úterý 19. května 2020

Audiokniha / Dědina

Titul: Dědina
Autor: Petra Dvořáková
Interpreti:  Pavla Tomicová, Jiří Vyorálek, Jaromír Dulava, Robert Hájek, Ivana Uhlířová, Dita Kaplanová, Johanna Tesařová
Délka poslechu: 7 hodin 50 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Hranice jsou tady rozorané mezi poli i mezi lidmi, takže všichni tu na sebe vědí všecko, počítají každou korunu a civějí druhým do talíře i do postele. Život je zde ještě pevně spjatý s půdou a odehrává se natěsno na ploše vlastního dvorku, hospody či krámku…

Taková je Dědina – tragikomický příběh současné vesnice kdesi v cípku autorčiny rodné Vysočiny, nahlížený očima jejích obyvatel a vyprávěný jejich autentickým jazykem s nářečím. Fyzická blízkost bodrých hrdinů i jejich společná práce, touha po lepším živobytí i neodbytná vypočítavost jsou zdrojem věčných svárů a provází je marná snaha vyléčit rány z minulosti. Svižné vyprávění oceňované spisovatelky žádnou z postav nesoudí, a co je ještě podstatnější: nenudí.
 
Recenze
 
Hluboká sonda do nitra obyvatel jedné české vesnice. Vesnice, kde zná každý každého a pomalu o něm ví víc, než on sám. Vesnice plná dobráků, vypočítavých žen, svérázných postav a zasmušilých osudů. Vesnice, která existuje v menší či větší míře v každém koutu naší země, vesnice taková, jakou ji každý, kdo žil někdy na vesnici, zná.
 
I když se při poslechu/četbě upřímně zasmějete, bude to smích trochu tragikomický. Ono to totiž zas taková sranda není a vesměs všechny příběhy jsou až živelně smutné. Každá z postav zná jen svou jednu jedinou pravdu a jakákoliv odchylka je nutně špatná. Je tedy jasné, kolik problémů různého kalibru v příběhu vyvstává. Ať už se jedná o generační problém a odlišné názory na výchovu, nebo o zklamání rodičů, že dítě nejde poslušně v jejich šlépějích, o nevěru z donucení, nebo klasickou rodinnou vypočítavost a všudypřítomnou závist. Spory jsou zde nejen generační, ale taky rodinné a sousedské. Prostě taková všehochuť, jakoby posbíraná hned odvedle. Pojítkem všeho, což osobně vidím, jako nejpodstatnější nešvar dnešních dní, je neustálé rýpání se v minulosti. Všechny příběhy na mě působily velmi autenticky, věřila jsem každé slovo, k dokonalému posluchačskému zážitku samozřejmě přispěla vícehlasá četba a perfektní zvládnutí nářečí.
 
Poslech utekl mrknutím oka, až zbytečně brzy. Jediné, co bych trochu "vytkla", je fakt, že se jednotlivé linie mohly někde propojit, takový ten všeobjímající rámec, který by jednotlivé pohnuté životy někde spojil v jedno.
 
Petra Dvořáková má talent na vyprávění skutečně syrových příběhů ze života. Dědinu jsem na wishlistu měla dlouho a jsem neskutečně ráda, že jsem si počkala na audioknihu. Myslím, že jsem zrovna tady dostala víc, než by mi dal papír. Poslech byl opravdovým a silným zážitkem, jako bych seděla někde v místním kulturáku a pozorovala cvrkot kolem sebe.
 
Dědina se právem pyšní titulem Audiokniha roku 2019. Za mě taky plný počet hvězd.
 
-
Tuto audioknihu jsem si sama vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat