čtvrtek 20. června 2019

DIY / Upcyklovaný džínový věnec v letním duchu

Pořád nám visel na dveřích zajíc. Sice to nebyl vyloženě velikonoční věnec, ale už to začínalo smrdět trapností. Mladí zajíčci už totiž dávno odhopkali někam do lesa a bylo na čase trochu se hnout i u nás doma. Mezitím zimu vystřídalo léto, takže zadání bylo jasné. Letní věnec. Jednoduchý na výrobu, materiál i na vzhled. Minimalismus k létu patří. Léto rovná se modrá. Tak jsem přemýšlela, jakou stuhou obmotám polystyrenový korpus, až mě napadlo mrknout do skříně. U jedněch oblíbených riflí jsem si všimla začínající trhliny na zadku. Tak odvážná zase nejsem. A tu se zrodil nápad, recyklovat, teda upcyklovat moje milované džíny. Bylo to vlastně raz dva a spokojenost veliká. Navíc jsem šikovně využila něco, co bych jinak vyhodila do koše.


Tentokrát to bylo ještě jednodušší než obvykle. Vlastně jsou potřeba jen tři věci, když nepočítám lepidlo a stuhu k zavěšení.

 
  • Polystyrenový korpus
  • Staré rifle, džínová bunda, nebo těsná sukně
  • Papír
  • Tavící pistole
  • Stuha k zavěšení

 

Nejvíc práce mi dalo zpracovat staré rifle. Rozstříhat je na pruhy džínoviny. Možná jsem ale měla blbé nůžky. Použila jsem jen nohavice, které jsem zbavila všech švů, a vznikly mi tak 4 dlouhé pruhy látky, kterou jsem ani celou nezužitkovala. Zůstane k dispozici dalším projektům. Věncový korpus jsem těmito pruhy halabala omotala. Aby vše drželo na věnci tak, jak má, můžete připíchnout špendlíky, nebo použít lepidlo či tavnou pistoli jako já. Už tento výsledek vypadal k světu. Ale já ještě vzala do ruky papír a oprášila jsem znalosti výroby skládaných lodiček. Postupně jsem se prokousávala velikostmi - čím menší, tím hezčí. Já se spokojila s výsledkem 1/4 A4. Ale možná jsem měla zkusit pokořit ještě menší formát... Vyrobila jsem dvě loďky a na džínový věnec je přilepila pistolí. Stuha na zavěšení a už visí na dveřích. Krasavec minimalistický, ekologický.

 
Možné variace letního věnce z džínoviny:
 
  • místo lodiček můžete nalepit ulity nebo mušle
  • můžete si usušit luční kvítí, třeba vlčí mák, a k věnci přišpendlit (modrá a červená k sobě jdou stejně dobře jako modrá s bílou)
  • můžete si vyrobit, koupit, vystřihnout, vymodelovat malé záchranné kruhy nebo kotvy
  • z úplných zbytečků džínoviny jdou nastříhat tenké proužky a ty k sobě přilepit do podoby květů

 
Líbí? Co vaše letní dekorace? Já si už dělám zálusk na obilí, k pozdnímu létu se bude krásně hodit - stejně jako předloni tento věnec.

Žádné komentáře:

Okomentovat