čtvrtek 7. září 2017

Inspirace / Dárky ke 2. narozeninám

Druhé dítě v řadě to má v mnoha věcech jednodušší. Ale v mnoha věcech víc naprd. Třeba v tom, že toho spoustu dědí. Dědit se musí co nejdřív, aby mu to nestihlo vadit. Jakubovi je totiž zatím šumák, jestli dostane Klářin deštník, Klářino pyžamo nebo Klářinu motorku. On by klidně nosil i její růžové plavky. Je za to vděčný a rozum z toho ještě nemá. Na druhou stranu je celkem složité vymýšlet pro něj smysluplné dárky. Takové ty zásadní věci už doma vesměs máme a tak je z toho vždycky velká výzva. Jaké dárky dostala ke 2. narozeninám Klára? I přes to se mi podařilo sepsat seznam, co by se mohlo malému dvouleťákovi líbit.


Dřevěná vláčkodráha

To je překvapení. Ne, ještě ji doma nemáme. Nemáme totiž doma úplně všechno. A na některé dárky jsem jako máma trpělivě čekala a věděla jsem, že jejich čas přijde. Jako třeba čas dřevěných kolejí. Protože to bude společný dárek pro obě děti, psala jsem o něm už v Klářině příspěvku tady. Já se tak moc těším, co na vláčky řeknou... A taky se těším, že mě k tomu snad taky pustí.


Auťák

Když Jakub dostal v necelém roce dřevěný kamion se zvířaty, byla to ta nejlepší hračka široko daleko. Hrál si s ním pořád. Ještě nechodil, tak se s tím velkým autem válel na zemi, nebo s ním někde postával. Vkládal a vykládal, od rána do večera. Dnes už je kamion trochu okoukaný, ale jsou dny, kdy si na něj vzpomene a to se pak o něj přetahují s Klárou. Letos se mi podařilo sehnat něco podobného. O značce Melissa & Doug, kterou v Česku prodává eshop Dragonello, jsem se zmínila už u Klářiných dárků, ale našla jsem tady pár skvělých kousků i pro Jakoubka. Tak třeba tento dřevěný náklaďák, který veze 6 barevných formulí. S ním snad bude i spávat. Nevím teda jak, je totiž obrovský.


Garáž nebo parkoviště

Z podobného soudku. S garáží si obě moje děti vždycky hrají u kamarádů. Kuba obecně rád auta někam parkuje, řadí a posouvá. Tohle by mohlo jeho systematickou duši potěšit. Líbí se mi tato poměrně malá a dřevěná varianta poschoďového parkoviště Andreu Toys, kterou navíc teď koupíte za příjemné peníze.


Kostky

Kostky jsou jednou z nejlepších hraček ever. Nadčasová. Edukativní. Rozvíjející fantazii. Pro malé i velké. A je jich potřeba moc. Já kostky miluju a když je dětem na hraní nabídnu, nikdy neodolají. O dřevěných kostkách už jsem psala. Tenkrát se naše sada sice nakonec nerozrostla, ale teď jsem konečně vybrala. Kostky Plan Toys obsahují 46 kousků, včetně schodů a hradeb, takže stavařská mise bude jasná. Anebo ne?


Magnetická skládačka

Jakub se s magnety (kromě lednic u babiček) poprvé setkal na Festivalu kreativního hraní, o pár týdnů později v Montessori. Asi je to pro něj pořád tak trochu záhada, ale měla jsem pocit, že ho to  zaujalo. Dlouho u toho vydržel a zkoušel, jak se s magnety pracuje. Myslím, že magnetická stavebnice SmartMax je skvělou a bezpečnou hračkou pro velmi malé a zvídavé děti. Jednotlivé díly jsou velké, pevné, odolné. Nejvíc se mi líbí tato začátečnická sada nebo vlak se zvířaty.


Skládačka barvy-tvary

Tuhle mozaikovou skládačku Melissa & Doug už mám doma připravenou k zabalení a musím říct, že je jedna z nejpěknějších, co jsem kdy viděla. Krásné bytelné zpracování, vhodné i pro úplně malé ručky, jednoduché obrázky, základní tvary a barvy. Pomocí barevných kostek dítě dokončuje šablony. Škoda, že obrázků je jen deset.


Puzzle pro nejmenší

Klárka začala skládat puzzle někdy po druhých narozeninách. Začínali jsme s XL puzzle Avenue Mandarine o pár dílcích. A tenkrát ji to chytlo a už vlastně nepustilo. Dnes máme krabic ve skříni několik a skládáme skoro každý den. Jakub dostal svoje první puzzle už na loňské Vánoce (měl rok a čtvrt) - jednoduché dvoudílkové puzzle Djeco s dopravními prostředky. Začíná s ním prakticky až teď, učí se do sebe jednotlivé dílky zacvaknout. Celkově je tahle sada s označením Djeco Puzzle Duo velice povedená - najdete tu třeba protiklady, zvířecí obydlí, mláďata, zvířecí jídelníček. Něco na způsob Klárčina prvního puzzle je třeba toto První puzzle Jungle - lev, zebra, slon a žirafa o pár velkých dílcích.


Kreativní zábava

Jakub taky moc rád kreslí a na letošní dovolené jsme začali s pracovními sešity. U Svojtky jsem narazila na samolepkové sešity pro nejmenší děti z edice Malý Zajíček. Vyzkoušeli jsme už Tvary a Barvy a opravdu doporučuju už pro dvouleté děti. Jsou naučné, dobré pro rozvoj jemné motoriky a nakonec si je děti můžou i vymalovat. Bezva lepící sešity pro malé děti jsou ještě z edice Bublinky, my jsme ve fázi učení barev, takže pro nejmenší doporučuju Hledej barvy. Jakub také rád maluje štětcem a proto mu občas kupuju vodní omalovánky. Ho fascinuje, jak se z bílého papíru stává obrázek barevný, mně se líbí, že je to "pořádku-bezpečná" varianta malování. Proto mě celkem zaujala tato vodní omalovánka Water Wow v různých motivech, která jde použít znovu a znovu.


Knížky

U Jakuba stále preferuju leporela. Ač má knihy rád, nedokáže se k nim chovat se stejnou úctou, jako to dělávala Klára. Ne, že by jim chtěl ublížit, ale zkrátka si neuvědomuje tu křehkost papíru ještě. Naši sbírku velkých leporel rozšíříme o nějakou klasiku ze série Jaro-Léto-Podzim-Zima. V knihovně si rádi půjčujeme Svojtkovy MiniPEDIE, tak jsem domů pořídila Barvy a Čísla. Albatros vydal dvě krásně ilustrované a jednoduché knížky o tom, jak roste strom a rostlina, moc se mi líbí - Podívej, jak roste rostlina. Okénková Kniha džungle džunglovaté je také jeden z tipů. Z anglických vybírám třeba světoznámou Dear Zoo nebo naši milovanou Alison Jay a její Fairy Tales.

 
A co vaše dvouleté? Jaké máte plány? Co se vám osvědčilo?
 

29 komentářů:

  1. Jani, my taky nemáme vláčkodráhu! A souhlasím s tím, že ten mladší sourozenec je trošku chudák, protože všechno podědí. Adélce jsme tak např k svátku minulý týden věnovali Tomikovu helmu na odraždedlona Tomík dostal větší. No, radost měli oba (a Adelka daleko větší, protože jezdí konečně po venku), tak si nepřipadám jako úplně nejhorší matka. Jinak Tomikovi jsme dávali k 2.narozeninam lego duplo staveniště s jeřábem, bagrem a náklaďákem, a to je hračka každodenní potřeby :-) celkově mám pocit, že je pro mě daleko jednodušší kupovat hračky pro kluky, protože těch různých aut, kamion, bagr, traktor, vláček, policejní nebo hasičské auto, sanitky...je toho opravdu mraky a vím, že se vždy zavděčím. U Adelky budu muset daleko víc vymýšlet....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, super je, že jak píšeš, mladšímu zatím nevadí dědit cokoliv po starším. Klára taky dostane novou helmu a tu její dostane Kubík a myslím, že bude šťastný, je totiž od "táji" :)) Jasně, já na Duplo ve výčtu nějak zapomněla. Máme ho totiž už tolik, že jsem vyhlásila stop stav. Nicméně je to stále nejvděčnější hračka, uvidíme, jak ji převálcují koleje. Taky mám větší problém s dárky pro holku... Mějte se všichni hezky ♥

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc děkuju za tipy. Mám dvě holky, tři a rok. Ale starší je tak trochu kluk a vláčky a auta má moc ráda.
    Chtěla bych se zeptat, kam v Brně nebo do eshopu chodíte pro vodní Omalovánky? Moc děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, moje Klárka taky nepohrdne auty, takže rozumím :) Ty vodové omalovánky - jestli myslíte ty obyč - obrázky se přetřou štětcem namočeným ve vodě - ty kupuju nejčastěji v místním papírnictví - v Řečkovicích, tuším, že je to Hopík. Ale někdy jsem určitě kupovala i v Tescu nebo Globusu. Když se na ně teď doma koukám, nejčastěji je to tato značka: http://www.jirimodels.com/omalovanky-1/omalovanky-maluj-vodou/

      Vymazat
    2. Jani, moc děkuju. Zkusím tedy Hopika a pak také Water Wow. Voda v jakékoliv formě má u nás úspěch :-). Mějte krásné dny.

      Vymazat
    3. Sylvi, jsem zvědavá na to Water Wow - kdyžtak mi dejte vědět, jaký má úspěch :))

      Vymazat
    4. Určitě dám, bude asi k svátku v říjnu.

      Vymazat
    5. Tak nakonec Water wow objednán až teď, bude na Mikuláše. Ale sem sama velmi zvědavá, jak to bude fungovat. A moc děkuju za váš čas a kus sebe a vaší rodiny, který nám věnujete.

      Vymazat
    6. Sylvi, děkuju za info. Já taky přemýšlím, že pořídím... Já děkuju, že můj blog čtete, je to jedna z věcí, co dává mému životu smysl ♥

      Vymazat
    7. Jani, tam máme doma dvoje omalovánky. Safari a vodní svět. Je to naprostá bomba, opravdu to vypadá tak jako na netu, Sára (3,5 roku) je z nich nadšená, neudržela sem se a vychválila je i v soutěži o personalizovanou knihu, protože mě opravdu uchvátily. Dcera je má od včerejška a vymalovává je pořád dokola. Ještě jednou velmi děkuji za tip, sama bych je asi neobjevila. Mějte se krásně.

      Vymazat
    8. Sylvi, jsem moc ráda, že mi to píšeš. Úplně cítím to nadšení. A to je perfektní. Jsem ráda, že moje články něčemu pomáhají a jestli jsi na základě nich našla něco, co Sáru tak baví, jsem šťastná. Já zase na základě tvé recenze objednám na Vánoce i svým dětem :) Díky, Jana

      Vymazat
  3. Ahoj JAni, jako mamka třech kluků si dovolím přidat něco k tématu. Garáž je unás number one hračka od prvních narozenin. všechny děti ji milují. opravdu hodně doporučuju garáž, která má nějakou cestu na sjíždění nebo jak to napsat. My máme i s výtahem jeřábem a 2 patry a dostali ji kluci před 6ti lety a můžu Ti říct, že stále si s ní hrají. Už kolikrát jsem si říkala, že ji schovám, že je to krám velký, jenže teď už do ni dorostl zase Mareček a hrají si s ní všichnihodně.
    Pošlu Ti do mailu, kterou máme. Hlavně nekupuj plastovou (vím, že nebudeš) zažila jsem ji na některých návštěvách a bylo to akurát o nervy, protože to pořád padalo a bouralo se. Dřevo je prostě bytelné.
    A na magnetickou stavebnici se podívej na Magformers. Poroste to s dětmi. Baví to Marka v roce a velcí kluci vymýšlejí jiné stavby. Bude to pro oba a časem můžete dokupovat dílky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kluky doma mam jen dva a mame dve garaze. Moje srdcovka je drevena od plan toys tady tahle https://www.dvedeti.cz/data/product/480_480/Plantoys_parkovaci-garaz.jpg , ale kluci maji radeji tady tuhle https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/8b0/8b0cb4dcbf6341c3643a7b7c0d5a6394.jpg pouzivaji na ni auticka siku a jeste ta druha znacka, co si ted nemohu vzpomenout.

      Vymazat
    2. Ahoj Dáši, díky! Ty jsi taková moje guru matka - tři kluci a tak :* Jsem si jistá, že garáž pofrčí i u nás a jasně, že koupím dřevěnou. Kamarádka právě taky má plastovou a taky říká, že se jí to pořád bortí a odlamuje a tak... Takže dřevo to i v tomto případě jistí :) Kubík dnes dostal už předčasný dárek od švagra a švagrové tu magnetickou stavebnici SmartMax, základní sadu a je nadšený. Fascinovaný, zabraný... A Klára už zkouší stavit složitější věci. Tak moc je to chytlo, až lituju, že je tam tak málo dílků. Takže budeme asi dokupovat. Každopádně děkuju za tip na jinou značku, bude se hodit!

      Vymazat
    3. Díky za potvrzení, že garáž je jedna z nej hraček pro kluka! Ta Plan Toys je teda opravdu krásná!

      Vymazat
  4. Ahoj Jani, Miška taky dostane vláčkodráhu. Mají jednu u našich a moc hezky si s ní hrávají, tak dostane jednu i doma. Jinak si oba kluci moc rádi hrají s elektronickou Albi tužkou, takže když jsem zjistila, že vydali knížku Doprava, tak vím, že tímto dárkem se zavděčím. Jinak se mně moc líbí ten dřevěný náklaďák, z toho by taky byli nadšení oba, proto si ho nechám jako tip na Vánoce. Vždyť je to za chvilku... :-) Mějte se! Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I u nás je velký hit tužka Albi, volila bych ji pro Klárku. A kubík by se pomaličku přidal a dokoupili by jste ještě jednu třeba na vánoce nebo příětí rok. Tužka je supr. A dopravu u nás dostane Péťa k narozeninám :-)

      Vymazat
    2. Ahoj Zuzi, já se na ty vláčky moc těším, to zas bude rvaček :))) Já nevím proč, ale s tou Albi tužkou furt chci počkat. Vím o ní, vím, že na ni všichni pějí ódy, ale já jim tak ráda čtu... Vím, že moje obavy jsou asi neoprávněné, ale zatím jsem jim chtěla předčítat sama, ne nějaká elektronická tužka :D Ale myslím, že nás to taky brzo dostihne, Klára na to hledí v každém obchodě :))

      Vymazat
    3. Hele, Dáši, vy mi teda dáváte. Musím tu Albi tužku přijmout a pak se uvidí... Vlastně ani nevím, proč se jí zatím tak bráním... Třeba na Vánoce :))

      Vymazat
    4. Ale neboj nepleť se, číst jim budeš pořád, podívej se teď o tom hezky psala princavecernice a ta je vyloženě knihomil. Taky se ji bránila..no a teď má všechny puzzle a všechno. Tou tužkou myslím si, získá děcko supr všeobecný přehled. Viděla jsem, že má Klárka nějaký ten malý dětský tablet plastový hrací nesmysl Tak to mi příjde třeba hrozný, v jedné knížce a tužce je strašně moc informací a třeba v autě a nebo někde dětem stejně nemůžeš číst. A taky jsou tam supr kvízy a otázky a ty hledáš. Pak ti to řekne kolik toho máš správně a tak. Jestli chceš půjčíme Vám ji na vyzkoušení. Máme dvě a jednu teď můžeme postrádat :-)

      Vymazat
    5. Omlouvam se, ze vam zase lezu do rozhovoru, jako s tou garazi.
      Tuzky mame doma dve ( docela malo, pac kazdy nema tu svou). Knizky at k tuzce, ci papirove kupuji stale. Jen kdyz si deti vytahnout knizku k tuzce, tak u toho nemusim byt a vyhraji si sami ( jen u nejmensiho zapinam tu danou knizku). Knizky papirove si prohlizi, ale na cteni musim byt.
      Krome knizek k albi, jim muz na tuzky nahral i audio pohadky, ktere se pousteji po vecernim ctenim, coz by se mohlo vyuzit i na to cestovani.

      Vymazat
    6. Ale dyť jo :) Jsem asi jako "princavecernice" - trošku před tím zavírám oči :) Ale myslím, že na Vánoce ji zkusím dětem koupit. Já si jsem 100% jistá, že budou nadšení, tady je/byl blok ve mě. Díky všem za skvělé recenze, vážím si toho!

      Vymazat
    7. Ja jsem tady dlouho odolavala a chodila okolo mnoho let ( nejstarsi letos oslavi desate narozeniny) a mame je doma necely rok, takze tak nejak :-D

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Me popravde ani nenapadlo,ze by tuzka nahradila cteni knizek. Pro deti je to predevsim hracka, pro starsiho zdroj zajimavych informaci a pro mladsiho zdroj zajimavych zvuku ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, máš pravdu. Jsou chvíle, kdy se hodí i hračka, kterou se děti zabaví samy. Teď se sice ještě samy zabaví i s klasickou knížkou, třeba s okénkovými, ale možná je třeba jít s dobou :)

      Vymazat
  7. Souhlasím, my dceři teď chceme koupit vyloženě něco, co by jí zabavilo. Hezké mi přišlo třeba ještě toto: https://www.antonieemma.cz/kun-futu/ což je v podstatě odrážedlo a houpací koník v jednom. Je to takové multifunkční a myslím, že by si na tom snad dostatečně vyhrála.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, souhlasím, máme a i článek tady na blogu je :)
      http://www.blogzrzky.cz/2018/08/chytra-hracka-houpaci-kun-futu.html

      Vymazat