pátek 29. května 2020

Kuchařka pro mého muže

Muži mívají takovou zvláštní nemoc. Přehnanou a nikým nevyžádanou skromnost. Za žádné situace nic nechtějí, většinou ani nic nepotřebují, jsou takoví celí nehezky spokojení a když se jich zeptáte, co by si přáli k Vánocům, narozkám, svátku, radostně odpovídají, že přece už všechno mají. Ok. Moc moc doufám, že podobně nemocného muže nemám jen já. Nejhorší na tom všem je, že je ta nemoc možná nakažlivá, protože mám pocit, že já už taky vlastně nic nepotřebuju. Takže, přátelé, nejlepší je darovat si společný čas se sklenkou vína a nic moc neřešit. Občas se mi ale přece jen něco povede. A zrovna tohle by mohlo potěšit i vás, objevila jsem tuto úžasnou Kuchařku pro mého muže. Za mě je dokonalá. A to ani nejsem muž.


Jestli máte doma chlapa, pro kterého není kuchyně jen zkratkou do obýváku, jestli máte muže, který se nezdráhá v kuchyni pomáhat, zároveň to ale není žádný Jamie Oliver, protože kuchyňskou linku stále ovládáte spíš vy, mohla by vás kuchařka Veroniky Zemanové z nakladatelství Smart Press zaujmout. Chlupáče vaření láká a do spousty věcí se rád zapojuje, na druhou stranu to je pak samé: "A kolik tam mám dát soli? Nevím, co je špetka.", "Kde máme ocet?", "Co znamená zesklovatět?" anebo "Šlo by to bez jíšky?". Někdy jsou tak brambory neslané a kmín je totální zbytečnost, co v jídle akorát zavazí.




Kuchařka pro mého muže je nádherná a do posledního detailu vypilovaná kniha, která ozdobí každou domácí knihovničku. Černá barva (nejen obálka, ale i některé listy) jí dodává punc vintage luxusu, přitom působí velmi chlapácky. Repertoárem určitě nezapadá do moderní zelené kuchyně, recepty v ní jsou do jednoho osvědčené chutné klasiky, prověřené miliony žaludků. Mužských i ženských. Najdete zde recepty vyloženě české, autorka však zabrousila i do zahraničních vod.




Kuchařka je jednoduchým návodem pro všechny muže, kteří chtějí vařit. A sbírají k tomuto dobrodružství odvahu. Krok po kroku, polopatě. I ta špetka je tam vysvětlená. Tím chci říct, že se nejedná o kuchařku s vyloženě chlapskými recepty, ale chlapská je právě tou dokonalou instruktáží.


 
Stejně jak miluju Kuchařku pro dceru a jednou ji dám Klárce, až půjde z domu, Kubíkovi a Matýskovi na koleje přibalím tuhletu. Hezky s věnováním, s nezlomnou láskou, všem mým mužům...
 
-
Tuto nádhernou knihu jsem si vybrala v rámci dlouhodobé barterové spolupráce u nakladatelství Smart Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat