čtvrtek 24. listopadu 2016

DIY / Vánoční stromečky

Mám pro vás bezva tip na jednoduché tvoření s dětmi. Miluju Pinterest. Někdy bych chtěla mít celý den a jen tak brouzdat a ukládat a kochat se... Tam jsem totiž nedávno objevila i tyto malé vánoční stromečky.


Na tyto roztomilé vánoční ozdoby toho moc nepotřebujete, základem jsou lékařské špachtle, které seženete buďto ve výtvarných a kreativních potřebách, nebo v lékárně. My koupili v lékárně 100 kusů za 50 Kč. Mimochodem těch 100 kusů se neztratí, nevěřili byste, co všechno jde ze špachtlí vyrobit. To, jak si stromečky nazdobíte, je jen na vás, můžete na něj nalepit malé ozdoby, můžete na ně nalepit vánočně laděné samolepky, můžete na ně namotat nějaký řetěz, nalepit hvězdičky vystřižené z barevných papírů... Fantazii se meze nekladou. Já vám ukážu, jak jsme se s tím popraly my dvě s Klárkou.


Je to aktivita, kterou můžete dělat tak s tříletým dítětem, ale protože se používá tavná pistole, musíte i tak opatrně vybírat pro dítě činnosti, které jsou bezpečné.

Co je potřeba k výrobě takovýchto stromečků?

  • Lékařské špachtle, na každý stromek 3 kusy
  • Temperové barvy a štětec
  • Zalamovací nůž
  • Tavná pistole
  • Provázek (my měli ozdobný zlatý, uvnitř s drátkem)
  • Vystřižené hvězdičky z glitrového papíru (máme zlatý scrapbookový papír)
  • Libovolné malé ozdoby (my použili barevné hvězdičky, zlaté rolničky, malé pom poms, samolepící perličky, washi pásky s vánočním motivem)





Nejdřív jsme nabarvily špachtle, my použily klasické temperky. Já barvila svoje, Klárka svoje, nijak jsem jí do toho nezasahovala, takže ve výsledku jde poznat, které jsou její a které moje. Ale nám to nevadí, nešlo nám o precizní provedení, ale o zábavu a radost ze společného tvoření. Špachtle jsme nechaly celý den schnout.


Zlaté hvězdy jsem připravila já, nakreslila jsem si šablonu z kartonu (obkreslila jsem si hvězdičku z knížky). Pro fajnšmekry, kterým se nechce obkreslovat hvězdu, mrkněte na toto video. Podle mojí kartónové hvězdy jsem vyřezávala z glitrového papíru hvězdičky na stromeček.


Vždycky jednu z trojice nabarvených špachtlí jsem zkrátila asi o dva centimetry. Aby byl stromeček víc špičatý (ne rovnostranný). Použila jsem nůž na koberce. Nerozřežete to sice durch, ale stačí nařezat z obou stran a jednoduše a čistě špachtli v řezu zlomíte.


Na oba dva konce této zkrácené špachtle jsem kápla lepidlo z tavné pistole. Přilepila dvě zbylé dlouhé špachtle tak, aby vytvořily trojúhelník. Já mezi ně na vrcholu trojúhelníku ještě vložila provázek a všechno společně zatavila pistolí.


Na vrcholek stromku jsem přilepila zlatou hvězdu a mohlo se zdobit. Tady jsem pořádně zapojila Klárku. Kromě samolepících modrých perliček jsme všechny ozdoby lepily tavnou pistolí, rozhodně to drží líp než klasické lepidlo.




Výsledek je podle mě povedený, jde samozřejmě vidět, že se na výrobě podílelo dítě, ale o to větší to má kouzlo. Mám z toho všeho radost, bylo to takové holčičí odpoledne (kluky jsme poslaly na procházku), pily jsme čaj, poslouchaly písničky a jedly sušenky. O adventu rozhodně musíme v této tradici pokračovat. V plánu je věnec, tak se těšte :)













Při hledání dekorací na vánoční a celkově dětské tvoření mě dost zklamala nabídka na trhu. Nakonec jsem objednala ze tří různých obchodů a strávila jsem tím několik dlouhých hodin. Pokud máte tip na fakt povedený eshop s kreativními potřebami, budu ráda! Pokud vás naopak zajímá, kde jsem co pořídila, napište do komentářů.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, děkuji za inspiraci, to musíme s dcerkou taky vyzkoušet. Ráda bych věděla, kde jste nakonec ty kreativní potřeby sehnala. Já mám totiž s tímto celkem problém. Nějak nemůžu natrefit na stránky s pořádným výběrem. Tak budu moc ráda za tip. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko Dobrý den,bylo to fakt náročné a stále nejsem spokojena s výběrem v eshopech na které jsem narazila. Velice vkusný dekorace jsem koupila na eshopu stoklasa.ty mam v olanu pouzit na adventni venec. Maji tam i krasne ozdoby na stromek. Dřevěné a plecjove. flitrovy papír a rolničky na eshopu optys. A spoustu drobnosti na eshopu biladuha. Ale pořád to jaksi neni ono. :(

      Vymazat
  2. Mohu doporučit:
    Výtvarné potřeby kreativ, web:
    Www.vytvarne-potreby.eu
    A dále pak www.aladine.cz
    Mějte se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat