoce, kdy Matěj dostal Animal Links. Jsou to taková miminkovská céčka, velké tvary různých barev, které jdou do sebe nacvakávat. Svou velikostí, tvarem a nízkou hmotností zaujmou už velmi malé děti. Moc pěkná a jednoduchá hračka pro roční dítě.


Kuličková dráha Quercetti se skládá ze 7 dílů, 7 pater různých barev, 7 speciálně tvarovaných koleček se skluzavkou, které se na sebe jednoduše nacvakávají. Navrší se na sebe až vznikne půl metru vysoká věž. K tomu tři kuličky ideální velikosti do malé dětské ruky, dvě z nich jsou průhledné s barevnými kuličkami uvnitř, takže krásně chrastí. Stimulují nejen sluch, ale i zrak.








Spirála má velmi mírný sklon, takže kuličky jedou příjemnou rychlostí, kterou dítě zvládá vnímat. Jízda kuličky má podle mě terapeutický a uklidňující účinek. Matěj u ní někdy i chvíli vydrží sedět, koukat a na chvíli po mě neřvat. Složit spirálu si sám nedokáže, pokládáním kuliček trénuje jemnou motoriku a trpělivost.





 
Chápu, že jednotlivá patra jsou stejná kvůli co největší variabilitě, ale já bych možná ocenila nějakou "základnu", díky které by byla celá věž o něco stabilnější a odolnější vůči pádu. Jinak ale podle fotek vidíte, jak si s ní vyhrají všichni. Starší ji rozkládají a používají jednotlivé díly jako mini skluzavky pro legové panáčky, nebo sedmipatrový dům pro dinosaury. Kubík zkouší s angličáky, zda by spirála mohla fungovat jako několikapatrová garáž. Ale máme velká auta.
 
-
Hračku pro Matěje jsem vybrala v partnerském eshopu KvalitníHračky.cz

2 komentáře:

  1. Dobrý večer, Jani. Tak už zase šmejdím na Vašich stránkách. Tedy sleduji Vás průběžně, ale ted zase hledám inspiraci, 1. narozeniny druhorozené dcerky. Zvažuji nějaký hudební nástroj (nebo sadu, nebo ji dostanou dcerky dohromady na Vánoce), líbí se mi sensory blocks, ale nelíbí se mi ta cena:) ale zaujala mě teď tak kuličkodráha. Máme jen "pro větší" děti s malinkou kuličkou, toto by bylo ideální pro prcka. díky moc za tip. PS: já zatím jen jednu zkušenost s touto firmou, měla jsem "vkládací" zajíčky, ale moc to v sobě nedrželo, tak to mě zklamalo, chvíli to měla pak dcera na kousání, na rozlišování barev...mějte se hezky. Lenka P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, my jsme taky měli Animal Links - tím možná myslíte ty zajíčky, pravda, že se do sebe mohly zacvakávat víc napevno, ale Matějka bavilo. Jó, hudební nástroje to je věc. Máme jich doma pár a nemůžu uvěřit, že jsem kdysi po babičce chtěla pro děti plechový bubínek. Jak já ho nenávidím :))))

      Vymazat