úterý 22. listopadu 2016

Knihy pro děti / Okénková leporela & 1. vánoční giveaway

Tyhle notoricky známé knížky má v dětské knihovničce určitě spousta z vás. A pokud ne, měli byste to na Vánoce napravit. Máme knihovnu celkem plnou, leporela, klasické knížky, básničky, pohádky, encyklopedie, ale tato série patří k našim nejoblíbenějším a nejčtenějším. Tato sada okénkových knížek z nakladatelství Svojtka se u nás postupně rozrůstá a já měla velkou radost, když se letos dotiskla i "ZOO". Ta nám totiž už rok scházela. Naopak nám ještě chybí Dinosauři, bez těch se ale ještě nějakou dobu obejdeme.


Knihy jsou nádherně ilustrované, propracované, důmyslné. Desky jsou pevné, jednotlivé listy z tvrdého papíru. Bohužel se menší děti musí trochu hlídat, ať už omylem (v zápalu vášnivého objevování) nebo úmyslně (nezralost čtenáře) mohou některá odklápěcí okýnka přijít k úrazu. My bohužel už pár bolístek máme. A slepené už to není ono :(

Tyto knihy jsou ideální pro děti kolem 3 let (i když my je doma máme od Klářiných 2 let), tříleté dítě si už ale spoustu souvislostí uvědomuje, dokáže samo listovat, obracet bezpečně okýnka, rozumí textu. Je to totiž knížka vhodná i k samostatnému "čtení". Klárka je ráda bere s sebou do auta (na dovolené nám nemohou chybět), dokážou ji na cestách zaměstnat. Také si je ráda prohlíží, když po obědě nejde spát, ale já ji "nutím" odpočívat v pokoji. To pak prochází jednu po druhé a ani nedutá - no občas předčítá plyšákům.


Kdopak bydlí v ZOO

Ilustrovala Simona Dimitri. Náš nejnovější přírůstek, ale první ze série. Mně přijde nejkrásnější. Popisuje nejoblíbenější zvířata ze ZOO, jak probíhá jejich den, v jakém prostředí žijí. Stejně jako ostatní je i naučná, obsahuje spoustu informací o divokých zvířatech. Gorila schovávající v náručí své mládě je top!





Kdepak bydlí zvířátka

Ilustrovala Simona Dimitri. Knížka odkrývá přirozené prostředí vybraných zvířat, ukazuje, jak odlišně různí tvorové bydlí - někdo nad zemí, někdo pod zemí, někomu je nejlépe v blízkosti lidských obydlí. Kde spí medvědi, co to je termitiště a jak staví bobr hráz? To všechno uvnitř najdete.



Jak to žije na zahradě

Ilustrovala Simona Dimitri. Tak blízko kolem nás žije tolik zajímavých zvířat. Zahrada je jich plná. Pavouci, brouci, motýli, včelky, berušky. Pokud máte zahradu a dítě je zvídavé, tato knížka mu hezky doplní znalosti.



Jak to žije na farmě

Ilustrovala Olga Demidová. Seznámení s životem na farmě, co všechno dokáže udělat traktor, co potřebují rostliny, aby rostly, co pěstujeme na zahrádce, jaká zvířata se na statku chovají, co si můžeme u farmáře koupit.



Co se děje v noci

Ilustrovala Simona Dimitri. Klářin první a nejoblíbenější díl ze série, který byl nějakou dobu nedostupný. Naštěstí zrovna proběhl dotisk a už je zase skladem na eshopu a postupně se rozšíří i do obchodů. Seznámí dítě s nočním životem, protože oni si asi neuvědomují, že ne každý v noci spí. Recenzi na tuto knihu už jsem psala - klik.



Dočetli jste se až sem? Dobře pro vás :) Protože je za dveřmi advent, i já vám chci udělat trochu radosti před blížícími se Vánocemi. Dnes na blogu teda první vánoční giveaway. Děkuju tímto nakladatelství Svojtka za poskytnutí krásné povídkové knížky pro jednoho z vás. V tomto čase je potřeba víc než kdy jindy trochu zvolnit (i když se to zdá nemožné, jde to), víc se věnovat rodině, dát svým dětem ještě o trochu víc lásky a pozornosti než obvykle. Je ideální čas na čtení, nejen před spaním. Pokud si čtete právě v postýlce, budou se vám líbit tyto příběhy. Velká kniha Vyprávění na dobrou noc na 176 stranách ukrývá 21 krátkých příběhů - jak pohádkových, tak těch ze života. Je krásně ilustrovaná a určitě udělá radost malému čtenáři, s Klárkou si ji poslední dobou taky rády čteme.


