neděle 13. prosince 2020

Mama tip / Tradinář

Je málo knih, které dokáží ženu tak pohladit po duši, jako Tradinář. Kniha určená především rodinám, protože nabízí velké množství inspirace k rodinnému krbu. Kniha pro rodiny, které chtějí společně prožít plnohodnotný život, pro rodiny, které se umí v tomto divokém čase zastavit, kniha pro rodiny, které zapojují děti do rodinného koloběhu a tvorby rodinné atmosféry. Kniha koncipovaná na celý rok, kniha, ve které si budete rádi listovat, kniha, kterou můžete s láskou darovat. Tradinář se nesmírně povedl autorskému duu Monika Kindlová a Martina Boledovičová, vyšel v roce 2019 v nakladatelství Smart Press.


Jak název napovídá, všech (téměř) 300 stran se točí kolem tradic. A samozřejmě kolem kalendáře. Kalendář tradic, možná by se dalo zjednodušeně vyřknout. Nabízí obsáhlý a ucelený vhled do českého roku. Do tradičního českého roku, takového, jaký ho znaly nejspíš i naše prababičky. Měsíc po měsíci, svátek po svátku. To vše podané tak, aby tomu snadno porozuměly i naše děti. Proč se něco slaví, proč se v českých zemích zabydlel zrovna ten či onen rituál. Abychom děti navedli na cestu k tradičním prožitkům, aby se s láskou zapojovaly do rodinných zvyklostí a odvěkých tradic, k tomu všemu nám může Tradinář ukázat směr.





Dvanáct kapitol, každá věnovaná jednomu měsíci. Na prvních dvou stranách jsou ve stručnosti představeny svátky a významné dny daného měsíce, také jsou zde bodově nastíněny možné tradice a tipy na tvoření a vaření, které se v tomto období přímo vybízejí. Následuje charakteristika měsíce z pohledu ročního cyklu. Co se děje v přírodě, jak se těmto životadárným procesům odpradávna přizpůsoboval člověk.




Poté jsou na několika stranách popsány všechny svátky a významné dny. Historie, význam svátku, zvyky, které se se svátkem pojí. Velký prostor je na stránkách věnován receptům na tradiční a sezónní pokrmy (nápoje) a také mnoho tipů ke společnému tvoření. Vše mi přijde vyvážené, doplněné reálnými fotkami "ze života".




Kniha nevybízí jenom ke slepému dodržování tradic a místních obyčejů, ale povzbuzuje čtenáře také k hledání svých vlastních cest, které členové rodiny budou s láskou dál budovat. Právě tyto rodinné rituály stmelují všechny členy, jsme spolu, souzníme, je nám dobře. Předáváme to nejlepší ze sebe našim dětem a ty si z toho zase vezmou nějaký malý kousek a předají ho svým rodinám. Koloběh roku. Koloběh přírody. Koloběh rodiny.


-
Za recenzní výtisk Tradináře děkuji z celého ♥ nakladatelství Smart Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat