středa 11. listopadu 2020

Knihy pro děti / Záhada školní půdy

Děti si během dne nejčastěji sami listují v encyklopediích, okénkových knihách nebo berou do ruky Kouzelné čtení, večer většinou společně saháme po příbězích "ze života" a méně často po pohádkách. Reálné příběhy o dětech jsou pro děti nejsmysluplnější, situace jsou jim důvěrně známé, dokážou se vžít do kůže hlavních hrdinů. Nejsme ale striktní, dětem dopřáváme i příběhy ze zvířecí říše, ale také nějakou tu fantazii. Klárce už vybírám knihy i podle samolepky "první čtení". Nechci jí diktovat, lásku ke knihám jsme v ní vypěstovali, teď už chci, aby si vybírala, co ji láká. A co ji bude motivovat ke čtení. Není ještě schopná sama si přečíst celou knihu, i když už číst ve své podstatě umí. Stále je to pro ni hodně těžká práce. K těmto prvním pokusům doporučuju knihy založené na genetické metodě čtení. O dvou knihách, na kterých si Klárka čtení trénuje, jsem psala článek v létě. Ty jsou ideální do začátku, všechna písmena velká, máloslabičná slova, krátké věty, žádná velká zápletka, na kterou by se čtenář amatér musel soustředit. A následným krokem jsou knihy z edice "první čtení", které nabízí několik nakladatelství. My jsme začali s nakladatelstvím Portál, protože jejich literaturu vnímám jako velice kvalitní.


Co vybrat jako první knihu pro prvňáčka? Knihu o prvňáčcích. Prostředí školy je pro děti zatím velmi fascinující, dokážou si představit, jaké situace asi hlavní hrdinové prožívají. Postavy jsou jim blízké a sympatické, zápletky jim přijdou navíc vtipné. Když jde navíc o nějaké dobrodružství, je úspěch zaručen. Ze všech těchto důvodů jsem Klárce vybrala knihu Záhada školní půdy (Portál, 2015, teď na většině míst vyprodáno). Autorka Zuzana Pospíšilová je zároveň dětská psycholožka, takže do svých knih vkládá i něco navíc.



Záhada školní půdy je bohatě ilustrovaná útlá kniha, která se malému čtenáři dobře drží. Nabízí neotřelý příběh několika spolužáků, kteří touží po dobrodružství. Při nočním pozorování školy zjistí, že se na půdě svítí. Je potřeba hodně důmyslnosti, ale také dílo náhody, aby kamarádi odhalili, co se v posledním patře školy v noci děje. A že budou děti překvapené!



Kniha je zábavná, psaná moc hezkou jednoduchou češtinou. Velká písmena, krátké věty i jednotlivé kapitoly, skoro každá strana je doplněna o ilustraci. Příběh o síle přátelství, o překonání strachů, o důvěře i o touze zažít něco velkolepého.


Nyní na eshopu Portálu najdete všechny knihy s 20% slevou, tak můžete ulovit třeba další knihy Zuzany Pospíšilové, na které se taky chystáme :)

Žádné komentáře:

Okomentovat