pondělí 14. listopadu 2016

Chytrá hračka / Zajíček v své jamce

Už ke Klárčiným 3. narozeninám jsem chtěla pořídit první pořádnou společenskou hru. Máme doma vlastně jen pexeso, lotto a domino, ale říkala jsem si, že už by to chtělo i nějakou deskovku. Člověče, nezlob se? Nakonec ne, zvolila jsem ještě jednodušší variantu zábavy pro děti - deskovou hru pro nejmenší s profláknutým názvem Zajíček v své jamce z dílny Mindok. Jak se hraje a jaká je?


Tato hra je určena pro 2-5 hráčů a dětem stačí, když budou umět poznávat barvy. Krabice ukrývá trojrozměrnou hrací desku vyrobenou z kartonu, 20 dřevěných figurek - zajíčků a dřevěnou hrací kostku. Samozřejmě i herní návod spolu s příběhem, který byste měli dítěti před samotným hraním přečíst. Zápletka je jednoduchá: dvacet zajíčků odpočívá ve svém pelíšku, když vtom přijde velká bouřka a do nory začne téct voda. Vy musíte zaječí rodinku rychle dostat ven.




Na začátku hry umístíte všechny zajíce doprostřed herní desky - do zaječí jamky. Okolo této nory je v kartonové krabici vyřezáno 5 různě barevných otvorů - východů. Střídáte se v hodu kostkou (kostka má na sobě 5 barev a na jedné straně obrázek zajíce). Když na kostce padne nějaká barva (dejme tomu modrá), umístíte jednoho zajíčka z jamky do stejně barevného otvoru - východu (modrého). Pokud už v daném (modrém) východu nějaký zajíček je, vezmete si ho a položíte před sebe na stůl - znamená to, že jste jednoho zajíčka bezpečně vyvedli z mokrého pelíšku ven. Pokud na kostce padne strana se zajícem, vezmete si jednoho zajíčka z jamky rovnou k sobě (už s ním nemusíte do barevného východu). Když je velká jamka prázdná, hra je u konce. A vítězem se stává ten, kdo má před sebou nejvíc zajíčků, zkrátka největší zachránce.





Kostka je příjemně velká pro dětskou ručku a oranžoví zajíčci se žlutýma filcovýma ušima jsou rozhodně roztomilí. Přijde mi trochu škoda, že i samotná herní deska není z o něco pevnějšího materiálu. Chápu, že dřevo už by bylo na tak velké ploše těžké, ale třeba nějaký echt tlustý karton (např. stejné gramáže jako je obalová krabice) by hře prospěl. Když je hra určena pro nejmenší, musí výrobce trochu počítat s ne vždy šetrným zacházením. Jinak je ale hra moc hezky zpracovaná.




S tříleťákem už si hru pěkně užijete, pokud budete trpěliví a udržíte po celou dobu jeho pozornost (hra je tak na 10-15 minut). Ze začátku pořádně vysvětlujte, pomáhejte, učte ho pravidlům. Asi nemusím říkat, že hraní společenských her s dětmi je bezva náplň rodinného života, užitečné a láskyplné zpestření škaredých zimních večerů. Navíc s dítětem trénujete barvy, pokud to ještě potřebuje, učíte pracovat podle zadání a příběhem rozvíjíte jeho představivost.

Žádné komentáře:

Okomentovat