pondělí 11. února 2019

Knižní výzva / Stovka černých šicích strojů

Titul: Stovka Černých šicích strojů
Autor: Elias Hirschl
Nakladatelství: Portál
Rok prvního vydání originálu: 2018
Počet stran: 232
 
Anotace
 
Hlavní hrdinou originálního románu mladého autora je osmnáctiletý civilkář, který po maturitě nastoupí jako pečovatel do chráněného bydlení pro psychicky nemocné. Na to, co ho čeká, není ovšem ani trochu připravený. Jistě, že jeho každodenní rutina bude poněkud bláznivá, to tušil. Nepočítal ale s tím, že pro něj bude čím dál tím těžší vyznat se v tom, proč jsou ošetřovatelé ošetřovatelé – a nikoli klienti. Navíc poměrně brzo ztratí i on sám ztratí pevnou půdu pod nohama a netuší, kam vlastně patří. Všechno v jeho životě jako by se vymklo zpod kontroly. Dokonce i vztah s přítelkyní. Někdy by ji nejradši zabil (ve svých snech to pravidelně dělá). Je sice na civilce, ale má čím dál tím silnější pocit, že svůj život tráví v psychiatrické léčebně – stejně jako my všichni. Elias Hirschl napsal ironický román plný absurdního humoru, který čtenáře pobaví, ale mimoděk je přiměje i k zamyšlení nad tím, kdo je tu vlastně blázen.
 

Recenze
 
Poněkud těžce stravitelný román z prostředí psychiatricky nemocných pacientů. Z anotace jsem čekala něco ala Přelet nad kukaččím hnízdem. Tato tematika mi vždycky přijde zajímavá a neuvrhává mě do depresí. Mladý rakouský autor se s tématem popral velmi svérázně. Z velké části je kniha směsicí drsného černého humoru a popisu absurdních situací z chráněného bydlení. A to je právě hlavní předností knihy. Myslím, že kdyby se autor držel jen samotného života za zdmi blázince, udělal by lépe.
 
On se však pouštěl do mnohých filozofických úvah o vlastní existenci, kdy jsem si někdy nebyla jistá, kdo vlastně rozjímá. Asi civilkář. Nejsem filozofický tip a tyhle pasáže jsem měla tendence přeskakovat, nebylo jich však mnoho. Znepokojivé byly také texty o jeho přítelkyni. Patologický vztah plný zloby a závislosti. Čtenář velmi brzy odhalí, že s civilkářem není něco v pořádku, že do prostředí chráněného bydlení celkem dobře zapadá a postupem času se cítí jen tady šťastný. Obklopen blázny, bláznivými kolegy, alkoholem a narkotiky.
 
Autorovi se podle mě velmi dobře povedlo rozpitvat jednotlivé pacienty po psychologické stránce. Celkem by mě zajímalo, z čeho čerpal... Bylo to lehce uvěřitelný příběh, což je vzhledem k okolnostem až děsivé. Ironie, černý humor, okořeněno vulgarismy. Svým způsobem veselé čtení o hodně neveselých věcech.

Žádné komentáře:

Okomentovat