čtvrtek 14. února 2019

Matěj / 4. měsíc s třeťátkem

4. trimestr skončil a jedeme dál. A je to mnohem zábavnější, vyrovnanější a klidnější. Někdy mám pocit, že Matěj doma pláče ze všech děcek nejmíň. Životní paradoxy. Doma víceméně brečí jen z únavy a to jde celkem dobře řešit. Jinak si semtam zamrčí, ale snažíme se seč můžeme. V kočárku si pořvat umí stále vydatně, v pondělí jsem absolvovala pekelnou cestu do školky a ze školky, cca 30 minut jeku. S mírumilovnou přestávkou ve školce, kde se usmíval na všechny ženy v dosahu. Potvora malá. I přes sychravé počasí jsem byla za ty dvě krátké cesty zpocená až na zadku, nevšímala jsem si soucitných pohledů ani nevyžádaných rad. Nejčastější a rozhodně nejzábavnější hláška, která kupodivu ještě nebyla vymýcena: "Jen ať křičí, vždyť je to zdravé." No, jak pro koho.


Já se s tím kočárkem jaksi nedovedu smířit. Vím, že to pořád řeším a pořád jsem naštvaná, ale pro mě je tato záležitost se třemi dětmi klíčová. Logistika, rodinná harmonie, společenský život, výlety, nákupy, to všechno ten jeho kočárkový vzdor narušuje. Navíc jsem si jistá, že se mu venku spí dobře, jen se tomu pořád brání. Když řeknu, že jdem ven a začnu se oblíkat, skáče, hýká a směje se, zdá se, že se těší, položím ho do kočárku a spustí. Semtam pomůže otevřená korba. To ale nemůže foukat, sněžit nebo pršet. Můj cíl je přečkat v hlubokém únor a v březnu vytahuju ze sklepa sporťák.


Dvakrát jsme vyrazili ven v našem LoktuShe šátku. Jednou poměrně krátký přesun na návštěvu, to mi ale byla zima, nemám totiž nosící bundu, jen softshellovou zateplovací kapsu. Podruhé jsem vyrazila minulý pátek pro děti do školky. Byl skoro jarní den, nabalila jsem sebe, Matěje a batoh a vyrazili jsme. Bylo to dobrý, až na manipulaci ve školce. Jak si jako s miminem v šátku zavážete tkaničky??? Co přechody z chladna do tepla a případné vysvlíkání, když je to třeba jen na deset patnáct minut? Tohle teda musím ještě vychytat, ale vydržel mi v šátku čistého času dvě hodiny, což je historický úspěch.


Matějek má za sebou první očkování, které zvládl dobře. Snad líp než já. Kamarádka mu pro jistotu naordinovala tkáňovky, které si Matěj vyloženě užívá, a kéž by se stejnou razancí baštil za dva měsíce první příkrmy. Ve třech měsících vážil 6,4 kg a měřil 63 cm. Zatím je suverénně největší z dětí.


Přes den máme vychytaný jakžtakž režim, který nám všem vyhovuje. Spí většinou dvakrát. Už vydrží bdělý celkem dlouho, pokud má dost podnětů. Střídáme čas strávený v lehátku Babybjorn a na pěnové puzzle podložce. Na bříšku nebo na zádech. Samozřejmě kombinujeme s nošením a chováním, kterému konečně přišel na chuť. Má svoji krabici s hračkami, kterou Kubík převáží mezi obývákem a pokojíkem, kde se během dne pohybujeme. Už si poradí se všemi chrastítky a kousátky, děti ho ale občas zásobují i něčím méně vhodným. Mám trochu obavy, že mi ho začnou v nestřežené chvíli něčím přikrmovat.


Každý den mu čteme a zpíváme. Jedeme klasické české říkanky a písničky, stejně jako jsme to dělali u Klárky a Jakoubka. Myslím, že jsme jim vypěstovali slušnou lásku ke knihám, a snad to tak bude i u Matýska. Čte mu většinou Chlupáč a je to jejich vzácný společný čas. Přece jen ho spolu tolik netráví.


Pase koníky. Poprvé se hlasitě zasmál s Klárou. Zatím se neumí přetočit sám na bříško. Občas se mu podaří svalit z břicha na záda a je z toho celý vyděšený. V noci ho kojím po hodině až dvou. Brouká, vrčí, směje se, výská. Trpí syndromem nevhodného spánku - když nepotřebuju, například, když spěcháme do školky, nemůžu ho zaboha vzbudit.


