pátek 17. ledna 2020

Knihy pro děti / Indigové pohádky

Vzpomínáte si, jak jsem tady vzdychala nad audio verzí Indigových pohádek? Jak jsem z nich byla nadšená, jak se mým dětem líbily? Zájem pořád trvá a děti v příbězích nacházejí nová a nová poselství. To, co jim loni ještě unikalo, už letos zacvaklo. A pořád je to nekončící cesta. Cesta k objevování sebe sama. Audiokniha je nádherná, relaxační hudební podbarvení je bezkonkurenční. Ale chyběly mi ty snové ilustrace. Tak si k nám domů našla cestu i tištěná podoba knihy. A vůbec nic se nedubluje, vůbec si nekonkurují, nemají si co závidět. Jsou jako úžasný pár, který se dokonale doplňuje. Někdy je chuť na čtení, někdy je chuť ležet se zavřenýma očima a nechat se unášet...
 

Indigové pohádky. To už je stálice v mnohých rodinných knihovnách. Rozhodně to není žádná knižní novinka. Ale nemělo by se na ni zapomínat. Já jsem ji taky pořídila až loni a patří k nejkrásnějším knihám u nás doma. Jak textově, tak graficky. Je to unikátní literární dílo, kdy každou z devíti pohádek ilustrovala jiná výtvarnice a použila k tomu pokaždé jinou výtvarnou techniku. Je to oslava lidské odlišnosti, protože každý příběh potřebuje jinou péči, jiné ztvárnění. To se opravdu moc povedlo.
 


 
Samotné příběhy jsou plné hodnotných myšlenek. I když v některých pohádkách vystupují skřítci, jindy stromy, děti pochopí, oč tu běží. Pohádky podporují lidské schopnosti, vybízejí k odvaze, dobru a laskavosti. Povídají o tom, jak důležité je sebevědomí a víra v sebe sama. Jak si svoje příběhy píšeme sami.
 


 
Indigové pohádky pohladí na duši. Mladou i starší. Dětem odmala nenásilnou formou vštípí to, co je v životě doopravdy důležité. Nám dospělým pomohou sundat z očí klapky a vidět znovu svět v lepším světle. 
 

 
Kniha je dokonalá od A do Z. Za "běžné" peníze dostanete knihu, která je naprosto precizně zpracovaná - texty a ilustrace, to jsem už psala, ale nesmím zapomenout na detaily, které vidím jako bývalý markeťák - parciální lak a zlatá ražba na obálce, luxusní pevný papír uvnitř, celostránkové kresby.
 
 
Kdybyste měli mít v dětské knihovničce jen deset knih, tato indigová by tam rozhodně neměla chybět.
 
"Život má takový smysl, jaký mu dáme."

2 komentáře:

  1. Jee taky si na ně dělám zálusk, máme je už nějakou dobu v audio verzi a i když jsou moc fajn na poslech, přece jen jsem na ty ilustrace zvědavá :-) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, já je koupila ze stejného důvodu, audio boží, ale tak moc jsem chtěla ty ilustrace doma mít :)))

      Vymazat