neděle 7. srpna 2016

Inspirace / Dárky ke 3. narozeninám

Nedávno se mi na FB vynořila vzpomínka, že před třemi lety jsme si užívali veder v Budapešti. Pamatuju si, že tenkrát jsem měla už dost velké břicho (i když o dost menší než za dva roky s Jakubem) a že mě všichni v metru pouštěli sednout. Milé. Chci tím říct, že je neskutečné, jak to uteklo. Klára bude mít za chvíli tři roky! Podle mě od tří let už je oficiálně velkou holkou a já potajnu zamačkávám slzu.

Narozeniny se kvapem blíží a začínají nákupy. No a co by to byl za blog, kdybych nepřispěla s dárkovou inspirací pro tříleťáky, že jo. Přiznám se, že je to obtížnější a obtížnější, vybrat něco smysluplného, něco, z čeho bude mít radost, něco, co nezůstane ležet v zapomnění dole ve skříni. A možná i něco originálního. A něco, s čím bude spokojená i čím dál víc náročná maminka :)

Lékařský kufřík s nástroji

Hry na profese jsou u takto starých dětí velice oblíbené. Kuchyňka, obchod, kutilský ponk, nebo zmíněná doktorská sada. Klára má ráda Doktorku plyšákovou a od té doby, co seriál sleduje, denně vyšetřuje a léčí všechno, co jí přijde pod ruku. Jako nástroj jí zatím poslouží cokoliv, ale vidím na ní, jak prahne po něčem "opravdickém". Dokonce jsem našla jeden kufřík ve stylu Doktorky plyšákové, tak zvažuju, jestli by jí udělal největší radost právě tento. Já bych preferovala dřevěný, mám v oku kvalitní značky Janod a Hape.


Dětský klavír

Klára miluje hudební nástroje a zpívání. Skoro pořád si něco prozpěvuje. Od xylofonu a rumba koulí bychom rádi přešli k něčemu "většímu". Párkrát měla možnost zahrát si na klávesy, s dědou brnkala na kytaru a zkoušela i harmoniku. Klára nejčastěji mluví o klavíru, já sama jsem jako dítě malý tmavomodrý klavír ze dřeva měla a zbožňovala jsem ho. Rozhoduju se mezi značkami Vilac a Janod.


Tabule / stojan na kreslení

Kreslí ráda a často. A já mám pocit, že by se jí nějaký stojan na kreslení mohl líbit, nějaký multifunkční, ideálně z jedné strany s rolí papíru a z druhé strany magnetický whiteboard. Zvažovala jsem i klasický malířský stojan Ikea, ale klasické křídy mě trochu děsí, už vidím ten bordel všude z toho. Naprosto dokonalý je stojan na kreslení Janod, tam je zas celkem nepříjemná cena. Velkou výhodou ale je, že je výškově nastavitelný, proto poroste s dítětem.

Doplňky k plastelíně

Máme pár kelímků Play-Doh a je to vděčná hračka. I Kubík rád nakukuje a směle ochutnává :) Všechny barvy máme smíchané, ani nevím, jak a kdy k tomu došlo. Každopádně pár kelímků chci dokoupit a chtěla bych pořídit i nějaké příslušenství. Docela se mi líbí set na vykrajování sušenek značky Plan Toys. Nebo pečící sada na sušenky přímo od Play Doh.


Puzzle

Skládání puzzle u nás vede, spolu s Legem a kreslením patří k nejoblíbenějším činnostem. O skládání už jsem jeden příspěvek psala - klik. K narozeninám Klára dostane v článku zmíněné puzzle Djeco a taky nádherné reliéfní puzzle s motivem Antarktidy značky Janod. Je to zatím nejhezčí puzzle, jaké jsem na trhu objevila, určitě o něm bude i samostatný příspěvek s detaily a zkušenostmi.



Didaktická hra

Tento typ hraček, resp. her jsme si za poslední dobu velmi oblíbili. Jedná se o hry, které děti něco učí, jemně je připravují na další život. Zatím kupujeme hry, které zdokonalují koordinaci oko-ruka, které rozvíjejí dětskou představivost a učí dítě vnímat prostor. Také začínáme s hrami podle zadání. Už jsem psala recenze na magnetickou mozaiku iOTOBO a taky na dřevěnou skládačku Záhadný hrad. Ke 3. narozeninám na Kláru čekají dvě hry. První je známá hlavolamová skládačka Den a noc z dílny Mindok. Druhá hra je korálková navlékačka podle zadání od Andreu Toys.



Do knihovničky

Knihy kupujeme průběžně, s knížkami většinou nečekám na nějakou příležitost (narozeniny, Vánoce). Často kupuju do zásoby, když se mi někde něco líbí, vím, že jejich čas přijde (občas  se mi totiž stává, že je kniha všude vyprodaná a čekám třeba rok na dotisk). První je série něžně ilustrovaných knížek o malém zajíčkovi a jeho tatínkovi Hádej, jak moc tě mám rád (znáte možná i z TV). Mám jich všech 5 - originál Hádej, jak moc tě mám rád, Jaro, Léto, Podzim a Zima. Příběhy jsou milé, jednoduché a textu je málo, tak akorát pro malé posluchače.


Další kniha je Abeceda, tu jsem dlouho nemohla sehnat, až se mi podařil výhodný kup v Levných knihách. Klára se učí poznávat písmenka a tato krásně ilustrovaná kniha je proto dokonalá. Knížka obsahuje navíc krátké básničky, úkoly, i nějakou tu pohádku.






Okénkové knihy děti baví. A protože Kláru začalo všechno strašně zajímat a neustále googlíme videa, jak vysoko skáče klokan, jak pije žirafa a jak rychle utíká pštros, bude tato knížka ze zvířecí říše ta pravá. Na spoustu otázek spousta odpovědí - Otázky a odpovědi ze světa zvířat.




