středa 13. května 2020

Knihy pro děti / Hopsagónyje - Pohádky 14 království

Pokud máte doma školáčka, který rád poslouchá klasické pohádky, mám pro vás krásný tip. Tip na pohádkovou knížku. Na knížku, která jakoby vypadla z let minulých, knížku, která je psána květnatým jazykem, knížku, která je ve své podstatě tradiční, přesto velmi originální. Soubor čtrnácti pohádek nese podivný název Hopsagónyje a už samotná cesta, která vedla k jejímu vydání, je kouzelná.
 

Autorka Antonína Kršková si plní svůj sen vydat dětskou pohádkovou knihu až v pomyslném nebi. Celý život sbírala inspiraci a přetavovala ji do laskavých příběhů, které mají provázet celé generace, nicméně osud jí nebyl nakloněn. Naštěstí se sny plní. Její rodina se postarala o publikaci a i dnešní děti si tak mohou poslechnout moudré pohádky jedné tajuplné babičky.
 

 
Ke klasickým pohádkám jsme se s dětmi zatím úplně nepropracovali. Samozřejmě znají ty úplně základní, ale do složitějších textů (které jim opatruju u našich v podobě několika pohádkových sbírek) jsme se zatím nepouštěli. Když jsem však na chatě před spaním četla tyto Pohádky 14 království, bylo vidět, jak si novinku užívají. Klasické pohádky navíc dávají prostor k povídání, jde o to s dětmi odhalit, jaké poselství je mezi řádky ukryto.
 

 
Klasické pohádky jsou pro děti velice důležité (ač my dospělí někdy kroutíme očima nad všemi těmi stereotypy a násilím :)). Děti potřebují vidět jasný rozdíl mezi dobrem a zlem a pohádková fantazie je k tomu jako dělaná. Hopsagónyje ukrývá tradičně laděné texty, ve kterých vystupují princezny, trpaslíci, draci a strašidla. V každém příběhu samozřejmě nakonec zvítězí dobro nad zlem, každá nepravost je potrestána a dobrota odměněna. I tak jsou příběhy Antoníny jiné. Drak může být totiž neocenitelný pomocník a princezna může mít pro strach uděláno.
 
 
Knize dominuje text, ilustrací je zde pomálu. Ke každé pohádce jedna barevná celostránková plus jedna úvodní, černobílá. I toto dokazuje, že se jedná o knihu primárně určenou k předčítání. Třeba před spaním. Každá pohádka je tak na 7-10 stran. Délkou textu, bohatostí jazyka a slovních obratů doporučuju dětem alespoň šestiletým.
 
 
Vydalo nakladatelství Grada pod značkou Bambook v roce 2019.
 
-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat