pátek 19. dubna 2019

Audiokniha / Věštba

Titul: Věštba (The Immortalists)
Autor: Chloe Benjamin
Interpret: Tereza Dočkalová
Délka poslechu: 11 hodin 37 minut
Seženete na Audiotéce

Anotace
 
Je rok 1969 a po čtvrti Lower East Side v New Yorku se rozkřikne, že přicestovala žena s výjimečnými schopnostmi, která dokáže každému předpovědět den jeho smrti. Pokušení nahlédnout do vlastní budoucnosti neodolají čtyři dospívající sourozenci z rodiny židovských přistěhovalců a vydají se za ní, aby poznali svůj osud. V průběhu příštího půl století se pak nejmladší Simon dostane k baletu v San Francisku, snílek Klára se stane kouzelnicí balancující mezi realitou a fikcí, Daniel se snaží bojovat s vrtkavostí osudu jako vojenský lékař a nejstarší ze sourozenců, bioložka Varja, se při svých výzkumech pokouší přelstít smrt. Věštba je strhujícím příběhem o moci osudu a volby, o kouzlu vyprávění, podstatě víry a síle rodinných pout.
 

Recenze
 
Anotace této audioknihy mě nalákala natolik, že jsem se do poslechu úplně ponořila. A vynořila jsem se o nějaký ten týden později, spokojená, zadumaná a trochu rozlítostněná, že už to skončilo. Mám hrozně ráda příběhy, které jsou něčím výjimečné, a tento byl. Navíc mě vždycky baví tyto "osudové" věci, ač jsem nikdy u žádné kartářky nebyla a žádnou šarlatánskou cikánku bych na svoji ruku sáhnout nenechala. A už vůbec bych nechtěla znát datum své smrti. Datum věštby se totiž tímto okamžikem stává prvním dnem zbytku našeho života. A ne každý s tímto umí naložit.
 
Čtyři sourozenci se vydávají za cikánkou, aby jim řekla, kdy zemřou. A tady začíná silný, poměrně dramatický a neveselý osud jedné newyorkské židovské rodiny. O pár let později, po smrti otce, se jejich cesty rozběhnou všemi směry, vstříc jejich osudům. Vstříc jejich věštbě.
 
Máme možnost do nejmenších detailů poznat jejich životní příběhy, pěkně postupně, vzájemně propleteně. Simon, který prožije svůj velmi krátký život tak, jak si přál. Klára, která i přes psychické potíže, jde tvrdě za svým snem. Daniel, který žije tak trochu alibisticky a Varja, kterou trápí jedna výčitka za druhou. Přiznám se, že jednotlivé příběhy ztrácely s přibývajícími stránkami trochu na atraktivitě, nejvíc mě bavil Simonův osud, protože byl největším bojovníkem. Ale ani jeden z nich nebyl vyloženě nudný, ve všech byly ukryty velké myšlenky ohledně existenčních otázek, osobního štěstí, zodpovědnosti a síly rodinných pout.
 
 
Jak to všechno bylo? Mohla se věštba naplnit? Nebo jen šli sourozenci vědomě vstříc svému osudu? Napomáhali tomu svým chováním a svými rozhodnutími, protože měli návod? Další otázkou je, zda ten nejdelší život byl ten nejkvalitnější. Jestli to nebylo spíš ubohé živoření a čekání na nevyhnutelné. Jestli ten nejmladší a nejzbrklejší život ukončený drsně v rozpuku nebyl prožit naplno a tím pádem nejhodnotněji.
 
Myšlenky mají křídla. A slova mají moc ovládat naše chování. Toto je pravda pravdoucí. A o tom celá audiokniha je.
 
Hlasové podání bylo skvělé, Tereza Dočkalová má příjemný hlas, který zvládal barvitě vystihnout všechny postavy. Poslech jsem si vyloženě užila.

Žádné komentáře:

Okomentovat