čtvrtek 28. března 2019

Knihy pro děti / Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom

Ester Stará snad nikdy nezklame. Autorka mnoha dětských knih, ale také speciální pedagožka a logopedka, to je výborná kombinace pro psaní chytrých a tak trochu "neobyčejných" knížek. V knize Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom popisuje velkolepé dobrodružství malého kluka uprostřed městské džungle. Co všechno se může malému člověku stát, když jde s rodiči kupovat obyčejné tenisky. A tak trochu se ztratí...


Příběh je poměrně jednoduchý, ale textu už je víc, doporučuju tak pro šest plus. Pro děti, které u čtení už nějakou dobu vydrží. Malý kluk se se svou plyšovou myškou zatoulají rodičům v obchodním centru. V děsu utíkají před obřím maskotem a brouzdají po všech možných zákoutích, poznávají všemožné obchody i jejich prodavače, setkávají se s různými nástrahami, které s sebou nese moderní doba. A až ke konci příběhu Josífek zjistí, že v tom všem shonu zapomněl na to, jak se mu po rodičích stýská.



 
Na knize na první pohled zaujme netradiční grafické pojetí ilustrací. Není to klasicky ilustrovaná kniha, ale je to mix různých koláží, vystřihovánek, jednoduchých kreseb jakoby tužkou a propracovanějších barevných obrázků. Ilustrace jsou takové "dospělácké", říz jim dávají i mnohé "bubliny" s vtipnými hláškami a neméně legračními výjevy z obchoďáku.
 
 
 
 
 
 
Vtipná a dobrodružná kniha, která se dětem líbí, navíc z tak moderního a všedního prostředí. Oproti jiným knihám Ester Staré, co znám, mi však přijde, že ilustrace potlačují samotný text.

Žádné komentáře:

Okomentovat