čtvrtek 7. května 2020

Podpora knižního projektu / Zvířecí škola

V březnu mě oslovila Jana Nováková, vystudovaná žurnalistka a speciální pedagožka, že na mateřské touží vydat svoji první knihu. Dětskou knihu o odlišnosti, toleranci, respektu. To všechno jsou víc než aktuální témata, která je potřeba do dětí tlačit horem spodem. Aby děti toto poselství pobraly a čtení je bavilo, autorka témata napasovala na zvířata. Zvířata, která se setkávají ve zvířecí škole. Asi tuším, proč šla autorka touto zvířecí cestou - na zvířatech jsou na první pohled všechny ty odlišnosti a stereotypy vidět víc než dobře. Kniha s názvem Zvířecí škola bojuje o čtenářovu přízeň v crowdfundingové kampani na Pointě a naše finanční příspěvky tak pomohou Janě knihu vydat. Přeju jí to.


Každý jsme jedinečný, ale doba je nemilosrdná. Šikany je čím dál tím víc, na základkách to jen kvete, naše první setkání s lehkou formou šikany bylo už ve školce, kdy Klárka nechápala všechna ta "Ka" a "Neka", nerozuměla tomu, proč se s ní jednou Elenka kamarádí a druhý den ji ani nepozdraví. Proč jí někdy říkají ošklivé věci. To byl její první rok ve školce. Měla prožívat radost z prvních kamarádství a ne řešit tato trápení. Velká zatěžkávací zkouška pro moji holčičku a pro nás rodiče. Popravdě jsem měla sto chutí ty malé smrady rozsekat na kousky. Klárka samozřejmě hledala chyby v sobě a tak začalo naše plodné období rozmluv o lidské jedinečnosti a respektu. A taky o uvědomění si sebe sama. Samozřejmě si to sedlo, Klára je chytrá holka. Ale taky nadmíru citlivá. Dost ji to otrkalo, naučila se bránit, naučila se za sebe postavit, naučila se postavit za ostatní děti, mě to hodně posílilo. Teď už jsou naštěstí všechny ty Elenky ze školky pryč a už víc než rok jsem neslyšela paskvil "neka".


Cílem knihy je ukázat dětem, že jsme každý jiný. Jiný ale neznamená divný. Jiný znamená jedinečný. Jeden je dobrý v běhu, ale neumí kreslit. Jeden nosí brýle, ale umí povídat ty nejkrásnější příběhy ze všech. Jeden je trochu při těle, ale je s ním neskutečná sranda. A když se tito všichni spojí, vytvoří krásný různorodý celek. Chtěla bych, abychom v sobě hledali to dobré a ne slabiny.

Na odkaze výše si k projektu najdete všechno potřebné, včetně ukázky z knihy. Spoustu informací autorka zveřejňuje i na FB stránkách. Crowdfundingová kampaň běží až do 10.6.2020!

Žádné komentáře:

Okomentovat