středa 24. dubna 2019

Knihy pro děti / Alenčin sen aneb Jak funguje mozek

Mám pro vás tip na nádhernou moudrou knihu pro děti z nakladatelství Host. S Hostem vlastně nikdy nešlápnete vedle. Je to sice kniha už pro větší děti, nejvíc ji ocení mladší školáci, kteří už mají základní povědomí o lidském těle, ale my doma tyto encyklopedické knihy milujeme. Klárka je vyloženě zvídavý typ, ráda si poslechne i pohádku, ale informačně hodnotné knihy vyhledává už dlouho. Nejprve ji braly všemožné jednodušší okénkové encyklopedie, teď už pátrá dál - po zajímavostech z oblasti vesmíru, zeměpisu a fungování lidského těla. Ve vesmíru tápu, někdy mám pocit, že toho ví víc než já, zeměpis na její úrovni ještě zvládám a o našem těle si mileráda přečtu cokoliv znovu. Nejnovější přírůstek do knihovničky zaměřený na nejdůležitější orgán lidského těla - mozek - toho spoustu naučil i mě.
 

Alenčin sen aneb Jak funguje mozek je knížka o velice složitých procesech uvnitř našeho těla, nicméně vše je podáno hezky polopatě. Jednoduše, přímočaře, zábavně, přesně tak, jak to děti mají rády. Na neuvěřitelných 72 stranách je toho zpracováno fakt moc. To se mi na knize líbí snad nejvíc, ač je to dětská kniha, téma je popsáno velice komplexně. Sny, myšlenky, emoce, paměť, vzpomínky, hemisféry, hormony... Je to ten typ knihy, do které budete často (a rádi) nahlížet, když na mozek dojde řeč, a nebudete si vědět rady.
 

 
Nádherné grafické zpracování, žádný souvislý text, ale jednoduché ilustrace s prvky komiksu. Kniha nezáří barvami, takže grafika nepřebíjí informační stránku. Celý příběh působí nenásilně, odlehčeně, není to jen nudný výčet faktů, nechybí v něm vtip a nadsázka.  Nápad popularizovat vědecké otázky mi přijde perfektní.
 


 
Alenčin sen je dílem ohromně chytrého polského pána. Jerzy Vetulani byl neurobiolog, psychofarmakolog a biochemik a toto je jeho jediná dětská kniha. Spoluautorkou je Maria Mazurek, polská žurnalistka. Mám pocit, že Poláci v oblasti dětských knih poslední dobou dost válí.
 

 
"Varování pro rodiče: Přečtěte si tuhle knížku dřív, než to udělají vaše děti. Jinak vás ve znalostech neurovědy hravě předčí." 

Žádné komentáře:

Okomentovat