čtvrtek 10. listopadu 2016

Knihy pro děti / Ferdinande!

Moje srdcová záležitost. Leporelo Ferdinande! z vydavatelství Běží liška. Taková stylová leporelová lahůdka. Pokud samozřejmě zkousnete poměrně vysokou cenu (cca 350 Kč), ale to je často daň za kvalitní knihy z menších nakladatelství. Nicméně jeden dva poklady by měly být v každé dětské knihovničce :)


Text Robina Krále a ilustrace Andrey Tachezy dělají z knihy vtipné počtení pro všechny věkové kategorie. Uvidíte, že i vy dospěláci se budete nad čtením přiblble uculovat... Zlatou stuhou oceněná knížka popisuje jedno složité pátrání po ztraceném netopýrovi Ferdinandovi. Myslím, že o netopýrech moc knih neexistuje. A hned rovnou o čtyřech: "V jednom domku bydlí čtyři proužkovaní netopýři. Ferda, Tonda, Bětka, Standa, je to povedená banda.". Verše jsou mile humorné a ilustrace sladce roztomilé.






To ale není všechno. Kniha má nezvyklý formát a je stáhnutá ozdobnou gumičkou. Líbí se mi i trochu "staromódní" vazby mezi jednotlivými stránkami - takové ty látkové, jaké si pamatuju z mých dětských leporel v 80. letech :) Leporelo je trojrozměrné, což nepochopíte, dokud ho nebudete držet v ruce. Toto leporelo je totiž tak trochu netradičně poskládané, takže samotné čtení je jedno velké dobrodružství, kdy putujete po šipkách, ale hlavně z leporela postavíte netopýří domek. Vážně. Abyste věřili, vyfotila jsem ho pro vás, akorát ta střecha mi furt jaksi podkluzuje.



Tím, že čtení neprobíhá jednoduše zleva doprava, stránku po stránce, jak jsme zvyklí, se může stát předčítání trošku těžkopádnějším, ale je to o zvyku a po pár dnech čtení si na to zvyknete. Je to knížka originální, krásně zpracovaná, rozhodně ne mainstreamová, a my ji máme rádi.

Nezapomeňte, že v obchodě Agátin svět můžete při objednávce využít slevu 10% (platná do 31.12.2016). Stačí zadat slevový kód BLG16ZRZ000627.

Žádné komentáře:

Okomentovat