středa 23. listopadu 2016

Barefoot / První zimní boty Tikki Shoes

Vlastně první boty vůbec. Jakubovy boty. Do té doby měl jen kožené capáčky TapTapi. Kdyby bylo jaro anebo léto, botky bych ještě rozhodně nekupovala, co nejdéle bych ho nechala nosit capáčky, které mu vyhovovaly. Jenže letos na podzim přišlo rychlé ochlazení a Jakub začal mívat studené nohy. Chtělo to někam pokročit. A jelikož se zdá, že je jeho chůze v pořádku, zůstali jsme u barefoot botiček. Přišlo hrozné dilema, měla jsem pro něj už dlouho vyhlédnuté Froddo Prewalkers, ale vzhledem k šířce nožky by mu neseděly. Navíc to nejsou moc boty do mrazu a sněhu. Přišlo mi dost těžké sehnat pořádné zimní barefoot boty pro začínajícího chodce, pokud zrovna nechcete Stonz. Všechny mi přišly takové "nezimní", kočárkové. Nakonec jsme koupili Tikki Shoes Baby Winter Rock Star, které splňují většinu mých požadavků. Většinu. Bohužel ne všechny.


Boty jsme kupovali na začátku října, tedy měsíc po začátku samostatné chůze. Nosí je tedy asi měsíc a půl a to denně. S botami jako takovými jsem velice spokojená. Značka Tikki Shoes je rumunská a všechny jejich boty se vyznačují velice precizním zpracováním, jsou ručně šité z kvalitních italských kůží a barvené přírodními barvivy. Splňují všechny barefoot kritéria. Zaměřují se na první krůčky, vyrábí capáčky s koženou podrážkou, mají i řadu pro širší nohy a vysoký nárt, pak taky barefoot papučky, a konečně řadu na ven Tikki Boots. Tu máme my.


Jakub má velikost 21, vnitřní délka stélky je 13,1 a šířka 6 cm. Jsou proto vhodné pro širší nohy, které obě naše děti mají nevím po kom. Nadměrek u prvních bot se doporučuje sice menší, jen asi 1 cm, my jsme zvolili o trochu větší, přišlo mi, že mu líp seděly a líp se obouvaly.



Boty jsou super měkké. Jsou skvěle ohebné ve všech směrech, jak jde vidět na fotkách.



Samozřejmě jsou i lehké, což je další nutnost u dětských botou. Jedna bota váží pouhých 74 g.


Gumová podrážka je výrobcem nazývána Vibram, je úplně rovná, tenká 4 mm a protiskluzová.


Bota je zvenčí kožená a celý vnitřek boty včetně stélky je z přírodní ovčí vlny, což by mělo napomoct tepelnému komfortu a odvádění vlhkosti. Zapínání je na jeden suchý zip, který se zatím zdá velice pevný. Bota jde hodně rozevřít, což oceňuju, protože Jakub je při oblíkání nervóza.



Jsou to moc hezky zpracované boty, fešácké, řekla bych takové vytuněné capáčky. Chodí se mu v nich bezvadně, jdou přes nárt dobře utáhnout. Sice mám pocit, že někdy trochu vtáčí špičky, ale zjišťovala jsem, že to u takto malých dětí není nic neobvyklého. Pokud to bude trvat, zajdu s ním k fyzioterapeutovi.




No a teď moje pochybnosti. Co když přijde fakt mokrá zima? Suché mrazy by mi asi tak nevadily, máme vlněné ponožky a netrávili bychom venku dvě hodiny, ale nevím, co budeme dělat ve sněhu. Prostě to do městské břečky není. I kdyby vydržel materiál díky impregnaci, nateče to tam shora :) No. Ale jaké jsou vlastně možnosti? Je dobré to mít zmapované a zakročit, když přijde ta potřeba. Asi nejlepší volba jsou boty Stonz z řady Toddler. Jsou to takové ty ne moc pěkné "návleky", ve kterých si sama nedovedu představit chodit. Většině dětí prý ale vyhovují a jsou ideální právě pro tyto malé chodce. Tato řada má i pořádnou podrážku (na rozdíl od řady Infant), se kterou se může chodit i po betonu. Dají se do nich koupit i kožešinové vložky a může se i do závěje...

Žádné komentáře:

Okomentovat