úterý 5. února 2019

Knihy pro děti / Medvěd nechce jít spát

V době, kdy v Hostu vychází už třetí kniha ukrajinské výtvarnice Oksany Bula s názvem Jak tukoni zachránili strom, se s vámi chci podělit ještě o tu druhou z roku 2018. K Zubrovi nám totiž na podzim přibyl i Medvěd. Medvěd nechce jít spát je velmi volným pokračováním, či paralelním příběhem, právě prvotiny o Zubrovi. Zubr normálně v zimě nespí, ale chtěl by. A medvěd by zase spát měl, ale nechce. To jsou paradoxy, co? Ve zkratce, pokud znáte Zubra, Medvěd vás ničím nepřekvapí. Minimalistický text, jednoduchá zápletka, přenádherné snové ilustrace. A tukoni.
 

Jak jsem psala už dříve, tukoni, jakožto kouzelné bytosti láskyplně se starající o les, mě nijak nedráždí. I když nejsou opravdoví. Doma čteme spoustu příběhů s nereálnými postavami. Důležité je dětem nic nenalhávat, pokud se ptají, tak pravdivě vysvětlovat. Pohádkové bytosti k pohádkám a dětským příběhům jaksi patří. A vlastně je mi sympatický celý původ roztomilých tukonů. Není to totiž až taková blbost, jak se může zdát. V mnohých východních krajinách lidé věří na různé lesní tvory, kteří chrání les a jeho obyvatele - nevím, kdo zná japonskou pohádku Můj soused Totoro? Ten taky tančil, aby rostly stromy... Je to jedna z našich nejoblíbenějších pohádek a moc vám ji doporučuju.
 

 
Na podzim potká Zubr Medvěda. Zubr se chvástá, jak je to bezva být v zimě vzhůru. Kolik radostí na něj čeká ve sněhu. Medvěd závidí. A tak se tentokrát rozhodne neusnout. Vzepřít se přírodě, to je panečku něco... Něco, co přece nemůže dopadnout... Každý chce to, co nemá. A Medvěd (stejně jako dřív Zubr) zkrátka musí sám nenásilně přijít na to, že to, co příroda jednou vymyslela, je nejlepší. A o zimních radovánkách si přece může nechat zdát.
 


 
Ach ty ilustrace. To je prostě něco. Něco, nad čím se bude rozplývat nejedna maminka. A děti? Ty si musí stejně rozhodnout samy. I když se ilustrace mohou zdát až příliš jednoduché (Zubr i Medvěd jsou jen jakousi hnědou masou), bystré oko si všimne propracovaných detailů - tukoni, listy, sněhové vločky... Z hlediska kresby jsou to pro mě jedny z nejhezčích knih, které doma máme.
 

 
Moje děti mají obě knihy rády a tak asi pořídím i ten třetí díl. Protože Matěj poroste a taky bude mít rád svižné a krátké texty na pár minut. A přesně takové jsou knihy Oksany Bula.

Žádné komentáře:

Okomentovat