úterý 30. srpna 2016

Barefoot / První krůčky

Jakub se na nožky postavil už kolem 7. měsíce a od té doby posiluje a posiluje. O měsíc později už uměl obcházet nábytek a my jsme zvědavě čekali, kdy přijde první samostatný krok. Pády ze začátku dvounohého období ho ale nejspíš odradily a Jakub je strašně opatrný a vypadá to, že začne chodit, až si bude 100% jistý, že to zvládne bez karambolů. Na konci 11. měsíce zjistil, jak je fajn chůze za ruky a pořád se chtěl vodit (my jsme to naopak nechtěli dělat moc často). Během srpna si několikrát sám stoupnul bez opory, stál a bál se rozejít. Teď v sobotu to risknul a šel. Bez problému udělal nějakých 7 kroků a byl šťastný. Pak to ještě jednou zopakoval. Myslím teda, že se to za chvíli zlomí a bude chodit. A nás čeká další fáze vývoje, boulí a odřených kolen :) A taky nákupů bot.


Doteď byl Jakoubek 100% barefoot. Bosé nohy doma, bosé nohy venku. V písku, v trávě, v kamení, na chodníku, v lese, v jehličí, v bodlácích, nic ho nezastaví. Je fajn, že zrovna bylo léto a mohli jsme si to dovolit. Jak se ale blíží podzim, vím, že to musím začít řešit. Ideální podle odborníků je nechat dítě bosé tak dlouho a tak často, jak je to jen možné.


Po přečtení mnoha článků mi dává smysl to, proč jsem se rozhodla, že začnu děti neobouvat anebo obouvat do barefoot botek (příp. kompromisů). Děti, které se učí chodit bez bot a bez pomoci dospělých či různých pomůcek - chodítek, chodí mnohem stabilněji, dělají širší a kratší kroky, našlapují kolébavým pohybem od středu nohy ke špičce. Plochá noha nebo vtáčení špiček se ve většině případů upraví přirozeným vývojem chůze naboso při současném dostatku vjemů pro malé nohy. Aby mohlo chodidlo plnit své funkce, musí jeho svaly neustále pracovat, prokrvovat se, mít volnost v pohybu při přizpůsobování se terénu. Dětské kotníky jsou stabilní stejně jako u dospělých, nepotřebují stahovat botami. Článek, proč barefoot, si můžete přečíst tady.



Co teda dávat na nožku začínajícím chodcům?

Když už nohu potřebujete kvůli chladu nebo riziku poranění nějak chránit máte dvě možnosti. Na doma zvolte protiskluzové ponožky a na ven nějaké měkké capáčky s tenkou koženou podrážkou. Na doma jsem chtěla klasické ponožky s protiskluzovou úpravou, přijde mi, že tato varianta je pro dítě nejméně omezující, obyčejným ponožkám jsem dala přednost před ponožko-botami typu Collegien nebo Attipas. Na tyto má Jakub ještě dost času, ale docela ráda bych je pak vyzkoušela. Co se kožených capáčků týče, Jakubovi jsem pořídila modré TapTapi se slonem. Mají dvojitou podrážku z měkké kůže, nejvíc se mi na nich líbí pruh broušené kůže na špičce, která ochrání botu před prošoupáním. Podrážka je taky z broušené kůže, takže je přirozeně protiskluzová, pružný lem kolem kotníku usnadní obouvání. Ze začátku mi přišly tuhé a hůř se mi obouvaly, teď je měl na sobě tak 5x a už jsou krásně poddajné, měkké, ohebné a hezky nohu chrání, když je potřeba. Od Kláry mám zase velice dobrou zkušenost s capáčky značky Capiki, ta jich vyzkoušela tak patery a jedny máme stále doma do kroužků místo přezůvek.




Pro "opravdové" botičky Jakubovi teda ještě nejdeme, uvidíme, jak se rozchodí. Potom šáhneme určitě po nějaké barefoot variantě, v oku mám kožené Froddo Prewalkers, které mají ultra měkkou gumovou podrážku a i designově jsou úžasně zpracované, viděla jsem je naživo a je to láska na první pohled. Snad mu budou sedět. Takže až je pořídíme a trochu otestujeme, těšte se na podrobnou recenzi.

4 komentáře:

  1. Super článek! Za pár měsíců se to znovu bude týkat i nás! Taky jsme u staršího měli capáčky Capiki a nemůžu si je vynachválit. Nejhorší z období prvních krůčků bylo vzdorovat babičkám, které už by botky (nejlépe s pěkně pevným kotníkem a s podrážkou s podpatkem) obuly hned při obcházení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci,jo,capiki jsou super a Taptapi mají výhodu te špičky. Jinak střih stejný. Já třeba moji mamce,která má sama spadlou klenbu,hezky vysvětlila princip barefoot a bosých nohou.byla jsem az překvapena jak se k tomu postavila a ze mě v neobouvani podporuje a sama se snaží aspoň po zahradě chodit taky bosá :)

      Vymazat
  2. Děkuji za super článek. Šimonek už se staví na nožičky, tak se budem brzo muset poohlednout po "botičkách". Pořádná chůze mu asi výjde na zimu, tak jsem zvědavá, jestli seženem vhodné botičky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve hře jsou capáčky na zimu Stonz. Sama nad nimi přemýšlím.ikdyz my už v zimě asi budeme moct nosit i normální boty.

      Vymazat