úterý 12. května 2020

Chytrá hra / Karetní hra Bobří klan

Pan Covid nás obohatil v mnoha směrech. Není dne, kdybychom nehráli hry. Hry mě vždycky bavily a moc jsem se těšila na období, kdy moje děti zvládnou něco víc než domino. Dočkala jsem se docela brzo, teď ještě aby už dorostl i Matěj, kterého vyloženě drásá, že nemůže hrát s námi. Zhruba před měsícem se Klárka s Kubíkem u našich naučili klasiku v podobě Prší a tak se k nám domů nastěhovaly karty. Na karetních hrách je super kompaktnost. Balíček karet strčíte do kapsy a můžete si zahrát klidně na pikniku nebo ve vlaku, což se vám s velkou propracovanou deskovkou pravděpodobně nepodaří. A víte co bylo na karanténě úplně nejlepší? Že se do společného hraní zapojil i Chlupáč. Dřív byly naše role víc rozdělené, teď se to všechno dost promíchalo. Tím, jak jsme byli ještě víc spolu, prostě do naší herní party zapadl. A vím, že děti mají velkou radost, když hrajeme všichni dohromady. No teda až na toho chudáčka malého...
 

Na každou dovolenou pořizuju dětem novou hru a knížku. Na zahradě v Jeseníkách jsme tak přicházeli na kloub nové karetní hře od Albi Bobří klan. Bobry od Albi už možná znáte v podobě Bobří bandy. Bobří klan je samostatně hratelné rozšíření. Hra je určená dětem od 7 let a já to jen potvrzuju, možná i krapet starším. Než tomu přijdete na kloub, bude vám připadat poměrně složitá. Zapeklitost spočívá ve velkém množství možných tahů.
 



 
Na celkem 66 kartách najdete převážně karty s číselnou hodnotou (0-9), pak jsou ve hře i speciální "akční" karty. Každý hráč dostane papírovou kartu, která znázorňuje bobří hráz, na kartě je 5 míst, kam hráči umísťují hodnotové karty. Princip je jasný, nasbírat na svůj hrad 5 karet s co nejvyšší celkovou hodnotou, přičemž se počítají i bonusy za karty se stejnou hodnotou. Zní to jednoduše? Ano, ale hráči si mohou karty vzájemně brát, vyměňovat, mohou si je před ostatními chránit a nádherně tak blafovat.
 

 
Pro Jakoubka to teda není vůbec, hrál jenom s mou pomocí a ptal se mě, co je pro něj nejvýhodnější. A to si myslím, že je šikovný, a běžně s námi hrává i hry určené starším. Tady už jde ale trochu o taktiku, tak daleko prostě ještě není (4,5). Klárka v 6,5 letech už hře porozuměla lépe, ale pořád si myslím, že potřebuje ještě dozrát.
 
 
Co rozhodně doporučuju, vyzkoušet si hru několikrát s dospělým. Já na samotné hře vždycky líp pochopím princip. Papír s návodem je někdy oříšek a až hrou se do toho dostanu. Párkrát jsme hráli s Chlupáčem a děti se dívaly. Jednak toho Klárka dost okoukala, ale taky jsem jí byla schopná lépe pravidla přetlumočit. 
 

 
Hra bobří klan potrápí vaši paměť (musíte si pamatovat, kde co máte, a kde co má protihráč), děti přičichnou k taktice a určité míře riskování. Kromě skladnosti karetního balíčku a vtipného námětu oceňuju i rychlost. Děti mají rády hry s okamžitým výsledkem, dlouhé hraní je dokáže pěkně otrávit. Tady je to opravdu otázka pár minut. Je to svižné, je to něco, u čeho musíte přemýšlet, je to něco, u čeho se společně zasmějete.
 
-
Tento článek vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat