úterý 26. května 2020

Chytrá hra / Sázíme les

Na první pohled nenápadná krabice v sobě ukrývá hotový poklad - promyšlenou a nádherně zpracovanou společenskou hru. Sázíme les je deskovka hratelná s dětmi už od čtyř let, zařazením složitější varianty však bude bavit i desetileté. Nejlepší jsou takové hry, které v rodině vydrží dlouho. Troufám si říct, že tato hra od Granny toto kritérium splňuje. Sázíme les vyniká grafikou a samozřejmě samotnou myšlenkou. Přenášet na malé děti poselství ohledně ochrany přírody a ekologie je v dnešní době klíčové a tato hra je v tomto do posledního detailu vymazlená.


V krabici totiž se samotnými herními prvky dostanete i obří ilustrovaný plakát. Na jedné straně návod, druhá strana je vzdělávací, za pomoci povedené grafiky učí děti o významu lesů na Zemi a taky jim láskyplně radí, jak se v lese chovat. Tohle je moc dobrý tah od tvůrců hry.



 
S dětmi hrajeme zatím základní variantu hry. Starší děti mohou využít rozšíření, které už počítá i s nějakou strategií a promyšleným plánováním. Základní verze je víceméně založena na štěstí - na hodu kostkou. Ty jsou ve hře rovnou dvě, na obou jsou jen čísla 1-3.



 
Každý hráč si před sebe položí zelenou plošku symbolizující hájek s pěti místy pro nové stromy. Úkolem je co nejdřív sestavit 5 stromů. Strom je kompletní v okamžiku, kde se složí ze tří částí - základna, koruna, pták. Jednotlivými hody kostkami musí hráči tedy sesbírat 5*3 dílků, přičemž musí hezky postupně - nemůžou stavět koruny, když nemají základny, nemohou do větví posadit ptáčka, když jim chybí koruna.



 
Jak jsem psala, hra je založena na náhodném hodu kostkami, hráči tudíž nemohou svými schopnostmi ovlivnit průběh hry. I tak se ale musí u hry přemýšlet, protože čísla na kostkách symbolizují kolik čeho si může hráč v daném kole vzít. Jedna kostka určuje číslo hromádky (1 = základna, 2 = koruna, 3 = pták). Druhá kostka pak určuje množství, které si hráč ze zvolené hromádky vezme. Padne vám 1 a 2? Můžete si tedy vybrat, zda si vezmete dva kusy základny z hromádky 1, nebo jeden kus koruny stromu z hromádky 2. Možná se to zdá krapet složitější, opak je pravdou. I malé děti se do hry dostanou velice svižně.



 
Hra Sázíme les mě velmi mile překvapila. Je jednoduchá a přiměřeně dlouhá - můj odhad tak 15-20 minut. Je krásně ilustrovaná, logicky srozumitelná, navíc nenásilně poučná. Ideální pro předškoláčky a malé školáky. Zajímavostí je, že hra zvítězila v soutěži "Vymysli hru, staň se autorem Granny!".
 
-
Hru jsem si vybrala na základě spolupráce se společností Pygmalino, která je výhradním distributorem her Granna, a eshopem Kvalitní hračky.

2 komentáře:

  1. Tak tohle je hra přesně pro nás! Můj syn má totiž už strašně dlouho stromové období ;-) Myslím, že bude nadšený. Děkuju za tip!

    OdpovědětVymazat