úterý 19. února 2019

Knihy pro děti / 23 způsobů, jak se stát ekohrdinou

Nejsme ultra zelená rodina, ale jedno nám to není. Vedeme děti k tomu, aby jim to taky jedno nebylo. Aby si děti vážily toho, co nám bylo dáno, aby neplýtvaly, aby přemýšlely. Mám pocit, že se nám to daří a v něčem jsou fakt moudří. Recyklace je obecně dost velké téma. Třídění, znovupoužití. I proto jsem nám pořídila krásnou knížku z nakladatelství Mladá fronta 23 způsobů, jak se stát ekohrdinou. I když už se nejedná o knižní novinku, je stále víc aktuální a zabaví různě staré děti. Od malých předškoláků, kteří se do projektů pustí společně s rodiči, až po puberťáky, kteří se na to vrhnou sami, a výsledky své práce budou hrdě sdílet s celým světem na sociálních sítích.
 

Kniha je plná návodů. Jak smysluplně využít staré věci, jak pomoct přírodě, jak být ukázněnější ve vztahu ke svému okolí. Návody jsou rozděleny do tří částí - Hurá do přírody (venkovní projekty), Odpad je poklad (práce s již použitými věcmi) a Život nazeleno (ekologičtější způsob života celé rodiny).
 

 
Ne všechno děti zvládnou samy, ne vždycky budete mít prostředky k tomu, abyste si třeba na zahradě vybudovali malé jezírko a poskytli tak útočiště různým živočichům. Ale většina projektů je jednoduchých a relativně snadno proveditelných.
 

 
Co máme s Klárkou a Kubíkem "za sebou"? Tak třeba takový ekoburger. To znamená burger bez masa. Taky jsme vyráběli ptačí dobroty za pomocí šišek a lapače dešťovky. Teď se chystáme na přesýpací hodiny :)
 
 
Kromě samotných pracovních postupů je v každé stránce ukryta spousta zajímavých a užitečných informací o dané eko problematice - co je to uhlíková stopa, proč jsou plasty problém, proč mizí z přírody hmyz, jak bezpečně krmit ptáky, apod.
 
 
Kniha je krásně graficky zpracovaná, přehledná a srozumitelná už předškolákům. Za nás rozhodně dobrý knižní tip!

Žádné komentáře:

Okomentovat