pondělí 19. března 2018

Knihy pro děti / Z Neznáma: Klárka cestuje vesmírem

Některé děti jsou vesmírem fascinované odmala. Nějak je to neznámo a tajemno přitahuje. Klárka zatím neprojevovala zájem o nic, co přesahuje hranice naší Země. Pak si kdysi ve své Montessori školce povídali o planetách, přišla domů a byla jsem překvapená, co z ní všechno padalo. Řekla jsem si, že je možná ten pravý čas, trošku jí tady ty taje přiblížit. I já se tady mám co učit. Na Vánoce Klára dostala svoji první vesmírnou okénkovou encyklopedii What's it like in space? z nakladatelství Usborne, jejichž knihy poslední dobou objednávám u Rainbow Children's Bookshelf.


A protože už vesmír teda jo a protože se mi líbí personalizované knížky a protože mám ráda české originální tvůrce, pořídila jsem Klárce i tuto unikátní interaktivní knihu Klárka cestuje vesmírem.

 
Autorkou je talentovaná ilustrátorka Lucka Sobelová, také maminka malé Klárky :) Její tvorbu sleduju už dlouho na IG a tak jsem její projekt Z Neznáma sledovala dlouho předtím, než vlastně šel do tisku. Přijít na trh s něčím tak produkčně náročným je vždycky velká výzva, a já Lucce moc fandím, že to dotáhla do povedeného konce.

 
Kniha většího čtvercového formátu má 50 stran a je založená hlavně na vizuálních prvcích. Není rozhodně přecpaná texty a nudnými fakty o vesmíru, spíš malým čtenářům zábavnou formou přiblíží to hlavní, co by je mohlo zajímat. Klárku třeba nejvíc zajímá, jestli fakt existuje ta bonbónová planeta... Moje blonďatá Klárka je hlavní postavou této knihy, na cestu do vesmíru ji vzal plyšový kamarád Yksy. Takový roztomilý průvodce zpříjemní každou cestu. Kniha je informačně jednoduchá, pochopí ji děti od cca 3-4 let.




 
Co se mi na ní líbí nejvíc (a Klárce taky), že je interaktivní a je v ní spousta kreativních úkolů. Kniha je dodávána spolu s fixy a tužkou, děti do ní mohou kreslit a psát, kde je třeba. Mohou si tak nakreslit svoje vlastní souhvězdí, mohou vymyslet svoji vysněnou planetu, nebo si mohou reálně vybarvit všechny planety naší sluneční soustavy.


Kniha je krásně zpracovaná, ilustrace jednoduché, ale přitom roztomilé. Je to bezva dárek pro malé objevitele. Po čtení se ale připravte na jeden "problém". Klárka moc touží po tom stát se astronautem.


P.S. Pokud sledujete Z Neznáma na IG nebo FB, možná jste si všimli, jak si Lucka vyzdobila své houpací prkno. Mně se ta grafika tak líbí, že jsem až zalitovala, že už jedno Utukutu doma máme :)

Žádné komentáře:

Okomentovat