1. Buďte fanouškem mého blogu na Facebooku, příp. Instagramu @blogzrzky
2. Buďte fanouškem nakladatelství Svojtka na Facebooku
3. Do komentáře tady na blogu mi napište, jakou knihu budete letos pod stromeček svým dětem dávat. Nezapomeňte na sebe nechat email, ať se můžeme spojit v případě výhry
4. Pokud budete tento článek veřejně sdílet na svém FB profilu, zařadím vás do soutěže dvakrát a zvýšíte tak pravděpodobnost výhry - sdílejte veřejně a to tak, že pod příspěvkem na FB dejte "sdílet" - takhle jedině jsem schopná vidět, kdo z vás to opravdu udělal :)
5. Soutěžit můžete do neděle 27.11. do půlnoci, v pondělí 28.11. vybereme jeden komentář a knihu tak budete mít doma v 1. adventním týdnu

54 komentářů:

  1. Dcera si přeje knížku o Červené Karkulce, tak je jedna od Svojtky uz schovaná ve skříni ;-)
    stecovajana@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nové pohádkové leporela od Svojtky jsou skvělá, taky jsem je okukovala v knihkupectví - Karkulka, Popelka a Sněhurka.

      Vymazat
  2. Pro dcerku úžasné prostorové leporelo Pes a jeho kamarádi od Rudolfa Lukeše :-) a pro syna nepřekonatelný bestseller Mapy od Aleksandry a Daniel M. :-) hankavyvialova@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ano, o prostorových leporelech se toho teď hodně píše, je to takový boom, každý je musí mít :) Jsou krásná. Mapy mám v plánu jak děti trochu povyrostou, zatím to nemá smysl. Ale rozhodně dobrý výběr.

      Vymazat
    2. Vypozorovala jsem, ze krasne knizky ma smysl koupit hned a mit doma, pac za par mesicu jiz nejsou k sehnani.

      Misa

      Vymazat
    3. Jo, to máte pravdu, asi proto mám skříň narvanou k prasknutí :)

      Vymazat
  3. U nás v knížkách taky vede Svojtka :-) K vánocům máme Schovávaná na zahradě a u rybníka a do zásoby už jsme koupili právě Kdepak bydlí dinosauři. Doufám, že bude dotisk Co se děje v noci, tu určitě nutně budeme potřebovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta noc se snad dotiskne, myslím, že vždycky dotiskávají ty úspěšné knížky. Vidím, že Svojtka vede :)

      Vymazat
    2. Dotisk Co se děje v noci už frčí do skladu, zítra naleznete na www.svojtka.cz :-)
      Hezký den! Vaše Svojtka&Co.

      Vymazat
    3. No tak to je teda překvápko. Vy jste nejlepší. Před Vánocemi půjde na odbyt. Díky.

      Vymazat
  4. Taky mam na vanoce nasysleno od Svojtky- spousty samolepkovych sesitu, Červenou Karkulku, Popelku a Pohadky pro trilete deti. Jeste mam zálusk na Hravouku. Gabriela.humpolova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárku taky hodně baví ty samolepkové sešity a úkoly, takže taky určitě něco pořídíme. Hravouka je krásná, ale přijde mi pro starší děti. My ji máme jako aplikaci na telefonu a zatím jako ne :)

      Vymazat
  5. Zatím mám pro dceru nachystané tyto: Ti otravní králíci / Všichni letí na koštěti / Neptáček / Encyklopedie Larrouse pro nejmenší. janeckovale@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. Máme od Svojtky Jak to žije na zahradě. Je to naše první "okýnková" jsem zvědavá, jak se bude líbit.
    Díky za soutěž. Martina (martina.smerdova@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  7. Před nějakou dobou jsem dala na zdejší kladnou recenzi knížky Protiklady od nakladatelství Svojtka a udělala jsem moc dobře! I pro čerstvého dvouleťáka má knížka oobrovský přínos a má ji v ruce téměř denně (a zatím roztrhl jen jedno okénko a to omylem)! K narozeninám jsme od Svojtky pořídili Velkou knihu o velkých strojích a má velký úspěch. Takže díky za další tipy na knížky od tohoto nakladatelství, musím ty knížky pod stromeček začít trochu shánět, zatím mám jen jedno (aspoň že tematické) leporelo o narození Ježíška. lucie.zverinova21@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárku taky ty protiklady baví, pořád si v nich listuje, a spoustu se toho díky knížce naučila.

