pátek 12. dubna 2019

Knihy pro děti / Největší přání

Další poklad do knihovničky od Ester Staré. A řekla bych, že zatím nejlepší ze všech. Kniha Největší přání vyšla v nakladatelství 65. pole v roce 2017 a dalekosáhle přesahuje hranice běžné dětské beletrie. Je to kniha s nejedním poselstvím, má totiž děti "zábavnou" formou seznámit s globálními problémy. A tady se mnozí vás zarazí. Jako malé děti? Ano. Kniha je tak nádherně a citlivě napsaná, jednotlivá témata jsou naservírovaná tak nenásilně, že se problematiky ani napoprvé dotknout nemusíte. Ale pokud jsou vaše děti hloubavější a témata vám blízká, můžete se společně pustit do postupného odkrývání soudobých problémů lidstva. A nečekejte žádné moralizování ani ekologické povzbuzování. Autorce se povedlo téměř nemožné: skloubit velmi vážná témata s něžným dětským příběhem.


Příběh jednoho plyšového koníka, který se s dalšími tisíci podobnými vydává na dobrodružnou pouť z čínské továrny do hračkářství v srdci Evropy. Zoufale touží po přátelství a lásce, poznává však smutek a osamělost. Příběh pravdivý a dojemný. S dobrým koncem? Podle toho, jak se to vezme...


 
V tomto nosném příběhu je důmyslně ukryto velké množství dílčích osudů, o kterých si můžete s dětmi popovídat. Je dost pravděpodobné, že menší děti tato poselství neodhalí samy, tak jim budete muset pomoct. Na druhou stranu kniha zaujme i větší školáky, kteří se v dané problematice už dokáží orientovat. Nedůstojné pracovní prostředí v čínské továrně na hračky, obrovská vzdálenost, kterou musí hračky v kontejnerech překonat přes oceán, nebezpečný "západní" konzum, kdy je v hračkářství víc hraček než je reálné koupit, problém s množstvím odpadů, problematika neúplných rodin...



Kniha vznikla ve spolupráci s organizací Člověk v tísni. Je to hodnotná kniha, krásně napsaná a perfektně ilustrovaná (slovenská výtvarnice Daniela Olejníková). Navíc je k dispozici (volně ke stažení) odborně vypracovaná metodika plná doprovodných aktivit k celému příběhu. Je vhodná pro rodiče a učitele, kteří chtějí jít víc do hloubky, a zároveň chtějí, aby děti textu přirozeněji porozuměly.

 
Nemusíme se bát, že to děti nepoberou. Není třeba držet je v informační bublině. Přijde mi, že děti tak nějak podvědomě cítí, jaká témata jsou palčivá a pro ně tím pádem zajímavá. My si třeba poslední dobou dost povídáme o původu hraček. A často si na mapě ukazujeme, kde leží Čína a kde Česká republika. A povídáme si, kudy a jak k nám asi hračka putovala. Nemáme ani tucha, jak dlouho to trvalo a jaké kvantum hraček spolucestovalo.



Kniha Největší přání je jedna z nejpovedenějších dětských knih, co máme doma. Je to tak moudře napsaná kniha, která bude bavit nejen děti, ale zaručeně i vás. Díky jednoduše podanému textu ji budou dobře vnímat už předškoláci.

Žádné komentáře:

Okomentovat