čtvrtek 30. ledna 2020

Knihy pro děti / Myšáci na první výpravě

Určitě to znáte. Taky občas vybíráte svým dětem knihy podle sebe, svého vkusu, podle toho, jaké ilustrace lahodí vašemu oku? Já bez okolků přiznávám, že máme v dětské knihovničce knihy, ze kterých si já sedám na zadek, a děti o ně nezavadí pohledem. A pak jsou knihy, které děti baví, tahají si je z knihovničky pravidelně a při čtení se nahlas smějí? A vy byste s dětmi raději tiše obdivovali snové ilustrace velkoduchého příběhu? Ha. Kolize. Ale já jsem tyto boje dávno vzdala. Odmala v nich buduju lásku ke knihám, můžu je k některým knížkám navést, můžu jim ukázat cestu, ale o mnoho vděčnější budu, když prostě budou číst. Ať si vyberou, co je baví. Nechci jim diktovat svůj vkus. Hodně toho ovlivnit můžeme, ale ne za každou cenu. Já taky nečtu zrovna Dostojevského a žiju. Takže ač knihy z 95% vybírám do poličky já podle svého nejlepšího svědomí, v knihovně to nechávám vyloženě na dětech. Semtam jim dám volnou ruku i v knihkupectví. A tak nějak se k nám dostala kniha Myšáci na první výpravě.
 

Bohatě ilustrovaná kniha popisuje dobrodružství domácích myších bratrů Tomíka a Otíka. Co všechno se může přihodit během jedné divoké noci v jednom obyčejném domě? Nečekejte nic převratného, ale děti se při čtení pobaví. Je tam trocha nevinného napětí, trocha humoru, občasný dospělácký "slang", který je pravděpodobně rozesměje. Knížka je určena dětem od 4 let, já bych ji volila o nějaký rok později. Některé obraty jsou přece jen složitější a děti se mě občas ptají, např. co je mafie. Je zajímavé, jak těžko se některé věci malým dětem vysvětlují.
 


 
Na tuto knížku volně navazuje druhý díl Myšáci v akci, obě vyšly v nakladatelství Pierot, které se zaměřuje na vydávání knih pro předškolní a mladší školní děti. Nabízí spoustu vzdělávacích knih, cvičebnic, obrázkové čtení, luštění a samozřejmě beletrii pro děti.
 

 
-
Tuto knihu jsme si na základě barterové spolupráce vybrali v nakladatelství Pierot.

Žádné komentáře:

Okomentovat