úterý 21. ledna 2020

Knižní výzva / Klub divných dětí

Titul: Klub divných dětí
Autor: Petra Soukupová
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2019
Počet stran: 216
 
Anotace
 
Desetiletá Mila má ráda zvířata — zvlášť hmyz a ze všeho nejvíc pavouky. Taky se umí „ztratit ze světa“. Když se na něco soustředí, všechno ostatní pro ni přestane existovat.

Petr chodí do čtvrté třídy, ale vypadá na prvňáka. Umí skvěle kreslit a v noci nemůže spát. Bojí se totiž tmy nebo spíš toho, co se v ní skrývá. A když už usne, zdají se mu hrozné sny.

Katka nemá žádné kamarády, připadá si tlustá a ošklivá. Bojí se mluvit s lidmi a šťastná je jenom tehdy, když si čte.
 
Franta má nemocné nohy a musí chodit o berlích. Je naštvaný na své postižení a bývá na lidi zlý. Baví se natáčením videí na YouTube, kterými rád provokuje ostatní.
 
Tihle čtyři se náhodou potkají. Na začátku nejsou ani přátelé, spíš divné děti, co spolu tráví čas. Pak ale společně zažijí něco, na co se nezapomíná.


Recenze
 
Mila. Katka. Petr. Franta. Dospívající osamocení podivíni. Každý má něco. Něco, díky čemu nepatří k nejoblíbenějším ve třídě, něco, díky čemu se cítí méněcenný, něco, s čím tak trochu bojuje nejen on sám, ale také jeho rodiče. Náhodné setkání těchto dětí přechází pomalými krůčky k vzájemnému soubytí, společným dobrodružstvím se však křehké neviditelné pouto přetaví v silné přátelství.

Tato kniha je jednou z posledních loňských novinek, docela dost se o ní mluvilo. Právem. Pro mě má kniha velkou hodnotu. Stránky mě vyloženě těšily, vnímala jsem bolesti dětských duší dospěláckýma očima, ale přesto jsem se dokázala díky knize přenést zpět v čase, do doby, kdy jsem jako dospívající holka trpěla mnohými mindráky. Těším se, až si ji jednou přečtou moje děti, a vezmou si z ní to důležité. Pravdu o tom, kdo nebo co je vlastně v životě divné.

Autorka si nejdříve pohraje se čtyřmi solitéry. Popíše je zevrubně, rozhodně je nešetří, píše dětským jazykem, což je pro tento typ knihy velmi osvěžující. Příběh vypráví z pohledu všech dětí, to mu dává značnou osobitost a čtenář tak do něj nahlédne ze všech úhlů. Když se životy těchto čtyř dětí propojí přichází na řadu poměrně dobrodružný děj, opět odvyprávěný všemi zúčastněnými. Má to spád, má to dětskou divokost a nespoutanost, má to jemný humor.

Strašně se mi líbí vyváženost příběhu i samotných psychologických rozborů. Ač jde o předsudky a stereotypy, kniha jako celek vyznívá velmi pozitivně. Každý z hrdinů má zjevné "odlišnosti" od společensky přijatelné normy (slyšíte, jak je to šílené?), ale autorka citlivě poukazuje i na jejich přednosti. A že jich je! Tady vidím jasné poselství pro rodiče. Neškatulkujme. Je jasné, že naše děti nebudou nikdy 100% splňovat naše představy o dokonalém potomkovi. Přijměme všechny tyto hendikepy, nešťourejme se v nich, neodmítejme je. A hledejme všechny silné stránky. Protože nic jako "normální" dítě prostě neexistuje.

Citlivě a s něžným humorem psaná kniha je určena pro všechny dospívající děti, které se cítí být outsidery. Je také určena těm dospívajícím, kteří to dávají dennodenně těmto outsiderům sežrat. A v neposlední řadě je to kniha pro rodiče. Totiž - někdy tu divnost utváříme v dětech my. Kniha může pomoct rodičům porozumět svým dětem, pokud je vnímáme tak, že vybočují z "normální" a nám komfortní zóny.

Toto téma je nesmrtelné, autorka si s ním perfektně poradila. Je až obdivuhodné, jak moc se dokáže vcítit do dětských postav, chvílemi jsem opravdu zapomínala, že prózu napsala dospělá žena. Super!
 
-
Za knihu děkuju nakladatelství Host ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat