pátek 10. prosince 2021

Knihy pro děti / Emy a Drak

Dobrodružství a pestrobarevný svět fantazie - toto je literární směr, ke kterému pomalu ale jistě směřují obě moje starší děti (ano, tohle mají bezpochyby po mě). A já jsem moc ráda, že se v dětských knihách postupně dostáváme tam, kde si to vyloženě užívám i já. Mladší děti potřebují reálné příběhy, ideálně ty ze života, skutečné postavy a situace. Abstraktno nedávají, nerozumí mu. Ale někdy v době, kdy se z dětí stávají školáci, se to začíná lámat. Jednak si začínají užívat ten pocit napětí při čtení dobrodružné zápletky a jednak je baví, jak jim pracuje jejich vlastní představivost. A tak jsme se za poslední týdny dostali k několika českým fantasy knihám. O jedné úplně čerstvé novince vám dnes chci něco málo povědět. Emy a Drak je knižní prvotina českého divadelního herce Richarda Vokůrky, který si tak splnil svůj sen a napsal knihu pro děti. A musím říct, že se mu hezky povedla.


Emy je malá holčička, která se s rodiči právě přestěhovala do velkého starého domu někde v Praze. Na tajuplné zahradě potká záhadného starce, ze kterého si vyvodí čaroděje. Když se mu Emy zmíní o pouštění draků, čaroděj ji požádá o pomoc s opravdickým Drakem, který sužuje celou Prahu. Dusí její obyvatele, nikdo není šťastný. Tímto startuje kreativně rozvětvený příběh, vstupují do něj nové a nové postavy, dobré i ty z opačné strany, současná Praha se prolíná s její historií.


Příběh malé Emy je pro děti atraktivní. Je interaktivní - čtenáři jsou často vyzýváni k akci otázkami typu "Představte si..." nebo "Co byste na jejím místě udělali vy...". Tímto se autorovi rozhodně povedlo dětskou čtenářskou duši do jeho světa fantazie vtáhnout. Zápletka je napínavá, místy až trošku strašidelná. Jazyk je vyloženě hravý, bavily mě popletené slovní hříčky Emy. 


Musím zmínit krásné ilustrace Terezy Ščerbové, které známe například z knihy Kdo zabil Snížka. Nádherně jednoduché, něžné obrázky dokonale vyjadřují atmosféru a emoce celého příběhu. 



Věková hranice je stanovena na sedm let a v tomto případě bych se jí opravdu držela. V knize se prolíná současnost se starými pražskými legendami, do toho všeho je potřeba vstřebat bohatý fantazijní svět. Jazyk je květnatý, místy metaforický, děti do něj musí trošku dozrát. Pokud budete dětem předčítat, můžete začít v těch 7-8 letech, pokud byste chtěli knihu k samostatnému čtení, doporučím až tak od 9-10 let. Genderově je neutrální, rozhodně to není čtení jen pro holky.


Bavilo mě to. Pokud se toužíte s dětmi vydat do fantasy světa a nechcete opustit české hranice, Emy a Drak může být dobrou volbou.

Žádné komentáře:

Okomentovat