středa 11. srpna 2021

Hrajeme / Doba kamenná junior

Tato velká krabice od Mindoku nám doma dělá radost už dlouho. Minimálně celé Covid období. Rozhodně jsme s hraním začali dřív, než Kubík dosáhl věkové hranice 5 let, a šlo mu to od začátku dobře. Tím chci říct, že pokud vlastníte her-chtivé děti a pokud vás společné hraní baví, toto může být dobrý start do velkého světa deskovek. Ráda tuto hru doporučuju rodičům, kteří hledají něco, co bude bavit jejich malé děti, ale i je samotné.


Doba kamenná mi obecně přijde jako velice poutavé období lidských dějin. Co si člověk nesesbíral, neulovil, nebo jinak nevykutal, to neměl. Doba to byla drsná, jak napovídá i milý a na faktech založený příběh, který uvádí celý návod ke hře. Návod sám o sobě je dobře podaný, přehledný a jasně graficky ztvárněný.



Doba kamenná junior je určena pro dva až čtyři hráče. Před samotným hraním rozložíme krásně ilustrovanou hrací plochu, na vyznačená místa umístíme suroviny (vyrobené ze dřeva), dřevěné figurky, žetony psů (ve hře funguje jako žolík) a na tři hromádky rozdělíme karty chýší. Kolem herní plochy poskládáme žetony lesa zelenou stranou nahoru. Každý hráč dostává svoji vesnici - svůj stojánek, kam bude vkládat získané chýše.





Chybí kostka? Ano, herní mechanismus je mnohem důmyslnější. A mnohem zábavnější. A někdy také opravdu zrádný :) K pohybu figurek nám totiž poslouží zelené žetony lesa, které jsou kolem dokola. Na druhé straně žetonů jsou totiž ukryty různé symboly - různý počet teček jako na kostce, symboly surovin, obchodního místa, psa nebo vesnice. Hráč ve svém tahu odkrývá tyto žetony a podle toho se pohybuje. Zpočátku to bude o náhodě, úkolem všech hráčů však je zapamatovat si, kde který žeton leží. Když si to zapamatují, mohou se pohybovat cíleně tam, kam budou zrovna potřebovat. Paměť, paměť, paměť!



Sbíráme suroviny, abychom si mohli postavit chýši. Směňujeme nepotřebné suroviny na tržišti. Používáme psa jako žolíka. Krademe si psa. Ano, doba je drsná. A snažíme se zapamatovat si, kde všechno je! Až máme tři chýše, máme vesnici komplet a vyhráli jsme.


Je to poměrně svižná (do půl hodinky máte hotovo i uklizeno), jednoduchá a nádherně zpracovaná hra pro děti zhruba od 5 let. Je to hra zaměřená na paměť, všechno si odedřete, co nemáte v hlavě, náhoda nespasí. Tady se na náhodu nehraje, což je rozhodně svěží vánek na poli deskovek pro malé děti. A v neposlední řadě, je to parádní zábava!

Žádné komentáře:

Okomentovat