A ještě jedna zvířecí, tentokrát z edice Larousse. Mají krásné encyklopedie pro malé děti, o jedné jsem už příspěvek psala - klik. Pro Kláru máme nachystanou i druhou ze série - Zvířata. Všechny encyklopedie Larousse jsou krásně zpracované, s pevnými listy, červená encyklopedie je u nás jedna z nejoblíbenějších knížek vůbec, tak snad zaujme i tato oranžová.




Dětská promítačka Moulin Roty

Z tohohle bude Klára určitě nadšená, my jsme promítačky s diapozitivy milovali. Na trhu jsem nedávno objevila kapesní baterkovou promítačku pohádek francouzské značky Moulin Roty a rozhodla jsem se aspoň jednu na zkoušku pořídit. Promítání bude ideální zábavou na temné podzimní večery. Součástí jsou tři kotoučky pohádek, na výběr je ze 4 druhů - Plyšáci, Kamarádi, Cirkus a Zvířata. A k tomu vezmu i jednu malou televizku, která v sobě taky ukrývá obrázky, pamatujete si na ni ještě?


Pokud stále ještě tápete, zde ještě dalších pár tipů na hračky a hry, které tříleté dítě budou bavit. Některé z nich už doma máme, příp. nám poslouží ještě do vánočního wishlistu, myslím, že není potřeba zahltit dítě hromadou dárků při jedné příležitosti.

- Kuchyňka, dřevěné potraviny a nádobí
- Hra na obchod, pokladna, nákupní košík a potraviny
- Kutilský ponk s nářadím
- Domeček na hraní, farma se zvířaty, garáž...
- Miminko / panenka s příslušenstvím
- Dřevěná vláčkodráha nebo autodráha a doplňky k nim
- Nějaké velké auto - Tatrovka nebo třeba popelářské auto, bagr na písek
- Auto na dálkové ovládání
- Koloběžka nebo šlapací kolo, pokud už vaše dítě přestalo bavit odrážedlo
- Jednoduché společenské hry - pexeso, domino, lotto, Člověče, nezlob se...
- Pracovní sešity s úkoly
- Zvířata Schleich
- Lego Duplo
- Magnetická tabulka na kreslení
- Kuličková dráha, krásná je třeba tato
- Venkovní hry od Plan Toys - pétanque, kuželky, kroket
- Hodiny jako pomůcka k učení času - klik
- Rozvrh hodin, kalendář, plánovač ve stylu Montessori, třeba tento

8 komentářů:

  1. Dobrý den, je to moc pěkný výběr. Určitě se k němu ještě vrátím, až budu za pár měsíců řešit naše 3. narozeniny.
    Jen jsem se chtěla zeptat, když má zítra Klárka svátek, jak řešíte dárky a oslavy svátku.
    Také by mě zajímalo, jak slavil svůj první svátek Jakub.
    My to s první dcerou nijak nehrotili, neměla z toho rozum, ale teď se blíží svátek druhé, která je 8miměsíční, takže to už oslavit musíme, když ta o dva roky starší určitě bude hrozně důležitá, že může sestřičce přát :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den i Vám, vida, máme podobně staré děti :) Upřímně my moc nejsme slavící typy, já s mužem, nevyžíváme se ve velkolepých oslavách se spoustou dekorací (vím, že se to od bloggerky asi očekává, ale my prostě takoví nejsme). Preferujeme malou střídmou oslavu narozenin, nejprve my 4 a potom s prarodiči. Ale žádné girlandy a balónky u nás nečekejte. Až děti porostou, řeknou si o to sami, ale dělat to teď kvůli načančaným fotkám nechceme. Děti to nepotřebují, stačí jim máma a táta a rodinná pohoda :) Takže tolik k oslavám. Svátky jsme pojali úplně minimálně, stanovili jsme si limit - jeden dárek k svátku. Něco menšího, toto tlačím i do prarodičů. Oslava žádná. A protože zítra odjíždíme pryč a budeme spěchat, Klárka ten svůj dárek dostala už dnes...

      Vymazat
  2. Tak mně je právě sympatické, že jste "normální". Snad se vás to nedotklo tedy ;).
    Já slavící typ jsem, ale tak nějak střídmě, aby to všem kolem bylo příjemné.
    Také bych chtěla být pevná v zásadách a dodržet svá předsevzetí ohledně počtu dárků, ale s věkem dětí se horším. Novorozeňátko nedostalo na Vánoce nic, kojenec k svátku "bodýčko", no a od roka "už to jede". Je to ale i tím, že jsem hodně na dětské knížky, takže dost dárků představují knížky, těmi snad děti nerozmazlíme...
    Při hledání recenzí na dětské knížky jsem právě loni na podzim objevila váš blog, který je pro mne velmi inspirativní.
    Přeji pohodovou dovolenou s dětmi. Mějte se :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju, cením si toho. No jo, počty dárků, je těžké to ohlídat. Ale je fakt, že ať chceme nebo ne, stejně jsme všichni zavaleni hračkami... A s knížkama to mám úplně stejně, je to taková moje obscese a jak vidím něco pěkného, musím to mít. Knížkama rozhodně nikdo nikoho zkazit nemůže. Mějte se hezky. Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, boží typy,uz se inspiruju na Vánoce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti,postupně budu dodávat recenze toho,co jsme pořídili na narozeniny včetně detailu a výhod nevýhod. Tak se těšte :)

      Vymazat
  5. Dobry den,moc prosim,nebudete prodavat Encyklopedii Zvirata? Dekuji,Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, dobrý den, bohužel nebudu, děti ji mají pořád moc rády. Jana

      Vymazat