úterý 26. září 2017

Knihy pro děti / Hilda

Chlupáč se mě občas ptá, jestli ty dětské knížky kupuju pro děti, nebo pro sebe. Ehm... Jasně, že pro děti... Je fakt, že často jim něco nenápadně podsouvám, což je trochu v rozporu s mým respektujícím přístupem, že ano. Na jaro jsem v knihovně objevila Hildu. Už jsem o ní slyšela dřív, ale do té doby jsem v ní nelistovala. Klárka asi uviděla v mých očích to nadšení, tak si ji hned taky zamilovala. A protože je Hilda zkrátka boží, první díl už máme v knihovničce natrvalo. A já (si) asi na Vánoce pořídím i další dva - Hilda se vrací & Hilda a kamenný les.


Hilda je modrovlasá holka, která žije v tak trochu snovém světě. Nejspíš to bude (vzhledem ke kulisám a všem těm tvorům) někde na severu Evropy, úplně klidně by to mohlo být i někde na jiné planetě. A protože je Hilda asi krapet osamělá, v hlavě si vytváří nejrůznější a nejdivnější představy. Nebo to není jen v její hlavě? Je to všechno skutečnost nebo sen?




Nejsem si jistá, od kolika let si děti knihu opravdu dosyta užijí. Řekla bych tak nějak s nástupem do školy. Klárku ale společné čtení Hildy baví už teď. Některým věcem se směje, na spoustu se toho ptá. Líbí se jí i jazyk knihy. Není to klasika, autor často používá slang, což děti baví o to víc. Děti ocení i všechny ty mýtické postavy, které se kolem Hildy motají. Děti žijí ve svých světech a tak se do kůže podivínské holčičky dokáží vžít jedna báseň.





Já jsem komiks naposledy četla zhruba v deseti letech, byl to Čtyřlístek. S chutí jsem se pustila do Hildy. Ono je to totiž vtipné, magické a dětsky upřímné. Líbí se mi ta hravost, která z obrázků i textů přímo čiší. Kéž bych tak někdy mohla vidět svět očima této malé holčičky...


Všechny tři díly vydává nakladatelství Paseka. Britský autor Luke Pearson zkrátka kreslit umí, ilustrace jsou příjemně barevné a roztomile jednoduché. Nevím, jestli se to už neděje, ale jsem si celkem jistá, že Hilda se stane kultem.

Žádné komentáře:

Okomentovat