Miluju naše večerní uspávací rituály. Když ho přenesu večer kolem osmé do ložnice, jako mávnutím kouzelného proutku se uklidní. Změkne. Nakojím ho a on pak ještě často neusne. A povídá. A kouká mi do očí. A usmívá se. A drží mě za ruku. A já v klidu ležím, nespěchám, užívám si ty vzácné chvilky ve dvou.

7 komentářů:

  1. Matěj je kus chlapa :) je príma, že se pláč překulil ke smíchu, moc vám to přeju! jak si zvykal na šátek? můj chlapík, o měsíc mladší než Matěj, v něm má obrovské hysterické záchvaty, tak to zkouším po troškách....ale zase spí lépe v kočáru, pokud se s ním neustále jede :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ps: záznamy z tříměsíční kontroly máme co se týče míry stejné :D :D mají se dobře, kluci :D

      Vymazat
    2. Báro, ráda od vás slyším novinky ♥ Naše (Matějova) cesta k šátku je trnitá, a jde to pomalu. Ale je to rozhodně lepší s každým týdnem. Ale zas ta očekávání. Já jsem byla prakticky přesvědčená, že bude nošení milovat. A ejhle. Hysteráky jako u vás. A tak jsem se začala ptát a zjišťovat a od mnoha známých jsem slyšela to samé - chlapečci často ten šátek v prvních měsících nedávají. Nevím proč, ale mám to tak od pěti maminek kluků. Začalo se to zlepšovat plus mínus od třetího/čtvrtého měsíce. Pořád to s ním zkouším, potřebuju, aby byl nosící i vzhledem k dovoleným, tak to nevzdávám. Na druhou stranu ho v něm nechci trápit a když prostě pláče dýl, vyvážu ho. Dlouhým procházkám a vydatné laktaci třikrát zdar :D

      Vymazat
  2. Jani,fandím vám i nošení..já nosila obě děti,kočár,hlavně starší Amalka,také nemuseli..také jsem porad řešila oblékání sebe i dítěte do satku tak,aby kdyztak sem mohla kdykoli odvazat a odlozit do kocaru a naopak.je to kumst,ale jde to☺..kdybys chtěla nějaké tipy,mužem se domluvit na kafe.a také bych ti ráda nabídla na půjčení na vyzkoušení nosici softshellku (zimní softshell,pokud není pod nulou,tak dostacujici).asi ti bude trochu velka,ale...ozvi se mi kdyztak do sz-na fc-sylva novosadova a domluvime se.jsem z medlanek a zname se od videni😆.rada pujcim třeba na 14dni.na vyzvedávání ze školky ideál řešení.nošení zdar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, promiň, že až teď :( Nakonec jsem si nosící kabát pořídila přímo od LoktuShe a jsem za to ráda, jen tento týden jsem ho využila několikrát, páč Matěj byl nemocný a venku v šátku mu bylo dobře. Každopádně děkuju za nabídku. Nechci nic zakřiknout, ale zdá se, že Matýsek konečně našel spokojenost v šátku a modlím se, ať mu to vydrží. Mám ráda i kočárek, ale některé pochůzky třeba na poštu, do obchodu, k doktorovi jsou lepší s šátkem. A to nemluvím o našich dovolených, tam jsem na nošení odkázaná. Na kafé se někdy domluvit můžeme, preferuju ale oteplení a "posezení" venku, co ty na to?

      Vymazat
  3. Dobry den, jen pridavam tip..:-) Z ruznych duvodu asi od 3 mesice vyuzivam jen a jen vajicko, vidi okolo i na me, ohraniceny prostor,zabalena, schoulena do klubicka ..na zadicka asi nic moc, ale kdyz v tom neni cely den..:-) a taky houpaci kocar...to je vazne uplne neco jineho!!Nechapu, kde se vzaly ty dnesni kocary, kdyz deti potrebuji a chteji houpat.. Mejte se moc fajn a diky, ze pisete..Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, díky, vídám dost maminek s dětmi ve vajíčku, ale Matěj by mě asi sežral zaživa, on vajíčko nesnáší - teda zatím. Já myslím, že bude o něco spokojenější ve sporťáku za pár týdnů ho tam šoupnu :) S těmi kočárky souhlasím, na balkóně máme kočárek ještě po mě a houpe jak o život, jen jsem zatím neměla odvahu tam matěje dát :D Klára to milovala, Kuba nesnášel. Děkuju moc, že čtete ♥ j.

      Vymazat