sobota 16. září 2017

Knihy pro děti / Křížem krážem hurá za ní

Další originální leporelo z nakladatelství Běží liška nadchne jak velmi malé děti, tak hravé školáčky, ale i mnohé dospělé. Už druhá knížka u nás doma, která je převázaná gumkou s plastovým bílým knoflíkem, které jsem jako malá mívala na peřině. Netopýrovi Ferdinandovi tak dělá nově společnost kluk Jáchym. Knížka Křížem krážem hurá za ní je velmi vtipná záležitost, jak napovídá už samotný název.


Hned s prvním přečtením jsem poznala nezaměnitelný styl Šárky Krejčí. Pamatujete, jak jsem tady psala o jejím úžasném cédéčku Čas na lelky? Krátké svižné verše najdete na každé stránce tohoto leporela, stejně jako v každé její písničce. Stejně jako jsou skvělé verše, jsou bezvadné i ilustrace Andrey Tachezy.





Chlapeček Jáchym v černobílé pruhované čepici se má v rušném městě sejít s liškou. Ta nedorazí a Jáchym ji hledá, kde může. A tak na každé stránce potkává spoustu zajímavých stvoření, a jak už to tak bývá, dětské oči vidí všechno trochu jinak než ty naše. V knížce je neuvěřitelná spousta detailů, které moje děti baví, a nemyslím tím jen samotné verše - medvěd tlačící kočárek, pán, jehož obličej vypadá jako srpek měsíce, růžový slon na kole... Navíc knížka nabízí tu nejlepší možnou zábavu pro malé děti - hledání! Liška totiž Jáchymovi nikdy neutekla moc daleko a na každé stránce je z ní aspoň trošku vidět, stačí mít jen bystré oči :)




16 stran není očíslováno. Kromě hlavní knižní části tady najdete i dva volné tvrdé listy, které můžete vložit pomocí výřezů kamkoliv do knížky. Nejdřív jsem z toho byla lehce zmatená a pořád jsem pátrala po návodu, kam přesně ty listy umístit. A to je přesně ten "nesprávný" pohled dospělých očí. Listy se mohou vložit libovolně, podle chuti, a třeba nikam. Děti si s tím většinou poradí líp než my. Nedělají z toho totiž zbytečnou vědu...

2 komentáře:

  1. Moc pěkná knížečka, po dlouhé opravdu něco pěkného :-) děkujeme za tip

    OdpovědětVymazat