neděle 2. února 2020

Audiokniha / Tvář vody

Titul: Tvář vody
Autor:  Guillermo del Toro, Daniel Kraus
Interpret: Pavel Soukup, Jitka Ježková
Délka poslechu: 12 hodin 40 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Němá Elisa žije v malé špeluňce nad kinem Arcade v Baltimoru. Pracuje jako uklízečka v přísně střeženém výzkumném středisku a jejími jedinými přáteli jsou stárnoucí malíř Giles a kolegyně Zelda. Jednoho dne jí však na seznam úkolů přibyde nová laboratoř, jíž obývá živý objekt tajného vládního experimentu – humanoidní vodní tvor. V džungli byl znám jako Deus Brânquia neboli Žabernatý bůh, zde je předurčen k vivisekci. Mezi němou dívkou a zvláštní bytostí vznikne nečekané pouto, které navždy změní jejich osudy.
 

Recenze
 
Němá uklízečka Elisa pracuje ve vládní laboratoři, kde se nechá okouzlit amazonským tvorem, místním uctívaným Bohem, kterého Američani drží pod pokličkou vodní nádrže a snaží se zkoumat jeho nezvyklé schopnosti. Elisa je osamocená a duchem silná žena, která se do "žabernatého boha" bezhlavě zamiluje. Není to však tak jednoduché, vládní agent Richard Strickland je tvorem natolik posedlý, že když se výsledky experimentu nedostavují, je odhodlaný ho raději zlikvidovat. Elise nezbývá nic jiného, než tvora za pomoci svých dvou přátel  zachránit. A spasí tím vlastně všechny zúčastněné.
 
Americká romantická fantasy s prvky napětí a špionážního románu. O filmu, který byl podle knihy natočen, se tolik mluvilo. Dostal 4 Oscary. Čemuž popravdě úplně nerozumím, ale na druhou stranu, film jsem neviděla. Audiokniha byla fajn, fantasy zas tolik nevyhledávám, tudíž příjemná změna. Oceňuju vytvořenou napínavou linii, děj měl díky tomu spád. Opět ale trvám na tom, že méně je více. Námět s tvorem měl velký potenciál. Fantasy je kouzelný žánr s velkým publikem. Autoři to trošku zabili tím vším překombinováním kolem. Vložili do příběhu víc, než bylo zdrávo.
 
Děj je zasazen do USA, Baltimore 60. let. Krom samotného milostného příběhu se autoři vrtají i v palčivých otázkách tehdejší doby - homosexualita, rasismus, postavení žen ve společnosti. Tyto prvky byly rozhodně osvěžující a svou nadčasovostí atraktivní.
 
Bezpodmínečná láska, která Elisu vyloženě spasila a nenechala ji zemřít, je nádherná věc. Slova kolem lásky a emocí obecně jsou silnou stránkou této knihy. Autoři si taky dali záležet na vykreslení moci přátelství. To mi přišlo na celém poslechu nejdojemnější.
 
POZOR SPOILER. Co se mi jaksi nepodařilo rozdýchat, je samotný milostný vztah mezi člověkem a monstrózním obojživelným tvorem, byť sebedobřejším. Jsem asi prudérní, nevím, ale míchání druhů je proti přírodě. Kdyby to autoři udrželi v platonické rovině, byla bych vděčná, nicméně při sexuální scéně se mi chtě nechtě zvedal kufr. Sorry.
 
Nádherně reálná interpretace audioknihy doplněná o krásnou hudbu zvedá počet hvězdiček mého hodnocení o jednu. Na celkové čtyři z pěti.
 
-
Tuto audioknihu jsem si svobodně vybrala v rámci dlouhodobé spolupráce s Audiotékou.

Žádné komentáře:

Okomentovat