čtvrtek 2. ledna 2020

Audiokniha / Přiveď mě zpátky

Titul: Přiveď mě zpátky
Autor: B.A. Paris
Interpret: Tereza Dočkalová, Martin Pechlát
Délka poslechu: 8 hodin 10 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Byli mladí a zamilovaní. Na dovolené ve Francii zastavili u benzinové pumpy a Finn si odskočil. Když se vrátil, byla Layla pryč a už ji nikdy neviděl. Aspoň tak vypovídal na policii. O mnoho let později se Finn zasnoubil s Laylinou sestrou Ellen. Jenže najednou zavolala policie, že někdo Laylu spatřil. Začaly se objevovat dávno ztracené věci z její minulosti, tajné zprávy, různé stopy a varování. Co neznámý chce a kolik toho ví?
 

Recenze
 
Před dvanácti lety zmizela Finnovi na odpočívadle u dálnice beze stopy přítelkyně, osudová láska. Nikdy se z toho nevzpamatoval, snad jen události trochu upozadil, když si začal s její sestrou. A svědomí taky neměl úplně čisté, neřekl policii totiž všechno. Po dvanácti letech se stará rána začíná znovu otevírat a to poměrně děsivým způsobem.
 
Jednoduchý příběh o pár postavách mě docela bavil. Čekala jsem nenáročný svižný thriller, dostala jsem spíš nepříjemně mrazivé psychologické drama. Krom závěrečné scény se nekonalo žádné velké napětí.  
 
Nějak jsem celou dobu podvědomě tušila, odkud vítr vane, zápletka i okolnosti k tomu finále vyloženě směřovaly. Samozřejmě jsem se ale v průběhu poslechu nechala nalákat na falešné stopy. Tento závěr, jak ho autorka podala, mi přišel ze všech možných variant nejlogičtější. Na rozdíl od mnohých kritiků mi to nepřišlo přitažené za vlasy. Mohlo by se to klidně stát.
 
V tomto případě se nejedná o nikterak složitý ani výrazně oduševnělý poslech, nicméně za mě velmi dobré drama ve stylu Zmizelé. Zmizelá je jedna z mých top knížek, máloco se jí vyrovná. Konečné vyuzlení Zmizelé je ještě o něco dramatičtější, ale ani v knize B.A. Paris nebudete psycho závěrem zklamáni.
 
Vždycky přemýšlím, co ve mě kniha/audiokniha zanechala. Jestli vůbec něco. Tady jsem na konci cítila obrovskou lítost. Nad tím, co bylo pohřbeno na Lewisu, nad tím, co sestry prožívaly, a bylo mi líto samozřejmě i Finna, který k tomu všemu neštěstí přišel jak slepý k houslím. Byl to dobrý chlap, trochu naiva, ale prožil si peklo.
 
Hodnotím jako lepší průměr, oddechovější audiokniha se zajímavým námětem a příjemnou interpretací.

-
Tuto audioknihu jsem si svobodně vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat