sobota 9. února 2019

Audio pro děti / Indigové pohádky

Myslím, že Indigové pohádky bude znát většina z vás. Soubor devíti pohádek v knižní podobě doslova uchvátil české knihomolské publikum. Kniha vyšla v nádherné a nekompromisní podobě díky crowdfundingu v roce 2013. To se narodila Klára, takže jsem ji tenkrát ještě neregistrovala. Pak se vyprodala. A když se dotiskla, už jsem si na ni bohužel nevzpomněla. I když si nějak matně vzpomínám, že tenkrát o ní psala snad každá bloggerka :) Knížka má vyloženě uměleckého ducha, z hlediska ilustrací je to hotový skvost. Někdy bojuju s tím, že když má kniha krásné ilustrace, obsah stojí za prd a naopak. Tato knížka má oboje. Myslím, že není pozdě zařadit ji do dětské knihovničky, nebo klidně do té dospělácké. Je to totiž naprosto výjimečná kniha. Já dnes ale chci psát o audio podobě Indigových pohádek, která je neméně vydařená. Rozhodně jsou to nyní nejoblíbenější a nejkrásnější mluvené pohádky, co doma máme.


Nějaký ten týden Indigové pohádky posloucháme. Prvně jsem si poslechla všechny příběhy sama během kočárkových výletů. Pak ještě jednou večer před spaním. A takto mi chutnají nejvíc. Jsou totiž nadmíru uklidňující, něžné a laskavé. Když se při poslechu nemohu kochat ilustracemi, dostala jsem místo nich něco na oplátku. Nádhernou relaxační hudbu, která se zjevuje mezi jednotlivými pohádkami. Ach.  
 
V audioknize najdete devět originálních a moudrých pohádek. Někdy jsou hlavními postavami děti, jindy zvířata, ale třeba i stromy. Jednoduchý příběh a velké poselství. Poselství jsou nenásilně a přímočaře podaná, pochopí je i malé dítě, připomene si je každý dospělý. V příbězích se ukrývají myšlenky, které nás dennodenně provázejí. A mnohé "trable", kterými si procházejí postavy v pohádkách, prožívají i naše děti.
 
 
Pohádky oslavují sílu člověka a jeho schopnosti. Vybízí ve víru v sebe sama. Podporují kreativitu. Bojují za odvahu. A hlavně povzbuzují k dalším rozmluvám s dítětem.
 
Indigové pohádky jsou opravdu pro široké publikum, ale nutno říct, že je hravě zvládne i předškolák. Mám pocit, že tříletý Jakoubek s nimi problém nemá a strašně rád je poslouchá. Za nás teda pecka :)

3 komentáře:

  1. To rada slysim, takze uz i u nas na ne dojde a audio ted frci, musim kouknout ;)

    OdpovědětVymazat
  2. To je super, taky jsem takhle dětem dřv pouštěla pohádky, dost jim to pomáhalo usnout. Teď už je baví spíš Harry Potter a podobné pohádkové filmy. Naše holka četla i všechny ty knížky :)

    OdpovědětVymazat