      Vymazat
  8. Zdravím, leporela jsou opravdu krásná. Doma už máme farmu, a je to oblíbená kniha i ročního syna. Pod stromeček už mám připravenou knihu o Dinosaurech taky od Svojtky, a potom leporelo Pes a jeho kamarádi. Maminka si nadělí Harryho Pottra a prokleté dítě. :-) Do Vánoc ještě zbývá čas, tak možná nějaké knížky přibudou. :-)
    Přeji hezký den :-)
    Jana
    zaleska.j@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky přemýšlím na Harrym Pottrem - nad tou ilustrovanou verzí, to mi přijde kniha, kterou si člověk musí prohlížet od rána do večera :)

      Vymazat
  9. U nás bude pod stromečkem Pes a jeho kamarádi, Lev a jeho kamarádi od Rudolfa Lukeše, od Svojtky máme Protiklady a Barvy, od Hervé Tulleta Hra se stíny, pro starší Jak se dělá galerie a od Josteina Gaardera kniha Jako v zrcadle jen v hádance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tulletovy knížky nás "překvapivě" moc nechytly. Ale taky přemýšlím nad stíny, protože ta vypadá skvěle a třeba to zlomí

      Vymazat
  10. Zdravím!
    a musím říct, že Svojtka má ty knížky (nejen)pro děti fakt vymakané, no...;-) pro naši dvouleťačku bude pod stromečkem "Odkud přichází déšť" http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3952-odkud-prichazi-dest a ač nebude ještě vše chápat, obrázky jsou krásné a už se těším, jak si o tom počasí budeme povídat...dále set prac.sešitů "Bublinky" http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3997-jak-jsem-velka-bublinky a dále už výše zmiňovaný hit "Tygr a jeho kamarádi" a soubor leporelových knížek "O pejskovi a kočičce" https://www.megaknihy.cz/romany-beletrie/158683-o-pejskovi-a-kocicce-jak-si-myli-podlahu.html
    Karolína
    kafkova.karolina@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkud přichází déšť je úžasný! Teď ale myslím už vyprodaný. Navíc mi přišel ještě dost složitý, ale rozhodně ji taky pořídím třeba za rok.

      Vymazat
  11. Nejstarší syn dostane knížku Jakub a hvězdy, ale ti mladší určitě nějakou okynkovou. Ještě se uvidí,jakou či jaké. iva5ko@gmail.com Na FB sdílím jako Banna RocKova

    OdpovědětVymazat
  12. Máme doma malého hasiče ... takže to bude malá knížka o hasičích a zálusk mám i na okénkové knížky od nakladatelství Svojtka. Uvidíme, jestli nám ji Ježíšek nadělí.
    marketbednarikova@gmail.com

    Děkuji, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, vášeň pro hasiče je nepřekonatelná :) Ale určitě je spousta knížek s touto tématikou.

      Vymazat
  13. Take my mame Karkulku od Svojtky a take Gruffala se zvuky pro mensiho. Pro vetsiho Odkud prichazi dest, Jak zvirata spi, Encyklopedii Larousse a O certovi od Pavla Cecha.Uz se moc tesim az budeme cist. kotaskova.klara@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty čtecí chvíle taky miluju. Jinak dobrý výběr. Já se taky už dlouho chystám na knihy Pavla Čecha, ale asi ještě jsme pořád malí :(

      Vymazat
  14. Dcerka dostane od Svojtky Popelku, pak dostane do sbírky další skvosty ilustrované Alison Jay (Listen, listen a I took the moon for a walk), vtipné leporelo One lonely fish a velké leporelo You and Me. To je zatím asi vše, ale vše to nejspíš nebude a ještě něco dokoupím:D Knížky totiž obě milujeme ze všeho nejvíc;)
    Blog sleduji jak na FB (Lenka Fořtová (Cichá)), tak na IG (cichulak - Lenka F.), nově tedy sleduji i Svojtku;)
    Soutěž sdílím i na svém FB profilu;)
    Lenka F.
    lenka.cicha@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky! Ty anglické jsou úžasné, taky mám ještě tři ve skříni, a potají se na ně chodím koukat :)))

      Vymazat
    2. Lenko, je to Vaše! Gratuluju moc. Jana

      Vymazat
  15. Dcera najde pod stromcekom velku knizku Alenka v risi divu, Mapy a od Svojky ukolovy sesit pro deti 4-5-let. Knihy od nakl.Svojka mame radi.
    Awdwa@post.sk

    OdpovědětVymazat
  16. Dcera najde pod stromcekom velku knizku Alenka v risi divu, Mapy a od Svojky ukolovy sesit pro deti 4-5-let. Knihy od nakl.Svojka mame radi.
    Awdwa@post.sk

    OdpovědětVymazat
  17. Již dávno sleduji obě stránky - právě zde na blogu jsem se dozvěděla o nakladatelství Svojtka :D Začínali jsme jednoduše - Podívej se pod obrázek. Teď hltáme edici Jemný dotek :) Nejradši bych jim to tam ale vykoupila všechno :D K Vánocům maličký dostane hlavně hračky, ale i na knížky jsem nezapomněla - už jsou zabalené dvě prostorová leporela od Albatrosu: Tygr a Lev :) (takhle to nějak vypadá http://www.kritiky.cz/wp-content/uploads/2016/09/Lep02.jpg). Pohádky před spaním mu čtu taky, doufám že se usměje štěstí. Budu i sdílet. slunicko1321@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z edice Jemný dotek taky máme dvě knížky a hlavně Klárka je měla moc ráda!

