středa 15. dubna 2020

Barefoot tenisky třikrát jinak

Do tepla jsme vybavení, z celoroček děti velice rychle poskočily k teniskám. Naštěstí jsem je letos pořešila poměrně brzo a bez zbytečných stresů. Jsem nadšená, že se barefoot sortiment v Česku tak rozrůstá, přibývají značky, ceny jdou trochu dolů. Barefoot už není luxusem, který si nemůže dovolit každý, nové tenisky pro Kubíka i Klárku jsem pořídila do 900 Kč. Dnes vám chci v jednom článku ukázat troje tenisky, tři značky, tři názory. Vivobarefoot Primus, Protetika Alix a Froddo Barefoot plátěnky. A taky trochu zabrousím do historie, ať to máme kompletní.


Vivobarefoot Primus
 
Tyhle tenisky jsou pro mě nejlepší volbou, pokud to tvar nohy a peněženka dovolí. Kubík nosil už celkem troje, Matýsek právě vyrůstá z jedněch a ve skříni na něj čekají druhé, které jsem koupila v krásném stavu na bazárku. Vyrábějí se od pidi velikosti 20 s označením Primus Mini, pro větší děti nesou označení Kids. Různé barvy, různé styly utahování. Ty menší mají široký sucháč, větší nabízí i utahovací gumku. Vivo Primus mají slušnou šířku, nejsou tedy pro ultra úzké nožky. Nárt normální. Viva mi ale vždycky přijdou jako dost univerzální, Kubík má nožku normální a taky mu vždycky hezky seděly. Mám ráda jejich pružnou a přesto odolnou podrážku, širokou gumu přetaženou přes špičku, aby se boty hned neokopaly, neošoupaly. Jsou tak skvělé i na odrážedlo. Nejlepší na nich je prodyšnost, lehkost. Mesh materiál (síťovina) je na tenisky ideální. Za mě jediné mínus je nevyndávací stélka. No a samozřejmě cena, v nejlepším případě to chce vyčíhnout nějakou slevu. Pokud vás vivácké tenisky zajímají podrobněji, přečtěte si starší kompletní recenzi na Primus Mini anebo na Primus Kids s utahovací tkaničkou.




 
 

 
Protetika Alix
 
Původně jsem počítala pro Jakuba s dalšími Primusy. Měl je tři léta po sobě. Nakonec jsem se rozhodla jinak. Z několika důvodů. Po dobré zkušenosti se zimními botami Protetika jsem chtěla vyzkoušet i teniskovou variantu od této značky. Rozměrově víc seděly na Kubíčkovu nohu (Viva mi v jeho velikosti přišly už dost široké), designově se mi líbily také a v neposlední řadě mě nalákala i poloviční cena oproti Vivobarefoot Primus. Rozdíl 800,- a víc není málo, že. A abych nezapomněla - Kubík miluje ostře zelenou barvu, takže Protetika Alix Grey si zamiloval na první pohled. A já musím říct, že jsou hodně dobré. Za krásných 700 Kč jsem do rukou dostala velmi lehké a měkoučké textilní tenisky na dva suché zipy. Jednoduchý čistý design s kontrastně barevnou podrážkou, praktická gumová špička, která botu chrání před okopáním. Textilie je měkká, zdá se dobře prodyšná. Boty jsou vhodné na normální nohy, široká se do nich bohužel nenacpe. Protetika Alix předčily moje očekávání, jsou pružnější a měkčí než zmíněná Viva. Uvidíme, jak zvládnou léto, ale tuším, že u nich zůstaneme.









 
Barefoot tenisky Froddo
 
Chorvati se pochlapili a konečně přišli se 100% barefoot řadou. Design měli vždycky pěkný, zpracování kvalitní. Automaticky jsem chtěla Klárce koupit tenisky Beda, protože široká noha a vyšší nárt (ten už však není nijak dramatický). Kamarádka ze školky je se svým chlapečkem podobně laděná a dala mi tip na novinku - plátěné tenisky Froddo. Na první pohled mě zaujala příjemná cena a moderní design. Uchvátila mě i šířka, která by mohla vyhovovat i Klárce. A tak jsem se rozhodla, že je letos zkusíme, ať furt nejedeme jenom Beda boty. Klárka samozřejmě zatoužila po růžové, kterou zašpinila už při prvním vylezení na starý ořech. Jsou to jenom boty. Jsou to jenom boty! Designem mi trochu připomínají Livie&Luca, takže jsem se trochu bála nártu, ale zdá se, že to půjde. Na opravdu vysoký nárt ale určitě nejsou, na první pohled jsou docela "placaté". I Frodda mají praktický gumový okop a dva suché zipy. Oproti výše zmíněným Vivo Primus a Protetika Alix mi nepřijdou na první pohled tak prodyšné. Síťovina je na tenisky rozhodně lepší. Taky mi přijdou o něco tužší, ale předpokládám, že nošením ještě změknou. Každopádně, pokud máte dítě se širokou nohou, Froddo tenisky by pro vás mohly být pěknou a příjemně levnou variantou. Nejlepší tenisky na širokou nohu s vyšším nártem byly rozhodně KidOFit a dodnes oplakávám, že zrušili čínskou továrnu. Perfektní, měkké a prodyšné tenisky, zároveň odolné a za fajn cenu - takže pokud se vám ještě někde poštěstí, neváhejte! Z barefoot hlediska dokonalé a na širokou nohu stavěné jsou i Feelmax Luosma, které mají opravdu tu nejměkčí podrážku na světě. Jenže mají i nevýhody - vysoká cena a křehkost lehounké síťoviny. Naopak loňské Jonapy mě zpětně a ve srovnání s jinými zas tolik neoslovily a síťovina se proděravěla taky, oproti výše zmíněným byly i tužší.








 
Doufám, že vám moje srovnávací teniskové okénko udělalo radost. Snad i někomu pomůže při rozhodování. Tím, že toho už máme vyzkoušeného poměrně dost, dokážu porovnávat výhody a nevýhody. Taky dost záleží na tom, jak aktivně žijete a jak moc budete tenisky obouvat. Pokud máte divoké dítě, které zdolá každý šutr a kmen v okolí, pozor na křehkou síťovinu. No a samozřejmě hraje velkou roli také finanční stránka, je rozdíl koupit botu na jednu sezónu za 800,- a 1600,-. Jaké barefoot tenisky jste letos dětem pořídili? A na jaké se chystáte sandálky?

Žádné komentáře:

Okomentovat