úterý 23. dubna 2019

Knižní výzva / Evoluce - Město přeživších

Titul: Evoluce. Město přeživších (Evolution. Die Stadt der Überlebenden)
Autor: Thomas Thiemeyer                           
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 312
 
Anotace
 
Když Lucie a Jem spolu se skupinou dalších studentů cestují do Spojených států kvůli výměnnému pobytu, ani ve snu by je nenapadlo, co na ně čeká. Po nouzovém přistání letadla na letišti v Denveru si uvědomí, že svět, jak jej dosud znali, již přestal existovat. A to navíc nejspíše opravdu dávno. Přistávací dráha je zarostlá a letištní terminál opuštěný, nikde není ani živáčka. Město si bere zpátky příroda a na každém kroku na ně číhají všemožná nebezpečí. Zdá se dokonce, že se proti nim spikla i zvířata. Co se vlastně stalo? Během své nebezpečné cesty do centra města se dozvídají o nárazu komety a zničení civilizace. Stali se z nich jediní přeživší na ztraceném světě? A mají vůbec nějakou naději, když je proti nim nejspíše celá Země?
 

Recenze
 
Postapokalyptický svět. Svět zelený, svět tajemný, svět nebezpečný. A v něm záhadná skupinka mladých lidí, kteří se snaží zjistit, co se se Zemí stalo. Skupinka, kterou spojuje snad jen teenagerovský věk. Snaha o hledání pravdy se změní v holý boj o přežití.
 
Tato kniha spadá do kategorie Young Adult, nejsem tedy přesná cílovka. Takže vlastně nejsem oprávněná vytýkat knize něco, co je dáno mým "out" věkem. Většinu Young Adult knížek jsou schopni číst dospělí, pokud sedne žánr. A právě proto jsem po této knize sáhla. Dobrodružství s nádechem scifi a svět poté. Téma přebilo nerozhodnost pustit se do knihy primárně určené mladšímu publiku. Jazyk knihy byl velmi jednoduchý a některé dialogy zavání snad až dětskou naivitou, ale přece jen je to o náctiletých pro náctileté. Tak dospělý čtenář nemůže čekat žádnou velkou filozofii ani propracovanou psychologii postav. Vše je dost přímočaré. Ale není to na škodu, vyniknou tak aspoň parádní kulisy a příběh samotný.
 
Na druhou stranu, pokud se zaměřím na samotné téma knihy, je dokonalé. Existuje spousta postapokalyptických románů. Románů z budoucnosti. Ale tady se mi autor vyloženě trefil do vkusu. Zemi po katastrofě neovládnou žádní ufoni ani zombíci, ale prachobyčejná příroda. Evoluce zapracuje a příroda pomalu vytlačí z povrchu zemského člověka. Každého? No, skoro. Příroda si bere zpět svoji planetu a lidé nemají šanci, pokud se nezmění jejich přístup.
 
Čtení jsem si užila, ještě víc si jej užijí mladší čtenáři. V dnešní době, kdy se lidstvo nechová k přírodě úplně hezky, je to navíc čtení celkem poučné (ne však moralizující). Nic netrvá věčně a to je potřeba si uvědomit. Z marketingového hlediska tleskám za obálku!

Žádné komentáře:

Okomentovat