      Vymazat
  18. Mame nachystanou Encyklopedii pro nejmensi Larrousse a koupila jsem i Mapy ale tu schovam. Myslim ze je jeste slozita. Polaskova-marketa@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Larrouse je skvělá, máme ji doma už víc než rok!

      Vymazat
  19. U nás bude pod stromečkem Jde sem lesem! Od Daniely Rozpočtové:-) hankafb@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Svojtkovin máme plnou knihovnu :) Začali jsme S Minipediemi a pokračujeme všemožnými okénkovými, tykhle nám ale ještě chybí. Syn najde pod jedličkou knihy Šťastný skřítek od Maxe Bolligera s ilustracemi Petra Síse, Velká obrázková knížka pro malé dětiod Bohumila Říhy a Mileny Lukešové a také Jak zvířata spí od Marie Štumpfové a Jiřího Dvořáka. Díky za tipy :) Kateřina wicana@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O šťastném skřítkovi mi povídala kamarádka, to je dobrý tip, díky za připomenutí.

      Vymazat
  21. Ježíšek se s knížkami letost docela pronese :) Knížky miluju a zatím to vypadá, že náš Jeníček v tomhle bude třeba po mě ;) Okýnkové knížky jsou skvělé, zatím máme doma jednu, ale o Vánoce se nám sbírka rozroste o Kdopak to bydlí v ZOO (padla mi v knihkupectví hned do oka, ale bylo těžké se rozhodnout mezi ostatními tématy) a pak Jak to žije v ZOO, která je i s posuvnými okénky...no a k tomu ještě něco dalšího z vašich tipů (Kdo to houká, troubí, vrčí; Neptáček; Když jsem já sloužil...)...no už aby byly Vánoce! ;)Díky za soutěž! (K.fleky@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I u nás bude knížek pod stromkem dost :)Jinak mám velkou radost, že jste se nechala tolik inspirovat mými tipy! Díky, J.

      Vymazat
  22. Dobrý den, dcera dostane od Ježíška knížku Krysáci. Moc se jí líbil večerníček. Pro syna ještě nemám vybráno, uvažuju o obrázkové knížce Jaro, Léto, ... Díky za tipy. fejlkova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty knížky Jaro, Léto, Podzim, Zima mám taky v merku už dlouho, jsou krásné.

      Vymazat
  23. Ahoj Jani, my mame zatim pro Matyska osobni knizku, kde je on hlavnim hrdinou, tak jsem zvedava, jak se bude libit. A urcite bude pod stromeckem Odkud prichazi dest od Svojtky. Na tu se tesim i ja, na spoustu Matyskovych proc a jak nedokazu tak hezky odpovedet 😀. V dalsich pripadnych knizkach se tady moc rada necham inspirovat, diky! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, Originální knihy??? Jestli jo, tak tu máme taky - máme Pirátku Klárku a tento týden bude ne blogu recenze :) Odkud přichází déšť je krásná knížka. Díky moc a opatrujte se! J.

      Vymazat
    2. Ja jsem koupila tu osobni knizku tady: http://www.modryslon.cz/cz/ Vypada moc hezky, muze se tam krome jmena a mista nechat vlozit i venovani a vlastni fotka. Pribeh zatim nevim, se ctenim pockame na Matyska. Taky se opatrujte! Z.

      Vymazat
  24. Hezký den, nemám Facebook, tak nemohu soutěžit, ale téma dětských knížek je prostě "moje". Mohu se zeptat, kolik knížek dostane Klárka k Vánocům?
    Já už pořídila: Duhové pohádky (D.Fischerová), O beruškách (Z.Pospíšilová), Střapáček (Khoa Le), Co se zdá medvědům (J.Kahoun), Pohádkový biograf: Červená karkulka (B4U Publishing), Kdopak bydlí v ZOO. Lákají mě i další doporučené knížky (okénkovky, série z přírody od D. Krolupperové - např. Rybí sliby, Zákeřné keře), čekám na dotisk Emy naopak (G.Woldová), ale nevím, nevím... Asi budu muset dát jen ty větší a ty menší dávat postupně v průběhu roku.

    OdpovědětVymazat