neděle 12. ledna 2020

Časopis pro děti / Holčičí zábava a vzdělávací aktivity

Když mě před Vánocemi oslovilo nakladatelství Egmont, jestli bychom s Klárkou nevyzkoušely řadu licenčních časopisů pro holky, Klárka nadšeně kývala, že prý jo. Aby ne, všechny ty princezny, poníci a nikdy nekončící růžová. A protože je u nás doma poslední měsíce velká poptávka po kreativní zábavě, pracovní sešity a různé časopisy u nás jedou ve velkém, tohle se vyloženě hodilo. Aspoň poznám něco nového, něco echt holčičího. Klárka si už týden užívá titulů Barbie, Littlest Pet Shop, My little Pony a Princess. Obecně jsou tyto časopisy určeny dětem ve věku 3-8 let, úkoly jsou ale spíš jednodušší, příběhy zase složitější. Takže každá věková skupina si zde najde to svoje. Malí školáčci si mohou spojit první čtení s něčím, co mají rádi, co je zajímá, co znají z oblíbené pohádky.
 

Klárka z dodaných titulů zná jenom Disney Princezny, ostatní nás zatím naprosto míjí. I tak si s časopisy vyhraje, měla z nich radost, navíc snad ke každému číslu je přibalený malý dárek s pohádkovou tématikou. Takže spává s kouzelnou hůlkou, fotí s dětským foťákem od Barbie a má své první neidentifikovatelné zvířátko z Littlest Pet Shop. Matěj na to štěká, ale nevím, nevím, je to žluté a má to křídla.
 
 
 

Časopisy o zhruba 30 stranách formátu A4 nabízejí poměrně všestrannou zábavu pro předškolní a mladší školní děti. V hodně barevných časopisech je čtení, komiksy, vzdělávací aktivity i zábavné úkoly typu bludiště, rozdíly, spojovačky, omalovánky, kvízy. Semtam nějaká hra, recept, výroba něčeho, plakát. Jak jsem zmínila výše, úkoly mi přijdou spíš jednodušší, šestiletá Klárka je zvládá levou zadní, nic, u čeho by se jí přehřála hlavička. Úkoly jsou opravdu vhodné spíš pro předškolní děti.




Z těch čtyřech časopisů, co jsme dostaly k vyzkoušení, se mi nejvíc líbí princeznovská edice. Jsou to klasiky, pohádkové příběhy Klárka většinou zná a i mně přijdou hezké, tradiční. Určitě by ale byla nejvíc nadšená z edice Ledového království, která je taky v nabídce Egmontu, ta k nám bohužel poštou nedorazila. Můžu zvážit předplatné...
 

 
Tyto druhy časopisů jsou dobrou volbou pro rodiče, jejichž děti mají své oblíbené hrdiny a pohádkové příběhy, baví je aktivity s nimi spojené. Pro děti, které jinak nevyhledávají pracovní sešity. Pro děti, které nezaujme každé čtení. Fajn jsou i časopisy pro kluky, u nichž to může být ještě o poznání složitější, Jakoubkovi by se určitě líbily časopisy s Mašinkou Tomášem. Je důležité podporovat děti v tom, co je baví, nediktovat jim striktně, co mají číst, ať si ke čtení najdou cestu samy klidně skrz tyto barevné oblíbence.
 
 

Já osobně, jako matka, preferuju jednodušší časopisy co do designu. Méně barev a jeden úkol na stránce. Dětem tohle evidentně nevadí, bez mého subjektivního zhodnocení bych ale považovala recenzi za nekompletní.
 
-
Za časopisy na zkoušku velice děkuju vydavatelství EGMONT.

Žádné komentáře:

Okomentovat