neděle 17. května 2020

Knihy pro děti / Jedno přání

Z této knihy padnou na zadek asi všechny matky, které si libují v dětských knihách a mají tendence vybírat knížky dětem podle svého vkusu. Ono je to totiž těžké, jak si děti budují své názory a začnou chodit do knihovny, budou vám do tašky strkat knihy, které byste vy pravděpodobně sama nepůjčila. Vy naopak jim budete láskyplně předkládat všechny ty nádherné knihy s nadčasovým poselstvím, knihy, které jsou založeny na něžných snových ilustracích. A tak se to trochu bije i u nás. Naštěstí nemám doma vyloženě propadáky, vždycky je ke knize přitáhnu společným čtením a následným povídáním. Klidně jim řeknu, proč se mi mnou vybraná kniha líbí, na druhou stranu jim nechci všechno diktovat a když Klárka bude s láskou číst o nějakých puberťačkách a koňské farmě, budu ji v tom podporovat. Hlavně ať děti čtou.
 

Jedna taková knižní nádhera, která se u nás zabydluje, ač už se nejedná o žhavou novinku, je z nakladatelství Host. Jedno přání má formou jednoduchých veršů a originálních ilustrací nalákat už velmi malé děti k myšlence, co je v našem životě opravdu důležité. Při každém přečtení knihy se zamýšlím, jestli právě tato kniha není určená spíš nám, rodičům. Sny se plní každým okamžikem, mnohá nevyřčená přání jsou vlastně předem splněná.
 
 
Autorka Nina Ladenová se na svět podívala dětskýma očima. Malá holčička sní o tom, jaké by to bylo, kdyby. Kdyby měla vlastní dům. Kdyby měla bratříčka. Kdyby měla knížku... A jak by si to či ono představovala. Co je pro ni důležité. Nabízí se nádherné asociace - domov by měl být šťastným a bezpečným místem, stůl by měl být pohostinným místem pro každého, kdo potřebuje, sourozenci by pro sebe měli dýchat...
 

 
Kouzelné ilustrace Melissy Castrillónové nehýří všemi barvami, celé knize dominuje teplá červeno-oranžová, která je decentně doplněná odstíny modři. Obrázky ukazují holčiččiny sny do posledního detailu, jsou plné přírodních výjevů, zvířat a rostlin, dýchají z nich silné emoce.
 

 
Verše do češtiny velmi citlivě přeložil Radek Malý, básník a autor mnoha dětských knih. Mně osobně přijde skoro až nemožné, takhle dokonale přeložit tak oduševnělý text, aby to pořád dávalo smysl a poezie neztratila svoje kouzlo. Docela mě láká přečíst si knihu i v originále.
 
 
Jedno přání je krásná kniha, která je svou povahou vhodná hlavně k večernímu předčítání. Doporučuju dětem tak od čtyř let. A mámám všeho věku.
 
-
Za knihu k recenzi velmi děkuju nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat