pátek 31. ledna 2020

Zimní barefoot boty pro užší nohy Protetika Artik

Dvě zimy po sobě nosil Jakoubek kotníkové Filii. Nikdy mě nezklamaly, jsou kvalitní, odolné, teplé, za mě je Filii top značka na poli barefoot. Ale shodneme se, že cena je dost šílená. Prostě německá. A protože Kubík nemá nijak výrazný a složitý tvar chodidla, mohla jsem si dovolit risknout změnu (na rozdíl od Klárky). A tak jsem za poloviční peníze (oproti Filii) koupila slovenskou značku Protetika. Sice máme za sebou mírnou zimu, nicméně za nás naprostá spokojenost. Botky Protetika Artik plně splňují barefoot parametry, svým tvarem i designem hodně připomínají právě oblíbené Filii, pro buclaté nohy teda nejsou.


Jakoubek nosí variantu "green"- tmavě modrá kůže s šedou podrážkou a světle zelenými detaily. Boty na první pohled vypadají o něco "masivněji" než třeba Filii nebo Beda. Podrážka mi přijde robustnější, tělo bot pevnější. Vzhledem k tomu jsou i trošku tužší. Ale všechny barefoot parametry jsou zachovány - 5 mm tenká rovná podrážka, nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou, pěkný tvar špičky s dostatkem prostoru, stélka bez podpory klenby, nízká hmotnost.



 
Boty jsou dodávány se dvěma stélkami, jedna je zcela rovná, druhá má zvednutou klenbu, samozřejmě používáme tu rovnou. Uvnitř bot je huňatý umělý kožíšek, i stélka je chlupatá, takže tepelná izolace je úžasná. Kubík je trošku zmrzlina, zatím ale studené nohy neměl. Nedokážu říct, jak by to bylo, kdyby bylo minus 15.


 
Líbí se mi, že jsou poměrně vysoké, vyšší než Klářiny Beda, srovnatelné s Filii. Tím, že jdou dobře utáhnout a jsou opravdu hodně nad kotník, by se do nich nemusel dostat ani sníh. Mají celkem strukturovaný vzorek podrážky, kloužou míň než hladké Beda (a taky se ve vzorku mnohem líp drží bláto a jiné voňavé poklady). Jednoduše se obouvají díky dvěma suchým zipům a možnosti doširoka otevřít. Jazyk je vysoký, sahá ještě lehce nad úroveň boty, mohl by být trošku širší.

 
Materiál je hladká kůže (pouze vrchní zelený lem je pro efekt velurový). To je pro mě zimní novinka, zatím jsme vždycky měli boty z broušené kůže. A potvrdila jsem si, že na údržbu je to sto a jedna. Bláto se lehce setře/šetrně omyje, potom boty promastím voskem, pro větší odolnost ještě impregnuju. Hladká kůže má oproti broušené i jednu nevýhodu - jdou na ní víc vidět všechny oděrky a škrábance. Zatím nic výrazného nepozoruju. Úžasný je gumový přesah podrážky na špičce a na patě, to by měly mít snad všechny dětské boty!



Nutno dodat, že botky Protetika Artik nemají membránu, zatím nám ale s impregnací slouží úplně stejně jako membránové Beda.


Protetika doporučuju těm milovníkům barefoot obouvání, kteří mají děti s normální až užší nohou, chtějí jim dopřát dobré boty, ale nechce se jim investovat do drahých Filii. Nevím, zda se nám je podaří letos vystavit pořádné zatěžkávací zkoušce v podobě hromad sněhu a tuhých mrazů, nicméně zatím jsem natolik spokojená, že po nich s velkou pravděpodobností sáhnu i napřesrok.

8 komentářů:

  1. Všechny tři naše děti mají zimní Protetiky. Taky jsem spokojená. Tomik a Julie mají taky z hladké kůže a super, Adélka má bohužel z toho šedého veluru a to taková hitparáda na údržbu není, ale vesměs jsme spokojeni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, bezva, to presne odpovida memu nazoru na velurove botky. Ted jsem videla jarni a asi do nich pujdeme...

      Vymazat
  2. Taky jsem je letos poridila po obrovsky dlouhem badani,kdy jsem chtela co mozna nejmekci boty se sirokou spickou a vzorkem! na podrazce...a nebylo lehke neco objevit! (chapu,ze se vzorkem uz to neni barefoot,ale hladka podrazka na snih nebo blato??? Mivali jsme Frodda,ale klouzaly i na jehlici v lese). Nakonec jsem vahala mezi nizsimi Affenzahny a Protetikou.Cena a lepsi utazeni vyhrala,a jsou fajn! Myslim,ze i dost teple (v techto dnech az moc!! :) ),takze pokud neobjevim nejaky prevratny objev,pujdem do nich pristi zimu zas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim, vzorek je prijemna zmena na poli barefoot. Ja uz pokukuju po jarnich, cena zahranicnich bot me desi, viz treba filii a affenzahn...

      Vymazat
    2. Affenzahny se mi děsně líbí i co se právě vzorku týče, ale ta cena, to je o dost horší. Já na jaro-podzim volím kompromis v podobě Keen chandler CNX, bota je široká kolem prstů a v lese na jehličí nebo a horách neklouže, a na asfalt to zas trochu tlumí. A sandál taky. A jsem docela ráda, že pak je moje jediná starost ohledně bot je najít, kde je mají v akci nejlevnější :)

      Vymazat
    3. Jojo, já když affenzahn viděla letos na podzim, říkala jsem si, že bych je brala i pro sebe. Ale tu cenu za ně nedám. Já s Keeny zatím žádnou zkušenost nemám, ale zvažuju ty jejich sandálky - jsou na širokou nohu s vyšším nártem?

      Vymazat
  3. Me se podarilo letos velmi vyhodne koupit Bundgaard Walck Velcro Tex. Normalne bych je nekoupila, jsou dost drahe, ale pani rusila obchudech prcekvbavlnce, tak byly asi za polovic. Tam je prirodni kůže nabuk, asi neco mezi tou hladkou a velurem a vypadaji zatim taky krasne. Příští rok ale zkusim kouknout na ty Protetiky, protoze Filii bez akce jsou uz na me moc. Snad dcerce nebudou moc siroke. Dekuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S bundgaard nemam vubec zkusenost, ted jsem na ne teda koukala na bazarku pro matyska, ale nakonec jsem skoncila u bazarovych filii, na ty dva mesice do leta...

      Vymazat