pátek 5. srpna 2016

Knihy pro děti / Neptáček

Pokud právě procházíte s vaším dítětem obdobím vzdoru, mám pro vás tip na bezvadnou knížku. Znáte knížku Neptáček? My jsme si ji půjčili asi před měsícem v knihovně a baví nás tak moc, že jsem se rozhodla ji zařadit do naší knihovničky natrvalo.


 
Veršovaná kniha s papírovými listy formátu A4 vypráví vtipně příběh o ptáčkovi, který na všechno odpovídal "NE", no a tak mu všichni začali říkat raději Neptáček. Neptáček zlobil, reptal a neposlouchal, nechtěl si s nikým hrát ani povídat, nikdo mu nebyl dost dobrý. A co by to bylo za pohádku, kdyby neskončila nějakým chytrým ponaučením, že. Takže i Neptáček dostal lekci a od té doby to byl zase maminčin hodný Ptáček.






Pokud vám to zní jako moc velké klišé, máte z části pravdu. Ale to ještě nevíte, jak povedené jsou ty verše, v tomto doslova smekám nad překladem Hynka Viléma. Kniha se v originále jmenuje „The No-No Bird“, napsali ji Andrew Fusek Peters a Polly Peters, ilustrace, které jsou mimochodem krásné, jsou Jima Coplestona. Kniha má 32 stran, text je velice jednoduchý.

Klárka už umí některé verše zpaměti a je dost vtipné poslouchat z jejích úst básničku, která jakoby vyprávěla o ní samotné. I naše Klárka na nás totiž někdy zkouší to svoje "nenene" a my ji pak na nějakou chvíli na oplátku říkáme "Neptáčku".
 

Žádné komentáře:

Okomentovat