sobota 24. dubna 2021

Učíme se doma / Pracovní sešity Koumák

Lockdown. První, druhý. Distanční výuka, měsíc a půl tam, měsíc a půl sem. Děti usazené u počítačů, pobledlé, unavené, netrpělivé. Ze čtyř hodin denně je rázem jedna. Kvalita výuky upadá, láska dětem ke vzdělávání také. Učit se psát na dálku? Pche. To, co se děje teď se vzděláním v Česku, bychom si dva roky zpět nedovedli představit ani v nejdivočejším anarchistickém snu. Absurdita střídá absurditu, nekomplexnost a nepromyšlenost jednotlivých kroků doplněná o absolutní selhání komunikace směrem k nám, pěkná scifi, že. S přicházejícím jarem pociťuju víru, ne v systém, ale v nás. V další život.


Jsem matka prudič. Jsem systematická, mám ráda pořádek. Když je někde něco bráno, někde musí být také dáno. Když se už na podzim radikálně zmenšil objem probraného učiva na online výuce, cítila jsem, že potřebujeme víc zabrat doma. Mám to štěstí, že Klárka je ten typ, co chce. Baví ji to, má radost z každého svého pokroku. V prvním lockdownu se naučila číst. Ve druhém začala psát perem. Dva milníky, oba ji potkaly mimo školní lavici. Potkaly ji doma, se mnou.


Na druhou stranu jsem vděčná za Klárčinu paní učitelku. Online zvládá dobře, přistupuje ke všemu s rozumem matky, děti nezahlcuje úkoly a je k nim laskavá. Vnímá jejich pokroky, vnímá jejich individuality, jejich specifické potřeby. I když jsme asi trochu pozadu, jde na to s citem.

Už na podzim jsem koupila domů různé pracovní sešity k dalšímu procvičování. Počítání, hry se slovy, písanky, písmenkové karty, stahovala jsem všemožné školácké aktivity na internetu. Když byl čas a chuť, pracovaly jsme spolu. O ty úplně nejlepší pracovní sešity se s vámi chci podělit tady v článcích na blogu (pokusím se příště i nějaké předškolácké).




Teď teda ty školácké. Pro prvňáčky. Suverénně nejlépe zpracované a nejhodnotnější jsou pracovní sešity ze série Koumák z nakladatelství Didaktis. Doporučila mi je kamarádka, maminka Klárčiny spolužačky. Ač jsem pracovních sešitů viděla opravdu hodně, Koumák nemá na trhu konkurenci a budu kupovat i další díly. Sešity jsou totiž k dostání pro první až pátou třídu.

Koumák je ideálním doplňkem k běžným výukovým materiálům, je určený pro bystré a zvídavé děti, které se rády pouští do řešení zajímavých úkolů. Je super i pro děti, které jsou ve třídě napřed a občas čekají na ostatní.




Koumák pro prvňáky je rozdělený do dvou dílů - matematika a český jazyk (další ročníky už mají předměty sloučené do jednoho). Matematický sešit nabízí mnoho rozličných úkolů k řešení, nejedná se o jednoduché počty, ale spíš o rozvoj logického myšlení. Úlohy jsou složitější a mnohem víc komplexní, jsou zábavné a prostě celkově jiné. Snad ještě víc jsem nadšená z češtiny, ta nabízí učení v souvislostech při práci s texty. Sešit obsahuje 20 zajímavých textů, na které navazují jednotlivé úkoly. Texty rozvíjejí čtenářskou gramotnost a krom samotného čtení je potřeba zapojit i logické uvažování a děti se naučí pracovat se získanými informacemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat