pondělí 20. dubna 2020

Knihy pro děti / O nebi a zemi & Giveaway

Vzpomínáte? Před rokem jsem o této knize na blogu psala. Tenkrát v crowdfundingové kampani bojovala o finance na tisk. Kampaň byla úspěšná a tak se projekt zrealizoval. Kniha O nebi a zemi autorky Ludmily Bakonyi Selingerové tedy doputovala i k nám domů. A mám z ní velkou radost, je to kniha všestranná, krom edukativní hodnoty přináší mým dětem také něžné příběhy i náměty k hlubšímu zamyšlení. Grafické zpracování je velice originální, ilustrace Elišky Andělové vyloženě esoterické. Trochu vidím Malého prince. 
 

O nebi a zemi aneb meteorologické pohádky. To je ten dovětek, který knihu dotváří. 9 zpracovaných kapitol se totiž věnuje 9 meteorologickým jevům a nebeským tělesům. Že je takových knih spousta? Nemyslím si. Určitě seženete encyklopedie, ty ale nejspíš mladší děti nepoberou. Možná je vlastně ani nebudou bavit. Autorka této útlé knížky se totiž zaměřila právě na mladší školní děti a zvídavé předškoláky. A krom teorie jim nabídla kvalitně zpracovaný příběh, příběh s velkým posláním, příběh s myšlenkou. Povídky to jsou abstraktní, fantazijní, ale kvalitně zpracované. Mají lehce filozofický nádech, nicméně nepůsobí nikterak složitě. Každému příběhu předchází stručná teorie, např. o tom, co je Slunce. Nebo jak vznikají mraky. Oceňuju, že tento text je opravdu super stravitelný i malým dětem. Na pár řádcích vysvětleno, o co se jedná. Tato trocha teorie je ještě doplněna o kratičkou tabulku s nějakou zajímavostí a také námětem na jednoduchý pokus/úkol. Děti si tak pomocí knihy mohou vyrobit sluneční hodiny nebo větrník. 
 


 
Z každé kapitoly mi automaticky vyvstává jedno velké téma k dalšímu hloubání. Jako třeba u bajek. Téma, které je ukryto mezi řádky, téma, které je nenápadně zpracováno v textu o přírodních jevech. V jednom příběhu se tak s dětmi můžete bavit o diverzitě, o tom jak je důležitá přírodní (lidská) různorodost, v dalším příběhu se děti dopátrají toho, že každý máme na světě svoji neopomenutelnou roli, že nikdo není nedůležitý.
 

 
Svým způsobem na mě kniha dýchla podobným duchem jako Indigové pohádky a to je moje srdeční záležitost.
 
 ♥ G I V E A W A Y ♥ 
 
 
Děkuju Ludmile Selingerové a nakladatelství Pointa za recenzní výtisk této unikátní knihy a velké díky patří i za to, že mi jeden kousek věnovali pro vás do soutěže.
 
Pravidla:

1. Zůstaňte tady se mnou, za liky, komentáře a sdílení na FB budu jen ráda
2. Do komentáře tady na blogu mi napište, proč bych měla knihu poslat právě vám. Nechejte tu na sebe prosím email
3. Soutěžit můžete týden - do neděle 26.4.2020 do půlnoci, v pondělí 27.4.2020 vyberu jednoho z vás a knihu pošlu

6 komentářů:

  1. Máme doma tři děti, které mají rády čtení a prohlížení knížek. Nejstarší dcera je druháček, tak využijeme k domácí výuce, ke čtení místo knížek z knihovny a k povídání. Časem doufám, že zaujme i mladší bráchy, takže bude mít u nás dlouho využití.
    Zuzana.Kucerova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Muj muz si s obema holkama moc rad cte, a jeho zaliba v pocasi, studovani vetru, srazek, apod me inspirovala snad k nejpodivnejsimu darku, co jsem kdy vymyslela, dostal exkurzy do hydrometeorologického ustavu. tam z nej byli uplne nadseni, normalne tam totiz chodi jen znudeni skolaci. misto 1 hodiny tam stravil cele odpoledne.
    a proto by se u nas kniha stala velkym hitem, nejen, ze by se jiste libila detem, ale mela by hlavne velkeho ctenare, ktery by ji s nima poctive celou precetl :-)
    beruzzka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka by se určitě moc líbila synovi, jelikož je teď dost zvídavý a má různé otázky a večer před spaním si prohlíží knížky s družicovými snímky, včera encyklopedii o vesmíru, takže myslím že i tyto pohádky by ho určitě zaujaly
    MK.Michaela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Spolu se synem jsme navštívili výstavu Cosmos discovery v Praze a moc se mu líbila. O měsíci, družicích, raketoplánech debatujeme neustále. A kdyby se dozvěděl ještě navíc něco o fungování počasí, tak by měli velké téma s tatínkem, které mu jsem z legrace k Vánocům koupila srážkoměr a z nevinného malého dárku se stal hit - s oběma syny chodí kontrolovat a počítat centimetry srážek. V poslední době tedy spíš milimetry :o( Ale vzdělávací knihy o přírodě mám moc ráda a baví mě je s kluky číst, sama se zas a znovu o něčem poučím :o)
    Jana Trejtnarová
    janulkatr@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka by udělala radost nejen mně, ale i synovi. A určitě by putovala dál k mým synovcům. Máme rádi knížky. Takhle vypadá úžasně, dají se v ní najít odpovědi na dětské otázky a dozvědět se něco nového, třeba budeme mít štěstí ;)
    Terezabeck@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Jsme rodina geografů, celým naším společným životem se toto téma nese. A nyní snad zaséváme touhu vnímat svět kolem nás v širších souvislostech i v našem synovi. A meteorologie a hvězdné dálky jsou střípky do pestré mozaiky... a taky bych rozšířila naši knihovničku, protože bez knih, není život...Hezké dny.
    Hanele.Hajkova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat