středa 6. května 2020

Knižní výzva / Evoluce: Věž zajatců

Titul: Evoluce: Věž zajatců
Autor: Thomas Thiemeyer                           
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2019
Počet stran: 328
 
Anotace
 
Když Lucie a její přátelé po vyčerpávající cestě dorazí do města posledních přeživších, brzy zjistí, že zde nenajdou odpovědi, které celou dobu tak usilovně hledali. Lidstvo se místo vpřed posunulo ve vývoji zpátky do hlubokého středověku. Když se mladí lidé při čtení zakázané posvátné knihy dozvědí, že nejsou jediní cestovatelé časem, musí z pevnosti okamžitě utéct. Mají jasný cíl. Přežít cestu přes zemi plnou obřích squidů, nepřátelských zvířat, přejet poušť a nalézt místo vybudované cestovateli časem.
 

Recenze
 
První díl postapokalyptického románu Evoluce skončil v horách, na prahu skalního města, kde skupina mladých cestovatelů časem čekala pomoc. Pomoc od lidí, kteří katastrofu přežili. A právě tady začíná díl druhý. Naoko přátelské chování místních obyvatel se rychle mění v ostražitost a končí snahou o podrobení. Po částečném zodpovězení otázek o tom, co se na Zemi stalo, se Jem, Lucie a další děti dávají na útěk. Jednak, aby se zachránili, jednak, aby se dozvěděli ještě víc.
 
Jeden díl plynule navazuje na druhý, souslednost je jasná a v případě Evoluce opravdu nejde nějaký díl přeskočit. Zároveň tak asi těžko skončíte u dvojky, protože vás to bude lákat dál. Evoluce je dystopickým románem primárně určeným mladým čtenářům (můj odhad 15+). Cílová skupina také určuje jazyk a složitost knihy. Děj není nikterak zapeklitý, dialogy jsou přímočaré, jednoduché, i když ve dvojce je už znát posun vpřed. Přibylo i nějaké násilí, pořád je to ale drženo v rozumné míře, lehce stravitelné i mladším čtenářům.
 
Pomalejší rozjezd byl dán popisností prostředí a charakterů obyvatel skalního města a nebyl vlastně na škodu. Jako čtenář jsem tuto popisnost ocenila a neustále se snažila ve své fantazii "středověké" město v hoře představit. Když události dostaly nečekaný a napínavý spád, stránky se otáčely samy a útěkem z citadely začalo velkolepé dobrodružství, které jsem si užila nejvíc. Cesta na jih, poznání nových druhů, hledání města v poušti.
 
Velmi zajímavá je i sociální rovina této knihy. Autor na svých postavách nešetřil různorodostí: extrémně senzitivní dívka, hrdina Afroameričan, nerdi, sebevědomá kráska, sebestředný a nebezpečný floutek... Najdete tam všechny, všichni mají v knize své neopomenutelné místo a svoji roli hrají perfektně. Na druhou stranu společensky a technologicky "jednodušší" obyvatelé skalního města, kasty, otrokářství, rasismus, víra v božstva, strach z techniky. Tato vrstva knihy je pro děti, teenagery velice hodnotná, i když dospělému může trochu zavánět stereotypem.
 
Ve druhém díle se také víc dozvíme o katastrofě, co Zemi postihla, o tom, co se stalo potom, o tom, proč příroda lidstvo téměř vyhubila, o tom, že nic není černobílé a lidi nejsou (a nebyli) žádní svatoušci... Zelená nit vinoucí se příběhem je tedy jasná. A příjemná.
 
Já jsem spokojená, dostala jsem to, co jsem očekávala. Young Adult s sebou nese jistá úskalí, pokud je vám 37. Pokud se ale oprostíte od jistých očekávání, knihu si určitě užít dokážete. A jestli máte doma puberťáka, z Evoluce bude nadšený. Já oba díly nechávám v polici svým dětem.
 
P.S. Obálka opět dokonalá!
 
-
Za knihu k recenzi děkuju nakladatelství Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat