sobota 30. září 2017

Sezóna vanová

Když se mi z obličeje začnou pomalu ztrácet pihy, když doma obouváme ponožky, když vytáhneme nahoru žaluzie a místo svěžího bílého se na nás v ledničce usmívá burčák, vím, že léto je v háji. Víte, která věc je na podzimu úplně nejvíc nejlepší? Že vyměním sprchu za vanu. A to velmi ráda, jsem vyloženě vanový typ. Chápu všechny výhody rychlého sprchování, ale kdo nezažil dlouhou teplou vanu, neví co je dobré. Ve svém životě mám málo rituálů, které se mě drží snad celý život, ale horká vana s knížkou v ruce k nim patří.


Kdysi mi v koupelně dělávaly společnost plápolající svíčky, dnes spíš vodu milující malé ručky mých dětí. Dostanou se ke mně, i když se zamknu. Otevírat dveře umí už oba dva a pozorovat mámu při relaxační koupeli je velké dobrodružství. Klára pořád brblá, že chce taky příště napustit tolik moc vody, že si taky chce při koupání číst, že chce taky bublinky. Kuba se snaží vyšplhat přes hranu za mnou a uculuje se, když vidí prsa. Ale budiž, to jsou běžné nástrahy mateřství.


Děti postupně dědí tuhle vášeň po mě (Chlupáč je pravý opak, myslím, že ve vaně byl jednou v životě a to jsem ho "zamlada" donutila). Klára s Jakubem se většinou koupou spolu, ale je jim to malé. Mají potřebu se válet a různě rozprostírat, potřebují tam mít aspoň dvě stě blbostí, kreslí po sobě pastelkami, Klára lije Jakubovi na hlavu vodu z kelímku, Kuba ji mlátí udicí po hlavě.


Myslím, že už jsem o tom kdysi psala, obě děti trpěly na atopický ekzém, takže Kláru jsme koupali v ovesných vločkách. Bylo to super, ale do vany né úplně praktické. Pak jsme přešli na přípravky značky Linola, která je skvělá na tento druh pokožky. Teď už jsou prakticky bez problémů, můžeme si dovolit víc se odvázat :) I přes to si spoustu věcí hlídám, třeba aviváž vůbec nepoužívám a dětem do vody nepřidávám ani bublinky. Do vany pro ně vyhledávám přípravky na olejové bázi a ideálně ty přírodní. Naprosto nadšená jsem ze dvou lahviček Saloos z dětské edice, které jsem si nechala poslat na začátku léta.



Dětský koupelový olej a Sprchový olej s měsíčkem jsou nedílnou součástí našeho koupacího nepravidelného :) rituálu. Děti jsou nadšené z voňavé změny a samozřejmě z roztomilého obalu, já ze složení a pocitu příjemně promaštěné pokožky. Přiznám se, že olej do koupele s jemným nádechem levandule a heřmánku jim občas natajnačku kradu. Tyto dvě přísady by měly děti před spaním uklidnit, tohle zaklínadlo u nás ale jaksi nefunguje :) Sprchový gel je naopak energetická bomba plná voňavých citrusů a máty. Kubík ho miluje, říká mu "noý ryou" (=nový s rybou).

Co vy a vana? Čtete si ve vaně? A jak to uděláte, aby za vámi nelezly děti - zabarikádujete dveře??

6 komentářů:

  1. Zdravím Jani, vanu miluju, máme to i s dětma hodně podobné a manžel taky vanu nemusí. Ale, co máme druhou dceru (1 rok), tak sem si relaxační koupele moc neužila... Nejdou nám zamčít dveře :-). A na "maminka potřebuje být chvilku sama" zatím holky moc neslyší, chtějí obě lézt za mnou.

    Co se týče kosmetiky, tak nedám dopustit na výrobky Karla Hádka, ale Saloos se u nás taky najde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, hezký den! Ti chlapi, neví, co je dobré, že? Já úplně rozumím, myslím, že po porodu jsem ve vaně byla taky až tak za rok :) Pořád jen rychlá sprcha, šup šup. Teď už je to mnohem lepší, ale v klidu tam nejsem snad nikdy :)

      Vymazat
    2. Pěkný večer nebo den, to teda neví :-). Tak já budu netrpělivě očekávat tu dobu, kdy to bude lepší a vanu si dám. Večer po usnutí dětí sem taky "ko" i na vanu.

      A mimochodem, díky za Váš Blog, inspiraci, tipy i cestopis.

      Vymazat
    3. Sylvi, děkuju. Za komentáře a čtení mých slov :)

      Vymazat
  2. Mam velmi rada vanu a i si v ni pravidelne ctu. A jak delam, aby mi deti nelezly do koupelny/vany? Koupu se vecer, kdyz deti jsou ve snove risi a ja si mohu v klidu uzivat vanu s knihou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je možnost, já jsem ale už v deset unavená i na tu vanu :))

      Vymazat