neděle 8. listopadu 2020

Audio pro děti / Petr Pan

Možná je to k nevíře, ale já jsem příběh Petra Pana neznala do té doby, než přišly moje děti. Je to jeden z nejklasičtějších dětských (?) příběhů všech dob, znají ho děti na celém světě, mě úspěšně míjel. Možná neměl v našich končinách takovou tradici jako v anglofonním světě. Petra Pana jsem znala jen velmi okrajově z Disneyovských pohádek jako malého zeleného mužíčka, kterému kolem hlavy pořád poletovala víla. Toť vše. Pak si děti oblíbily seriál Jake a piráti ze Země Nezemě. Tam se o Petrovi často mluvilo, taky o kapitánu Hookovi a Zemi Nezemi. Tak mě napadlo představit dětem příběh, který byl částečnou inspirací jejich oblíbené pohádce. Namísto knihy jsem zvolila audioknihu Petr Pan.



Klasická interpretace (žádná uhlazená Disneyovka) mě přinejmenším překvapila. Je to ten typ knihy, u které si nejste jisti, zda je primárně určena dětem. Bez sebemenšího znudění si ji v pohodě poslechne jakýkoliv hravý dospělý. Je prostě poznat, že příběh je opravdu starý a léty prověřený. Nadčasový a podaný stylem, který osloví široké spektrum čtenářů/posluchačů. Stejně jako třeba Alenka v říši divů nebo Čaroděj ze země Oz.

Petr Pan jako malý kluk utekl od své maminky. Když se chtěl vrátit, ležel v jeho postýlce už jiný chlapec. Tím Petr Pan zanevřel na všechny maminky a rozhodl se, že nikdy nechce vyrůst. Spolu s dalšími opuštěnými dětmi nazvanými "Ztraceňáci" a vílami žil ve fantazijní Zemi Nezemi, kde sváděl kruté bitvy s piráty a Indiány. Ve snech ale létal za úplně normálními dětmi a tak poznal tři sourozence z Londýna. Po jednom sporu s rodiči se děti rozhodnou, že odletí s Petrem Panem na ostrov. Nejstarší Wendy všem Ztraceňákům začne dělat maminku, přitom je mezi ní a Petrem hluboká (a za mě teda ukrutně podivná) láska. Samozřejmě zde prožívají velká dobrodružství, než se děti rozhodnou konečně vrátit domů...


Co k této kostře dodat? Že mě překvapily charaktery hlavních postav. Petr Pan byl divoké nespoutané děcko, které žilo bez vzpomínek, pouze v přítomnosti. Neznal odpovědnost, důvěru, lásku, často se choval škodolibě a k dospělým lidem choval zášť. Víla Zvoněnka byla protkána žárlivostí a zlomyslností. Wendy s otevřenou náručí přijala prapůvodní roli ženy a starala se o všechno, zatímco kluci si hráli. No. Proto si myslím, že příběh je pro děti, které si tohle užijí bez všech předsudků a skrytých smyslů. Oni si mohou dosyta užít všechnu tu fantazii a velkolepá dobrodružství. Dospělý si to taky užije, ale bude u toho hodně přemýšlet. Jako já. A nad celou podstatou příběhu mu bude smutno. Jako mně.

Ve své podstatě je to nádherné dílo, plné krásných obratů. Má v sobě ukrytou velkou myšlenku, mnoho dobra. Je to silný příběh oslavující dětskou fantazii a víru, že nic není nemožné.

„Nikdy neříkej sbohem. Protože sbohem znamená odejít. A odejít znamená zapomenout.“

Žádné komentáře:

Okomentovat