pondělí 26. dubna 2021

Hrajeme / Pexetrio

Pexeso byla hra mého dětství. Dodneška mám všechny ty balíčky schované v šuplíku u našich. Osahané kartičky láskyplně svázané dávno ztrouchnivělou gumičkou. Večerníčky, motýli, psi, auta, anglická slovíčka, rostliny, všechno, na co si jen vzpomenete. Vím, že mě pexeso bavilo dlouho a že ho se mnou rodiče trpělivě hrávali. Pexeso jako základní paměťová hra být doma prostě musí. Klárka s Kubíkem mají fáze, kdy se k obracení kartiček vrací, ale rozhodně nehrajeme každý den. Párkrát do týdne ale nějakou paměťovku ze skřínky vytáhnu, protože hraní těchto typů her přináší našemu mozku mnoho benefitů. Z tohoto důvodu se hraní pexesa doporučuje i seniorům (výzkumy ukazují, že u lidí, kteří často řeší hádanky, křížovky, hrají karty a pexeso, se oddálil příchod stařecké demence).


Už docela dávno jsem v naší školce objevila věc zvanou Pexetrio. Jak název napovídá, při hraní se nehledají dva obrázky, ale rovnou tři. A na rozdíl od klasického pexesa se neobracejí obrázky stejné, ale takové, které spolu logicky souvisí. Takže samozřejmě hraní pexetria je mnohem náročnější, ale taky zajímavější.



Pexetria máme doma dvě. Obě dostal Kubík, který byl jednu dobu posedlý paměťovými hrami. Hrál je moc rád, protože v tom byl dobrý. Dokázal mě s přehledem porazit už ve čtyřech letech. A protože jsou oficiálně jeho, nemůžete se divit vybraným tématům - Pexetrio Dinosauři a Pexetrio Vlaky. Obě jsou skvělé, obě jsou pekelně těžké :) Tak těžké, že každá hra je výzvou pro celou rodinu.




Obě jsou z dílny české firmy a jsou nádherně zpracovaná. Hlavně ta zvířecí v nabídce jsou úžasně ilustrovaná a z tohoto důvodu mám chuť ještě alespoň jedno/dvě pořídit. Pro velké děti (dospěláky) mě zaujaly pexetria zeměpisná. Líbí se mi ta multifunkčnost. Že nejde jen primárně o zábavu a trénování paměti, ale že jdou kartičky využít i jako šikovný vzdělávací materiál. Děti se mohou naučit mnohému o přírodě, moc hezky zpracovaná se zdá být třeba abeceda - ideální dárek pro prvňáčka ♥



Kartičky jsou vyrobené z pevného kartonu, mají skvělou velikost, díky které s nimi děti pohodlně pracují. Jsou prakticky nezničitelné, věřím, že s námi budou dlouho.



P.S. Krom Pexetria mě v nabídce české firmy BETEXA zaujaly i jednoduché vystřihovánky. Především ty s přírodními sceneriemi (V lese, Na horách, Na louce, U vody...), které vynikají nádhernými reálnými ilustracemi. Mám na ně zálusk.

Žádné komentáře:

Okomentovat