středa 27. února 2019

Knižní výzva / Všechny krásné lži

Titul: Všechny krásné lži (All the Beautiful Lies)
Autor: Peter Swanson
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2019
Počet stran: 288
 
Anotace
 
Harry Ackerson měl ke své nevlastní matce vždycky dobrý vztah. Byla k němu laskavá a pozorná, i když v posledních letech trochu odtažitá. O to víc ho šokuje, když mu těsně před promocí zavolá hroznou zprávu. Jeho otec je mrtvý a policie má zato, že jde o sebevraždu. Zničený Harry se vrací domů do Maine. Tam se snaží dát dohromady a odhalit, co se opravdu přihodilo.
Krátce po svém příjezdu potká tajemnou mladou ženu Grace. Ačkoliv tvrdí, že přijela teprve nedávno, Harry má podezření, že není všechno tak, jak mu řekla. Navíc, není to jediná atraktivní žena, která se o něj zajímá. I jeho nevlastní matka se mu snaží přiblížit čím dál víc. Harry stojí mezi dvěma ženami a postupně propadá jejich kouzlu. Čím blíž se k nim dostává, tím víc se uzavírá sám do sebe. Má strach, že se obě snaží něco před ním skrýt. Co když byl jeho otec zavražděn? Co když ty všechny krásné lži mají jen skrýt smrtelně nebezpečné tajemství?


Recenze
 
Málokdy se dostanu k takto žhavé novince. Proto jsem k ní přistupovala čistá, nepoznamenaná četnými recenzemi a ohlasy. Takto je to stejně nejlepší. Kolikrát se na sociálních sítích objeví něco, co je absolutní boom, a lítá to na vás zprava zleva. Tady jsem vůbec netušila do čeho jdu. A protože jsem za sebou měla poslední dobou o něco vážnější knihy, na tuhle oddechovku jsem se vyloženě těšila. Zhltla jsem ji za týden.
 
Thrillerem bych to úplně nenazvala, i když napětí se v knize pravidelně vynořovalo a zase mizelo. Ale spíš se jedná o psychologické drama jedné hodně podivné rodiny. V knize se střídají dvě časové roviny - tenkrát a teď - a přiznávám, že mě víc bavila ta temná minulost, i když to fakt bylo místy úchylné. Na druhou stranu se ničemu nedivím, je mi jasné, že se to děje, a neměla jsem problém té "tenkrát" linii uvěřit. Ta současná linie, kdy osamocený syn pátrá po vrahovi svého otce, už byla méně reálná. Ale já jsem taková zbytečně hloubavá :)
 
Neměla jsem zrovna náladu na velké filozofické rozjímání, rozvláčnělý text a prázdné řádky a v tomhle mi přišel vhod jednoduchý jazyk knihy. Žádné zbytečné kecy, lehké věty, nikterak velké pitvání se ve slovech. Dlouho jsem nečetla tak přímočarou a nesložitou knihu.
 
Kniha se vám bude líbit, pokud máte rádi lehké napětí a mrazení a pokud vás baví divné postavy a jejich pohnuté osudy.
 
Před minulostí se nejde nadosmrti schovávat a je potřeba nést následky za svoje činy. Proto mě závěr knihy uspokojil, i když nepřekvapil.
 
"Šílení lidé vždycky najdou jeden druhého."

Žádné komentáře:

Okomentovat